tisdag 18 augusti 2009

Floatledgering, ett supereffektivt sätt att fånga Gäddan med deadbaits.











Floatledgering är en av dem mest känsliga metoderna för fiske efter Gädda, den fungerar året runt, men kommer att bli avgörande när det är riktigt kallt i vattnet och det just på grund av känsligheten i denna metod. Du kan fiska med hela eller halva fiskar och du kan snabbt gå ner i krokstorlek om det skulle behövas, gäddmete är inte ett röd/vit flöte och 2:an trekrok längre, den tiden är förbi om du vill ha fisk varje gång du är ute!
Bild 1. Här ser du hela tacklet. Smalt flöte som är låst mellan 2 flötesstop på linan, du ska fiska detta tackel lite överdjupt (max 90 cm) blyhagel på wiren hållar fisken på bottnen och du stramar upp din lina mot haglen och flötet ställer sig lodrätt i ytan. Ett nappalarm är ett måste, annars får du sitta och titta på flötet hela tiden. Det känsliga flötet talar om för dig exakt vad som sker under ytan. Du kan poppa upp dina betesfiskar med en bit frigolit som du tryckar ner i halsen på dem med hjälp av en Peang, men då måste du ha en dubbelwire som är längre än den nedre wiredelen som visad på bilden annars kan Gäddan tugga din lina när den tar betesfisken.
Bild 2. Så ska det se ut när du fiskar, flötet står i ytan och din drop-of indikator ska sitta under rullen som visad och din bygel skall vara öppen. När Gäddan tar ditt bete resar flötet sig för sedan att lägga sig på ytan, allt medans ditt nappalarm piper och varnar dig, din indikator kommer att sjunka ner. Är du vid spöet, så ta bort indikatorn, ta upp spöet och kroka Gäddan direkt! I annat fall vill Gäddan gå med betet, dra ut linan från indikatorn och ta lina från rullen tills du krokar och risken är stor att den sväljer hela betet och du får problem med att rädda fisken och ditt tackel.
Bild 3. Gäddan älskar feta fiskar från havet som Sill och Makrill, tyvärr är det inte många som förstår detta, men det är ett faktum att jag än under alla mina år inte har varit i ett vatten var dessa beten inte har blivit accepterade av Gäddan, den tar dem och du får ogtast större fiskar på just dessa seabaits. Fiskar du med en hel eller halv Makrill och ska kasta långt, så ska du klippa av stjärtfenan, annars spinner fisken i kastet, stick gärna dessa seabaits lite med en kniv i skinnet så olja, blod och andra dofter kan sippra ut och sprida sitt budskap.
Bild 4. Här har du lite beten i olika storlekar som du kan prova när det är riktigt kallt i vattnet. Får du napp och Gäddan släpper betet igen, vänta då en stund och byt till en halv Sill och ge denna lite flaour eller fiskolja, det brukar ge resultat. Det kan också vara så att den kände dina krokar och då kan du gå ner i krokstorlek, vilket brukar hjälpa för att få just den fisken.
Bild 5. Här har vi en Gädda som försökte med alla konstens regler att inte bli landad och det slutade lyckligt, men först när jag var nere på en single trekrok storlek 8 med en liten strimla av en Makrill. Det var en svinkall decembermorgon i en håla långt upp i Alsterån, is i kanterna och is som flöt runt i ett litet bakvatten. Här stod hon och jag hoppas hon står där fortfarande, fast ett par kilon större, när jag återkommer!
Glöm inte att ha en stor avkrokningsmatta, stor håv, Peang eller kroklossartång, kameran med dig, vi kommer senare till gällgreppet som du ska lära dig för att kunna lossna dina krokar på ett human sätt. Nästa gång går jag genom hur du flötmetar med levande beten, ett nog så spännande fiske som ger fisk överallt bara det finns Gädda.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.