torsdag 27 augusti 2009

Lite viktiga saker du behöver i ditt Gäddfiske.











Hur många Gäddor dödas i landet varje år på grund av man inte har dem rätta grejorna? Det är många! Det rör sig om tusentals fiskar! Jag säger inte att du läsare är bland dessa, det hoppas jag inte, men om det skulle vara så, så har du lite att lära dig här. Jag har sett det många gånger: man väntar för länge med mothugget och Gäddan har svalt tacklet och man trampar på fiskar och dra ut sina krokar. Man slår ihjäl Gäddan för att få ut sina krokar, man kan jo bli biten av den. Man har ingen håv med sig och då dra man fisken upp på torra land eller ännu värre man har en huggkrok och gaffar fisken mitt på kroppen - den skulle bara upp oavsett hur! Man har ingen kamera och då slår man ihjäl fisken fär att kunna visa upp den och skryta - jag skulle kunna skriva en hel bok om hur vi mishandlar fisk.
Bild 1. Lite viktiga prylar som skall ingå i varje gäddfiskares utrustning: Lien är till för att rensa eventuell vass, kroklossartång, ett måste för att få ut dina krokar, avbitartång om du skulle behöva att klippa din wire för att bättre komma åt krokarna (Vem förstör sitt tackel för en gäddjävel?) Hört denna fras förut? Tänkte väl det! Våg och måttband och en käftöppnare, fast gällgreppet är skonsammare och jag kommer till det i framtiden. Vad som fattas på bilden är en säck, kamera och en mobiltelefon, du kan alltid säcka en Gädda en liten stund och under tiden ringa en kompis som hjälper dig med bilderna på fisken.
Bild 2. En syrepump är ett viktigt redskap för dig som metear med livebaits, denna har 2 hastigheter och det finns ett uttag så du kan montera den i tändaruttaget i bilen, något så viktigt om du har en bit att köra till dina gäddvatten.
Bild 3. Avkrokningsmatta är viktigt och skonsamt för fisken och det gäller även under isfisket, tänk på att fiskens slemlager kan skadas och fisken kan under den kalla årstiden frysa sina ögon, så håll dem blöta hela tiden. Vid fiske i minusgrader kan du lägga en blöt säck över fisken så den inte fryser ögon och fenor mm. Har du inte råd med en matta, så köp ett liggunderlag, det funkar bra och är billigt.
Bild 4. Gäddan är lång och kan bli stor, så du behöver en stor håv. Jag rekommendera en 50 tums håv med ett 6 fots skaft, det går också bra med en 42 tums som är dem som säljs till karpfisket. Skaffa en håv som har ett bra djup och har en rymlig botten, helst en av Bowframe typen var du snabbt kan dela armarna från håven, fiskar du från både land och båt bör du kolla lite bland håvskaften som är delbara. Det är lite lättare att landa en stor Gädda från en båt med ett kortare håvskaft.
Bild 5. Håll alltid ordning bland dina prylar,så vet du vart du har dem när du behöver dem, flöten kan du ha i en plasttub, dina tackel har du på en Rig - bin och småprylar i en ask med småfack mm. En större Carryall eller ryggsäck tar dina andra grejor som kamera, mat, dryck, extra kläder o s v. Jag har min utrustning i 4 delar: Beteshinken, stolen, ryggsäcken och min Holdall med larm, spön, håv, parasoll, banksticks mm och jag går bara en gång till vattnen inte flera gånger, så mycket grejor behöver man inte.
Värma lite mera om din nästa Gädda, den kan bli en ny rekordfisk om alla sköter sig. Ta inte med mera Gädda hem än du behöver, blöt dina händer innan du tar i fisken och sätt dem tillbaka försiktigt. Genom detta kommer vi långt, vi är nog bra, men vi kan bli betydligt bättre, Gäddan är ingen självmordspilot, den var bara hungrig när den tog ditt bete!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.