torsdag 28 oktober 2010

Syringes! Var försiktigt med dem!

Jag ska ta lite kring våra injektionssprutor i dagens inlägg, det kommer en del frågor kring dessa också och jag ska försöka att svara så gott jag kan. Många undrar vart man får tag i dessa sprutor och det bästa är att köpa dem i ett kit, var du får två olika storlekar på sprutorna och olika tjocklekar på dem tillhörande nålarna.
Man kan kanske skaffa dem genom nogån som jobbar inom vården, men se till att dessa är nya eller är blivit steraliserade igen, man vet aldrig vad dem kan innehålla och mig veterligen så funkar HIV eller Hepatit B, inte så bra som flavour för gädda. Kanske kan du fråga någon veterinär om du kan få några sprutor, hör dig för, men se till att dem är rena för din egen skuld. Dessa sprutor är ett bra hjälpmedel för att få in lite doft och även luft i dina beten och som jag många gånger för har sagt, så är det oftast när det är riktigt kallt och trögt det fungerar som bäst med doftämnen i betet. Det fungerar dock året runt och för flera av våra rovfiskar som Ål, Mal och Lake. Bilden viser två flavours från Richworth som jag har haft bra fiske på.
Jag har fått frågan om det finns doft som drar till sig Abborren, men jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag aldrig har provat doftmedel efter Abborre, men jag har fångat Abborre på doftande deadbaits som var tilltänkt för gädda.
Du behöver två olika storlekar på dina nålar. En tjockare som klarar av en trögflytande olja och en tunnare för dem lite mer lättflytande flavours.
Jag brukar att ha en mindre spruta som klarar 5 ml till flavours och en större 10 ml spruta till oljorna och grunden till detta är, att den större har ett bättre tryck som får ut oljan.

Dessa finns alltid med i min box med doftämnen. Den minsta för flavours, den i mitten är för oljorna och den stora 20 ml, är enbart till för att injeksera luft i simmblåsan och under skinnet.
Nålarna passar på alla sprutorna och jag använder den tunna nålen även för att injeksera luft, då den skadar skinner och simblåsan mindre, än en tjock nål.


Rengör dina sprutor efter varje gång du använder dem, olja och flavours har en otrolig förmåga att fastna och det blir som limm mellan dina fiskepass. Rengör dem och du gör livet lite lättare nästa gång du är ute.
Du kan hemma lägga sprutorna i varmt vatten, som med tiden löser upp en hel del av det som ändå fastnar i sprutorna. Helt rena blir dem dock aldrig efter att ha varit använda.



Du skall vara försiktig när du hantera dina sprutor. Ha dem på samma ställe hela tiden och ha alltid nålskyddet på dem när du inte använder dem. Det händer att man sticker sig och då ska du omedelbart trycka ut så mycket blod det bara går och tvätta sticksåret med en steril sårtvätt. Räcker det med detta?
Nej! Du ska hålla koll på såret dem närmsta dagarna på grund av infektionsrisken, sprutorna är fulla av bakterier från betesfisken, doftämnen och kanske även från backen, var du lade sprutan. Allt detta kan skapar en fruktansvärd inflammation i såret och du kan behöva vård och t o m antibiotika för att få ordning på detta.
Ha inte sprutan liggandes på marken utan skydd, nålen går rakt genom sulan och det kan man vara utan eller hur? Släng inte sprutan i stolen och lägg ut spöet, jag vet att det är skönt med en god varm kopp kaffe efteråt, men inte med en nål i arslet! Och hur roligt är det att be kompisen om att rengöra såret och stå där i minusgrader och moona? Sköt dina sprutor och slippa detta med skader och böterna som Polisen delar ut för förargelsesväckande beteende!




4 kommentarer:

  1. Tack för att du tog upp sprutor och flavours igen! mycket bra info!

    /Jens

    SvaraRadera
  2. Tack Jens!
    Det var många frågor kring detta ämne och jag hoppas att alla blev lika nöjda som du. Skitfiske på dig. // Luis

    SvaraRadera
  3. Nog tror jag alla blev nöjda! det är bloggar som denna som gör att man utvecklar sitt fiske. i morrn blir det lite harrfiske för mig i väntan på att isen ska lägga, hoppas du också får ett bra fiske i helgen!

    vi hörs!

    /Jens

    SvaraRadera
  4. Tack Jens för dem värmande orden! Jag hoppas att Harrfisket blir lyckad för dig. // Luis

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.