fredag 28 februari 2014

300 000 besökare och det firar vi med hur du fångar din Abborre!

300 000! Det är en bra siffra när det gäller pengar, men samma summa för en fiskeblogg, det är något jag har lite svårt att ta till mig! Ni är grymma och jag gör uppenbarligen ett bra jobb, som inspirerar er till att titta in och jag är bara så tacksam för detta!

Mina 20 tips för gäddmete mottogs med öppna famnar av er och jag tackar för alla mejl, som kom kring detta ämne och alla gratis till 300 000 besökare och jag tänkte i dag ta lite kring vårens och sommarens fiske efter Abborre och det tror jag inte att ni har något emot.
Tre röda maggots, var allt som krävdes.
Abborren finns i de flesta av våra vatten med söt eller bräckt vatten, den är en av våra finaste sportfiskar och väldigt många fångade sin första Abborre på bryggan med morfar och betet var uppgrävda maskar, som hängde och dinglade under det rödvita flötet.

Det var tider det och nu ser det nog lite annorlunda ut, jag ser inga morfädrar som fiskar med sina barnbarn längre och det är lite synd, det var en bra början på livet, men datorn tog nog över?

Man kan fiska Abborre på flera sätt, allt från maskmete till spinnfiske, jiggfiske, dropshotfiske, isfiske och tillbaka till ursprungsmetoden, mete med betesfiskar som kan vara mindre levande Mört eller Elritsor.
Fiska nära buskar och nerfallna träd.
Vi hittar alltså Abborren i de flesta vatten, men vart befinner de sig? De gillar att stå lite undangömda och buskage, som dessa på bilden är bra platser, likaså träd som växer i kanten, här står de inne i rötterna och lurar.

Vasskanter, olika bälten med växtlighet och ute i sjön, står de på kanterna av grynnorna, runt öar, vid ut - och inlopp och framför allt vart det är stenigt, de är de platser jag uppsöker i jakten på en stor Abborre.
Överhängande träd och buskar är bra platser.
Jag har märkt en tendens till stor Abborre i mindre dammar, de är inte många, men det kan finnas väldigt stora fiskar, som livnär sig på artfränder och det sker framför allt i våra försurade dammar och gölar.

Här visar bilden en buske som växer ut en bra bit över vattnet, insekterna som ramlar ner drar till sig småfisken och Abborren, den glupska rovriddaren är aldrig långt borta från sina byten.
Flötmete med levande Mört fällde denna riddare.
Just denna buske gav mig denna Abborre som tog en liten levande Mört, som fiskade under ett litet flöte.

Hugget kom blixtsnabbt och kroken satt bra, en Kamasan B 980 i storlek 4 som placeras i betesfiskens mun, får bra fäste och man kan kroka direkt flötet sticker ner och fisken går iväg.

Abborren gillar även deadbaits i mindre storlekar, som exempelvis Mört, mindre Sarv, Löjor, Siklöjor ... ja, i princip allt den hittar, men du ska alltid eftersträva att fiska med så friktionsfria tackel som bara är möjligt.
Maggots, ett superbete för Abborren.
Röda, vita och bronserade maggots är ett väldigt effektivt bete för Abborren, likaså ett knippe livliga lövmaskar på en krok eller två stora feta Daggmaskar, som sprattlar förförisk på bottnen.

Man kan mäska in Abborre med bollar av ströbröd och hackade maskar och tillsätter man lite maskextrakt och även lite levande maggots, som man loosefeeder med över området med en katapult, typ 10 åt gången, så är det laddat för succé och du kan köra med två spö och olika beten.
Välj mindre betesfiskar till Abborren.
Tyvärr kommer det in en del oönskade arter över dessa mäskbollar och jag föredrar att använda live eller deadbaits, som håller andra arter borta ... ja, någon gäddsnipa för man räkna med under dagen.

För bottenmete är det friktionsfria tackel som gäller, en bit lina mellan sänket och en run - ringen brukar vara en bra lösning på detta och sen en glidande nylontafs på 60 cm och en enkelkrok i betesfisken överläpp eller på med några feta livliga maskar.

Min indikator sitter på linan och den är så lätt att Abborren inte märker något motstånd, mäskning med fiskbitar fungera också bra, men har du mycket gädda i vattnet, så rekommendera jag inte att du mäskar, man blir av med för många krokar i gäddornas käkar.

