måndag 24 februari 2014

Svar på Joakims frågor.

Jag fick lite frågor från Jocke i Dals Långed angående Abborre och gäddfiske med diverse metoder och jag blanda lite bilder tillsammans med mina svar och hoppas att Jocke och andra får lite tips och svar kring detta.
En flötes tackel för Abborre, jag använder ofta just detta lite låsta tackel bland växtlighet eller i en vasskant i någon av våra åar.

Vid fiske i strömmande vatten eller vid fiske efter gädda med större bete, så krävs det större bly och flöte. Dessa Float Paternoster tackel är suveräna på platser som hål i växtlighet, mellan två buskar, under träd, ja vart man vill ha sitt bete ståendes stilla.
Här står exakt samma tackel placerad under några ut hängande träd och det skulle visa sig vara rätt val denna dag, något jag kommer till.
Glidande bly, lång tafs och en delad Daggmask eller två hela maskar, är något en Abborre sällan går förbi, men det gäller att ha så friktionsfria tackel som möjligt och en Eazi - glide ring hjälper till.
Tillbaka till flötet som stod under träden, efter bara 15 minuter började min mört att strirra och sen försvann flötet blixtsnabbt ner och denna Abborre hade hittat mörten, som inte hade en chans att komma undan.

Tackla alltid dina livebaits med en enkelkrok i munnen, Abborren tar alltid sitt byte med huvudet först och du kan kroka ganska omgående på nappen!
Legering med flöte. När gäddan tar betet lägger flötet sig ner på ytan och har du placerad dina krokar rätt på betesfisken, så kan du kroka direkt!

En större gädda kommer att ha krokarna i käften, men du kanske bommar en mindre gädda och det gör inget eller hur?
Pop - up deadbaits är en suverän metod om du har gräs på bottnen, se till att tacklet är friktionsfritt och skär eller pierca dina beten, så doften kan sprida ut sig eller prova att ge betet 1 ml doftmedel.
En effektiv metod som jag ofta använder när jag har lite tråkigt (när gäddorna nappar dåligt) är att kasta runt med ett deadbait på ett 2 - krokstackel.

Allt du behöver är 2 - krokstacklet, ett dött bete och ett par blyhagel på din wire, kasta ut och låt det hela sjunka ner till bottnen och sen gör du små sakta lyft hela vägen in, som visat på bilden ovan.

Se till att du har bra linkontroll och känner ditt bete hela tiden, hugget från gäddan kommer oftast, precis när du lyfter eller när betet lägger sig på bottnen.

Ett annat sätt att lura en gädda är metoden Sink and Draw med ett flöte. Kast ut med ett deadbaits och låt det ligga en stund, sen knycker du in betet 30 cm , låta det ligga, knycka in det 30 cm o s v, det är en bra metod, när gäddorna är tröga och glöm inte att fiska på olika djup!
Här går en 6 kilos tillbaka, en dag var de inte var på humör (soligt och vindstilla) men lite Deadbait wobbling fick den på fall och rädda min dag från ett blankpass.

Gäddan och Abborren har huggreflexer, så de behöver inte vara hungriga för att nappa, det räcker med rätt rörelse i rätt ögonblick och dessa fiskar kan inte motstå ditt bete.

Gäddan är jo en ensamvarg, förutom under leken och den går att lura med plötsliga rörelser i ett bete, Abborren är en (avundsjuk) stimfisk, men jag tror att de största håller sig lite för sig själva, men får man fart på ett stim, så händer det saker och det går snabbt, den ensamma stora kan vara lite svårare att lura, men det går. Skitfiske Jocke och tack för frågorna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.