tisdag 26 oktober 2010

Jobba och få lön för mödan, nu var det är kallt.

Fullmånen står glänsande på den stjärnklara himlen och termometern viser 4,3 minusgrader! Det är på god väg mot en tuff vinter mina herrar och damer, jag tror tyvärr att det blir minst lika tufft, som den gångna vintern och kanske är det dags att se över din utrustning för ismetet? Vi har i dag inlägg nummer 400 och besökerantalet ligger på 53 200, helt sanslöst och jag är enormt tacksam för ert intresse och alla era frågor. Jag ska skärpa mig lite mera framöver, men just nu är det lite mycket som måste gå före och jag hoppas ni förstår.Vi är inne i en period av hösten, var det ena dagen är plusgrader och nästa dag, slår kylan till och temperaturen sjunker igen. Detta är inte något gäddan tycker om och fisket kan vara väldigt upp och ner vid denna tid och med dessa temperaturförändringar som just nu sker i våra vatten. Jag har i dagarna pratad med lite av mina danska gäddmetande kompisar och även dem har detta problem och det viser sig att denna höst är lika trög som förra årets och det är fiske med filéer av olika slag som gäller om man vill ha ett run. Så jag tänkte bara lite snabbt gå genom vad du kan göra för att lura någon trög och köldstel gädda och det finns lite trix och knep för detta.
Ett sätt är att gå ner i betesstorlek och använda dem minsta beten du har eller kan skaffa fram. Du kan även prova att halvera dessa betesfiskar och en stor fördel är, om du mäskar lite under veckan och kanske även med lite bitar när du fiskar. Doften sprids och det kan väcka apptiten hos gäddorna i området.
Vi måste inse fakta och göra vårt bästa för att få fisk, att lägga ut hela stora betesfiskar och sen sitta hela dagen i stolen och vänta på att gäddan ska komma till dig, är fel sätt att gå tillväga nu var vattnet kyls ner snabbt. Kasta om ofta och fiska av större områden, flytta på dina spön med jämna mellanrum, fungerar inte den metoden du tillämpar, så byt metod - Var inte lat, det kostar dig fisk!

Nästa steg kan vara en Kebab - rigg med en eller flera fiskbitar, Beten som Sill, Makrill, Mört, Sarv och andra beten brukar gå bra och igen, kan du mäska både innan och lite när du fiskar. Penslar dina fiskbitar med olika oljor eller flavours, det brukar ge resultat om du ligger på rätt ställen med ditt bete.
Prova olika fiskbitar, fiska dem naturellt först och sedan med doftämnen, se vad som funkar och ändra spöna till det, som fungerar för dagen. Prova även att flytta dina beten genom att lyfta upp spöet snabbt och dra det bakåt och ställ in det sen igen, gäddan tar ofta detta "flyende bete" när det lägger sig igen och det har hänt mig många gånger, att man inte hinner att få på indikatoren, förrän lina dras ut.
Prova på olika avstånd från land, ganska många gäddor fångas på den först djupkanten som oftast finns, andra ställen är längs vasskanter och runt den nerruttnade växtligheten som fortfarande avger en viss mängd värme och det drar både gäddan och dens byten nytta av.


Här har du ytterligare ett sätt som kan få gäddan att öppna klaffen, små fiskbitar eller strimlor fiskardu enklast på en liten Kebab - rigg med en trekrok eller en enkelkrok i storlek 1. Du kan antingen riggar biten på en bit ståltråd, eller sätta den direkt på kroken om du väljer att fiska med en enkelkrok.
Stick in kroken i den tjocka ryggdelen, här får kroken eller ståltråden bäst fäste och det håller för att kasta reletivt långt beroende på vilket betet du har. Använd även huvudbiten, gäddan tar allt, när den väl är hungrig. Jag har fått lite frågor kring längden på wiretafserna och den bör vara minst 50 cm från enkekkroken eller den översta kroken på ett 2 - krokstackel.
Krokstorleken bör vara size 2 eller 1 vid fiske med enkelkrok och vid fiske med trekrok, använder jag oftast en 6:a eller en 4:a till mina Kebab - riggar, ståltrådsbiten som fiskbiten sitter monterad på, är enbart till för att min krok ska vara fri från betet och det blir enklare att kroka gäddan.



Här en äldre bild, gäddan togs i november och mitt fiske började som vanligt tidigt på morgonen. Fisket var trögt och det var is i kanterna av sjön, jag provade allt jag kunde och hade med mig, men det ville sig inte. Jag hade ett spö liggande ute sedan först utlägget på morgonen och betet var en hel Sill, som bara var 10 - 12 cm lång, vill jag minnas och den tog denna gädda.
Den tog dock inte betet förrän vid klockan 2 på eftermiddagen och då hade det kommit in ett väderomslag till det bättre. Det viser bara att dem finns där, men dem kan vara otroligt tröga och svåra att få till att nappa, men dem märker snabbt att temperaturen stiger någon tiondel och det kan många gånger räcka.
Det är så med allt fiske, är det trögt, får du jobba för att få fisk! Jobba och då får lön för mödan, så är det bara och om du skulle bli utan fisk, så vet du att du har gjord ditt bästa under dagen. Ena dagen hugger gäddan på det mesta som erbjuds och nästa dag kan det kännas nästintill hopplöst att få ens en liten snipa. Så är fisket och det är nog det som gör det roligt och spännande eller hur?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.