Vid flötmete använder jag minsta flöte jag kan komma undan med, och igen en nylontafs och enkelkrok och så bara så mycket blyhagel som situationen kräver.

Lustigt nog har jag bara under alla år fångat två Abborrar på Sill och båda gångerna har det varit halva Sillar, som var tilltänkta beten för gädda.

Sen kan jag ironiskt nog, nämna att Frank Hunold lade ut ett gäddspö med Sill under ett braxenfiske i en av våra åar och det gav honom en Abborre på 2 kilo och om jag minns något så när rätt, så gjorde han det två gånger i samma å! Så vi ska kanske inte förglömma att Sill kan - och vill fungera under vissa stundar.
Rapala X - Rap i 8 cm och i de rätta färgerna.
Bland alla våra konstbeten, så är Rapala X- Rap i 8 cm storlek, ett av de effektivaste beten för grov Abborre och jag rekommendera dig dessa tre färger.

Men jiggar, skeddrag och spinnare har också gett stor Abborre genom årens lopp och även mindre Jerkbaits som ...
Än en gång har Salmo Slider visat sin effektivitet.
... Salmo Sliders i grön, blå, firetiger och Nemofärgen är också väldigt bra beten, som man kan fiska med på vanliga spinn eller haspelspö.

Kanske inte de bästa beten för en liten göl eller damm, men ha lite av dessa med dig, man vet aldrig!
Alla mindre vatten kan hysa grov Abborre.
Små vatten kan hysa stora och grova Abborrar och framför allt finns det grov fisk i våra ostkuståar, oavsett storlek på vattnet, Abborren går till och med upp i diken för att leka under våren.

Många Abborrar går upp under våren för att leka och sen äta upp sig igen efter leken, men det går även upp stor fisk som ställer sig för att övervintra här, så glöm inte detta i din jakt på 2 kilo biten.
De kan ta stora beten och de gör det!
Abborren är en glupsk stimfisk, en fisk med stor mun och en fisk som kan ta stora beten och det händer att det tas Abborre på dem största Jerkbaits och wobblare.

Ena dagen hugger de besinningslöst och nästa dag, ser man knappt nappen på ett quiverspö, som fiskas med tre röda och vita maggots, men är det inte detta som gör fisket så förbenat roligt?
Börja fisket nära land och fiska dig utåt.
Du kan hitta Abborren lite överallt i ditt vatten och du får söka efter dem, men oftast står de ganska nära land, var betesfisken rör sig.

Det kan röra sig om lite rötter från ett träd, en buske, en liten djuphåla i bottnen eller ett område med friliggande växtlighet, sök överallt och du kommer att lyckas med tiden!

Hittar du Abborrarna, så gäller det att fiska snabbt innan stimmet drar vidare, största Abborren i ditt vatten är lite av en ensamvarg, den gilla oftast inte sällskap och den kan var lite svårrubbad, men det går, bara den är hungrig och du har alltid en huggreflex, som kan lösa ut.
Håll koll på ditt flöte hela tiden du fiskar!
Ett flötmete med antingen ett knippe mask eller maggots brukar ge fisk och det är lätt att fiska av större områden med detta.

Det kan driva lite med vindens hjälp eller om du knycker in ditt tackel, men ha alltid bra linkontroll och var med hela tiden.

Kanske ska det vara en lite Löja eller om du kan få tag på Elritsor, så är du på god väg mot succé och glöm inte, att en Mört eller Sarv på 5 - 7 cm, är något av det bästa om dina maskar eller maggots inte ger fisk.
Ett par fina fiskar i höstens färger.
Här ett typexempel på hur snabbt det kan gå i en liten damm. Jag fick först en Abborre på en död mört efter flera timmars sökande efter fisken och lade sen ut ett livebait i området och jag hann inte ens lägga ner spöet.

Resultatet blev dessa två klumpar och sen var det över för dagen, så var snabb, när du hittar fisken, det lönar sig, sölar man för länge, så har de randiga dragit vidare och du för börja om igen med ditt letande.

Det var allt för denna gång, jag hoppas du ger detta fiske en chans, snart stiger de upp i åarna och en del står kvar från vintern, så vad väntar du på, det är isfritt, så fatta burkarna med mask och maggots och hinken med dina småfisk och ha en trevlig stund vid vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.