söndag 30 augusti 2009

Handlandning och Gällgreppet.











Mindre Gäddor upp till ca 4 - 5 kilo kan du med lite övning landa för hand, dem 2 översta bilderna visar hur du tar ett nackgrepp om fisken. Tag i fisken med en blöt hand och tag inte och tryck på gälllocken, utan över nacken, precis bakom huvudet.
Se upp med lösa krokar! Sitter en krok fri eller wobblaren bara sitter i den bakre kroken skall du vara försiktig. Sprattlar fisken till i fel ögonblick kan kroken hamna i din hand och det har hänt många!
Bild 4. Visar gällgreppet som du ska lära dig och så här gör du: Lägg Gäddan på din matta och när den ligger stilla kan du försiktigt föra in handen längst ut mot själva gällocket. Här finns inga gällräfständer som kan skada dig och du kan nu vika upp hela käften och ta loss dina krokar utan att Gäddan kan bita dig. Den ända rörliga delen på Gäddans käft är underkäken, den du hållar upp.
På nedersta bilden, som bara demostrerar hur du använder gällgreppet vid fotografering av din fångst. Är det en stor tung romstim hona du har fångad, rekommenderar jag att du tar ett gällgrepp, men låtar hennes kropp halvligga på din matta, det är skonsamt för fisken. Sätt dem tillbaka försiktigt och kanske du kommer att se henne på just din matta igen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.