lördag 30 oktober 2010

Spelar storleken någon roll?

Det är en fråga som jag har fått hundratals gånger och jag ska inte sticka under stol med att säga nej, visst vill vi alla fånga en stor fisk då och då. Men det finns lite andra aspekter som kommer med åren, i början var man bara ute efter stor fisk, oavsett vad man fiskade efter och så var det framför allt med gäddan. Man läste och såg dessa bilder på stora, feta och långa krokodiler som folk fångade och man blev mer eller mera besatt av tanken, att en vacker dag stå och posera med en sådan fisk och siffran 10 kilo var bara målet.Så är det för många hela livet, jag har dock sedan länge insett att dessa fiskar finns, men inte i alla vatten. Min största gädda är fortfarande "bara" 12,3 kilo och numera har naturupplevelsen och friheten att vara ute tagit över lite mera, allt eftersom att man blir äldre.
Jag skulle kunna jaga dessa stora fiskar hårt och jag skulle lyckas, men jag har inte dem lättaste vatten i min närhet och det skulle ta en hel del tid och det skulle nog bli tråkigt i längden tror jag. Jag har vatten med större fiskar och jag fiskar där, den stora kommer när den kommer.
Spänningen finns där alltid, man vet aldrig med säkerhet hur stor fisken är när flötet dyker. Det kan vara en stor fisk, men oftast är det mindre fiskar som man får och det beror att det finns fler mindre än det finns större.
Jag får dock en upplevelse av varje napp som kommer och jag älskar att se ett flöte gå under vattenytan, adrenalinet som stiger.

Lika spännande är det att se en indikator resa sig eller först sjunka ner och sedan resa sig tills linan dras ur linclipset, man vet inte vilken storlek det finns på gäddan.
Ibland tar det tvärstopp i krokningen och man har lite att göra. Oftast är det dem vanliga sniporna som har varit eller är framme.


Det bästa av allt är att se dagen gry med spöna utlagda och en varm kaffe i näven, det får gärna vara i ett vatten var det finns chans till stor fisk, det ökar bara spänningen ett par snäpp.
Det räcker för mig att bara vara där och lura någon fisk med mina metoder, det är inte alla förunnad att kunna göra det.
Mina tankar går här till en av mina gamla danska kompisar som nyligen miste synet på båda ögonen genom en arbetsolycka. Vi började våra gäddfiskekarriärer tillsammans i 8 års åldern i vattnen runt hemstaden Helsingör och jag hoppas att min vän klarar av denna smäll och kan gå vidare i livet.



Jag tycker om mindre vatten med blandade storlek på gäddorna, det ger en viss spänning och det ger oftas ett par fiskar varje gång man är ute. En 5 kilos fisk från dessa vatten ger mig betydligt mer än en fisk i samma vikt ute i skärgården.
Det är en fin fisk och tyvärr inser inte alla det och våra fiskar får över lag inte den vårdande hand dem behöver och är värda.
Jag såg en video på en företagssida för ett tag sedan och när fisken, en gädda skulle landas, stängde jag av! - Det var hemskt att se och det är inget som främjer vårt gäddbestånd, snarare tvärtom och jag kan inte fatta hur ett företag kan lägga ut ett sådan svineri på sin sida.
Känslan med utlagda spön en tidig morgon, kaffe i näven och naturen in på huden är bra, men det bästa av allt är, att jag vet att jag kan sköta om mina fångade fiskar och jag kan återutsätta dem igen utan några större skader, den känslan är guld värd. - Tänk om alla kunde säga det!




4 kommentarer:

  1. Håller med dig till stor del i ditt resonemang. Att ta en stor fisk i sitt lilla egna vatten ger mig en klart större tillfredställelse än att åka land och rike till kända storfiskvatten. Sedan skall man akta sig för att bedöma en fiskares skicklighet sett till hur stora fiskar man fått.

    Men som sagt vi fiskare tänker olika och jag respekterar alla typer av sportfiskare men känner mig hemma i ditt resonemang.

    / Mats

    SvaraRadera
  2. Hej Mats!
    Du har så rätt! Jag känner flera i England som "bara" har ett PB på 20 lb, men dem skulle med lätthet fiska skiten ur dem flesta svenskar, om dem bara hade möjligheten. Visst ska man ta en resa då och då till kända vatten med stor fisk, det ger erfarenhet, men tyvärr hamnar dessa kända vatten under press och alla är inte lika noga med skräp, fiskekort och regler, som du vet. Det finns många vatten i Sverige som bara ligger och väntar på att upptäckas, men det är inte många som försöker och det främjer inte fisket. Sen måste fisken vara över 10 kilo för att ha något värde, vilket är en väldig lustig inställning till fisket. Hörde så sent som i dag om en karp på 8,7 kilo, som man slängde tillbaka utan ett foto - Den var för liten!? Vi kan kackla om detta i evigheten, men jag finner en stor glädje i varje fisk jag fångar. Ha det gott och skitfiske på dig. // Luis

    SvaraRadera
  3. Just därför jag ska skippa krokarna nästa säsong :) Helt rätt inställning. Naturen ger allt, fisk är bonus, högvinst är storgädda. Kände på spöt i höst bara, va det stort gav jag det till fiskekamraten som behövde bättra på sitt personbästa :) Det slutade med att han fick uppleva den magiska gränsen & efteråt säger han samma sak, målet är uppnått nu kan man varva ner å fiska utan krok ;)

    SvaraRadera
  4. Nja, fiske utan krok är som att ##ulla med kondom, ingen höjdare precis! Jag kör naket och med lite mindre krok nu för tiden ;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.