onsdag 19 augusti 2009

Flötmete efter Gädda, en effektiv metod i alla vatten.












Flötmete kan bedrivas i alla vatten och det är en effektiv metod att leta upp fisken, din levande betesfisk söker över stora områden genom sitt simmande. Du kan också använda deadbaits som du sakta knycker in med jämna mellanrum.
Bil 1. Visar tacklet och jag beskriver det uppifrån: siliconstopp, 5 mm pärla, glidande flöte, 5 mm pärla, siliconstopp, bly, 5 mm pärla, berkeley cross -lock beteslås och wiretafs med 2 trekrokar.
Du ställer in översta siliconstopp på det djupet du vill fiska på och monterar din betesfisk och kasta ut i en svepande rörelse. Flötet ställer sig på ytan och betesfisken simmar på det inställda djupet, när Gäddan hugger dyker flötet och linan dra ut, vänta 20 - 30 sekunder och kroka hårt och drilla din Gädda.
Bild 2. Här ser du hur du ska montera dina krokar i en levande betesfisk, en krok precis bakom eller framför ryggfenan och den andra kroken fästs i munngipan. Nu kan betesfisken simma fritt utan att störas av dina krokar och när du krokar slits krokarna lätt ur betesfisken och fastnar i Gäddan munn. Om du flötmetar med deadbaits ska du montera den översta kroken i stjärtspolen på betesfisken och den andra kroken fäster du i sidan på betesfisken var den räcker fram, titta på bild 1 där ser du hur dina krokar ska sitta på deadbaits.
Bild 3. Du kan effektivisera dina wiretafsar med olika spinnerblades, reflexblades, färgglada pärlor mm allt får att Gäddan snabbare ska se och höra att något är på gång. Det fungerar nog bäst i grumliga vatten enligt min erfarenhet. En hungrig Gädda har alla sinnen på helspänn och evolutionen har gjord att dem ser och hör även i grumliga vatten, visst det fungera bra, men jag tror nog att marknaden har hittat ett bra sätt att tjäna lite extra pengar och vi är mer lättlurade än den gamla madamen i ditt vatten.
Bild 4. Livebaits, i detta fallet Mört. Du ska ha dem i ett spann eller i ett nät som du kan ha över relingen på båten. Har du dem i ett spann får du byta vatten ofta och använda en syrepump samt ha en koll på dem med jämna mellanrum. Skulle någon av dem dö, kan du använda dem som deadbaits. Skulle ha möjligheten att ha mycket levande betsfisk, så ska du ha dem i ett stort kar med flera syrepumpor och lite svag belysning, du får absolut inte mata dem, då kommer dem att dö sakta. Ta aldrig med dig en massa betesfisk, bara så det räcker till en dags fiske och ha med dig syrepump och en lite beteshåv och glöm inte att ha koll på dem och byt vatten med jämna mellanrum.
Bild 5. En Gädda som föll för en liten flötmetad Mört en novembermorgon i Linnéasjön. Jag och en kompis hade 5 bottenmeten ute samtidigt, men vi fick inte ett bleep på dessa spön, det visar bara att ena dagen vill dem ha livebaits och andra dagen tar dem deads, så ha med dig båda typer av beten och jobba fram vilket som är bäst för dagen. Nästa inlägg kommer att handla om flötestrolling.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.