fredag 29 oktober 2010

Ljusning över Kalmar sund?

Jag har pratad med en del folk som fiskar ute på Kalmar sund och det verkar som om att livet börjar komma tillbaka igen därute. Det har fångats en del större gäddor den senaste tiden och det är glädjande att höra.
Man har fått fina fiskar över 10 kilo på flera ställen längst kusten och jag ska inte försäga mig om vart det är, man blir inte populär om man tjallar för mycket. Vad som också är glädjande, är att det verkar ha kommit tillbaka en hel del mindre gäddor och det tryggar jo framtiden. Fisket kan vara trögt i flera timmar, men det finns fläckar eller områden var det hugger hela tiden och då är det oftast mindre fiskar. Men då det finns kanalabalism bland krokodilerna, så vet man aldrig vad som finns i närheten.
Jag tror att dem stora gäddmadammarna går i närheten och när det är dags för en mumsbit, så är det inte långt till middagsbordet och någon större kräsenhet besitter inte dessa rovdjur och det mesta slinkar ner i strupen.
Vädret är mörkt ena stunden och kanske dyker solen upp i nästa stund under denna årstid och man får nog variera sina beten därefter.
Bäst just nu därute går Jerkbaitfisket väldigt bra och under en nermulen dag, som i dag, kanske ett Jerkbait med skrikig färg, kan vara rätt melodi eller varför inte driva runt lite med ett livebait ute?

Mitt tips är att du alltid har med dig en bra blandning på färger och storlekar på dina spinn och jerkbaits, det ökar chansen för att du har rätt sak med dig och får fisk.
Prova allt du har, vi har alla favoriter, men det är inte varje dag just dessa fungerar. Titta i din box nästa gång du fiskar, jag garanterar att du har minst 10 saker som du aldrig provar. Det kan vara ett av dessa som just ger dig ett bra fiske eller rent av din drömgädda eller abborre.


Med tanke på att det fortfarande finns enorma Abborrar ute i den Småländska skärgården, så rekommenderar jag dig att ha med dig några Rapala X-Rap i betesboxen. Dem är suveräna och gäddan älskar dem också, men Abborren har väldigt svårt att motstå dessa beten.
Färger som dessa på bilden, samt blå/silver och en vit Ghostfärg, är det absolut bästa, storlek 10 och 12 cm är lagom för sundets gäddor och abborrar.



Här har du Ghost - varianten på Rapala X - Rap, Abborren togs inte på denna wobblare! Jag har bara med bilden för att du ska se hur betet ser ut i verkligheten.
Variera ditt fiske ute i Kalmar sund, prova flera platser under dagen tills du hittar fisken, ta det lugnt i båten, skramla inte för mycket och driv in i vikerna. Fiska av alla platser var det kan stå fisk och fiska i närheten av öar, växtlighet och längs vasskanterna, så kommer du att lyckas.
Det börjar komma upp en del fisk i åarna också och du hittar dem på dem djupare partierna i ån och i djuphålorna och här funkar både mete och spinnfisket bra, fast jag föredrar att meta mina gäddor i åarna.
Se till att du har åror med i båten, att någon vet vart du befinner dig och när du ska komma hem. Glöm inte flytvästen eller flytplagget, fiska lugnt och metodisk, kör sakta med båten om du inte känner till landskapet under ytan. Livet kanske har kommit tillbaka i sundet, men det blir aldrig vad det en gång har varit, jag ser dock en ljusning. Good luck!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.