lördag 11 februari 2012

Flötet är vackrast, när det försvinner under ytan!

Wellcome back mina vänner! Ni var många, som fann gårdagens inlägg intressant och det gläder mig mycket! Det var en del från det kalla norr, som tyckte det var bra, men lite väl tidigt, att ta upp detta med bottemete, jag skapade en form av fiskefrossa, enligt mejlen!

Jag vill bara att, ni ska veta i god tid, så ni kan vara förberedda, den dagen isen är borta och vi kan svänga ett spö igen. Jag hoppas att ni finner dagens övning, lika intressant, flötmete är både roligt, spännande och lite av en konst i t ex strömmande vattendrag.

Flötmete kan bedrivas överallt och du kan använda vinden till din fördel många gånger, det finns också en del variationer i detta fiske, som många inte vet och det kommer jag till senare. Ett flöte är inte bara till för en levande betesfisk, långt därifrån!
Ta en titt på denna bild och bortse från det dyra spöet och den stora rullen, detta byter du ut detta mot vad du har och dina grejer fungerar bra, som en bra början.

Du behöver inte en spunnen lina, men de har sina fördelar genom styrkan, stumheten och att de flyter, nackdelen är priset. Du kan ha en vanlig nylonlina i 0,35 mm till ditt gäddfiske och då menar jag allt ditt gäddfiske.

Flötet på bilden är hemmagjord och som jag nämnde igår, så finns det lite gör - det - själv här på bloggen, bland annat, hur du gör dina flöten mm.
Här ser du hur ett flöte tacklas upp, jag har en stoppknut eller som här, ett par silicone floatstops, därefter några pärlor, flötet, 5 mm pärla, 8 mm pärla, kulbly och en 8 mm pärla igen och sedan mitt beteslås.

Jag har alltid ett beteslås i änden av mina gäddspön, det gör att jag snabbt kan byta tackel, snabbt kan tackla ner och jag kan få bort allt från en bångstyrig gädda, som flipper ut på mattan, alltså bara fördelar med detta!

Med detta glidande flöte, kan du fiska på alla djup du önskar, allt du behöver göra är att ställa in djupet, genom att flytta upp stoppknuten eller de små gummistopps till önskat djup. Därefter monterar du ditt bete, som sedan fiskar åt dig på det djupet, du bestämde dig för.
Här kan du välja mellan en glidande stoppknut, som du gör av lite spunnen lina eller lite yllegarn och den blir nästan gratis. Eller så använder du de små silicone stopps, som kostar runt 30 spänn för 12 stycken.

Valet är ditt och jag tycker att du ska börja med att lära dig att knyta en stoppknut, den är bra att kunna och du hittar den på annan plats på bloggen. Man kan göra en stoppknut av en bit av huvudlinan, men bäst är mjuka linor, som lätt glider genom spöringarna.
Jag använder alltid en over - trace till allt mitt gäddfiske, det ger en säkerhet om att gäddan inte kan bita sönder min huvudlina.

Den övre wiren, ser du här och jag gör den 15 - 20 cm längre, än mina 2 - krokstackel, en betesfisk kan simma upp mot flötet och hugger en gädda just då, så kan min lina komma i kontakt med gäddans tänder och det brukar gå illa!

Samma sak gäller, när jag bottenmetar med ett bete, som står en bit över bottnen, skulle den falla ner och lägga sig över min lina, så får gäddan min lina bland tänderna och vad som händer i mothugget, är lätt att räkna ut.

Du tar bort detta genom att använda en over - trace, som du även kan använda, som en kastwire för dina drag mm, när du inte metar dina gäddor.
Vid flötmete kan det vara en fördel med lite bling - bling på dina tackel, du kan göra propellrarna själv av plastbitar, pärlorna finns för en billig peng i leksaksaffären och den röda tråden, är lite yllegarn, som du knyter fast med en stoppknut och sen trimmar till som visat. En droppe snabblim fäster garnet direkt och dina pärlor och propellrar håller sig på plats.

Variera dina färger på dina tackel och se vad som fungerar bäst för dagen. Jag har varit inne på kulbly, men som du säkerligen har sett, så använder jag en del skedar i mitt fiske och dessa tynger också ner flötet och ger lite extra reklam runt ditt bete.
Så här monterar du dina krokar på ett levande bete, ena kroken, den översta, under ryggfenans början och den andra i betesfiskens mun eller vid ena bukfenan. Det ger betesfisken stora möjligheter, att kunna simma och röra sig på ett naturligt sätt.

Om du går tillbaka till första bilden, så ser du att jag har monterad krokarna på ett annat sätt. Så gör jag, när jag flötmetar med döda beten, jag kastar ut och knyckar in mina döda beten och på det viset, får dem lite liv och rörelse, vilket gäddan snart upptäcker.

Den översta kroken fästs i nacken på betesfisken, precis var huvudet blir hårt och den andra kroken fästs i betesfiskens sida. Oavsett hur du gör, så har gäddan båda krokarna i käften, när flötet försvinner under ytan och du kan kroka gäddan, direkt den går med betet.
Man ser ofta en tendens till att man ska fiska långt ut och det kan vara rätt, om fisken står en bit ut från land, men väldigt ofta står gäddorna nära land, under uthängande grenar mm och jag tycker att du ska prova på alla distanser, innan du flyttar på dig.
Buskage, som dessa är ofta säkra platser att hitta gädda på, den har lärt sig att småfisken söker skydd under grenarna, buskage kan också vara en bra plats för gäddan, att ha som sin ståndplats.

Ett flötmete med ett levande bete eller som jag nämnde igår, att ha två bottenmeten med två olika sorters beten, liggandes utanför ett buskage, det resulterar oftast i en landat gädda och ganska ofta, en större fisk.

Största gäddan tar den bästa platsen, så är livet i gäddornas värld och de som inte kan eller vill acceptera detta, får svåra hugg eller blir uppätna av The big Mama in the Bush.
Tidig vår, högt vattenstånd, lite gråmulet över lekviken. Dessa dagar kan vara bra för fisket, soliga dagar startar ett annat tänk hos gäddorna, lekpostyret spökar i dem och de kan vara svårflörtade.

En levande Mört under ett flöte, kan dock vara rätt melodi dessa dagar, likaså att nöta ett par timmar med att knycka in ett dött bete, som hela tiden kastas mot gäddorna. Förr eller senare retas, hon du vet, upp tillräckligt och säkringen går och det hugget kan du inte missta dig på, jag lovar!

Ta det väldig försiktigt med en romstinn gäddhona, försök att låta bli att lyfta henne från mattan, utan ta tag i gälarna och lyft bara upp huvudet, så det mesta av kroppen ligger på mattan, det blir ganska bra foton och man ser dels, längden och tjockleken på gäddan.

Använd vinden till din hjälp, när du flötmetar dina gäddor, det kunde inte jag göra denna vindstilla dagen, men jag bottenmetade med ett flöte på ytan och nu är min fråga, om vi inte ska ta en titt på floatledgering under morgondagens inlägg.

Det är väl lika bra att vi gör det, nu var vi ändå tittar på olika metoder eller? Floatledgering är en otrolig bra och givande metod, som inte ger gäddan något motstånd i det ögonblick den tar betet och det är faktisk så, att merparten av mina gäddor, tas just med denna metod.

Kan det vara så att metoden är så effektiv, att jag för det mesta använder den i mitt fiske? Så är det och vi tar oss en titt på det i morgon och jag hoppas du är med mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.