söndag 3 oktober 2010

Det kliar i nävarna!

Jag ska inte sticka under stol med att jag inte är sugen på lite gäddmete, jag ser under mitt karpfiske hur dessa minikrokodiler jagar efter småfisken inne bland näckrosorna och längs vasskanterna.
Grejorna står klara och jag har även ordnad en liten Chub rucksack, med grejor för en dags fiske var man strövar runt med ett bottenmete, ett flötmetsspö, stolen och en beteshink. Premiärfisket är alltid spännande och roligt, sen vet man aldrig vad man stöter på, det kan vara dem vanliga små sniporna eller en större.Jag ska passa på att ta ett par strödagar var jag ändå är ute och mäska för karpen, men det rääa fisket för min del brukar starta i mitten av oktober och ditt har vi några veckor kvar. Karpfisket är fortfarande bra och det fiske har jag otroligt svårt att bryta och jag får se hur det blir under hösten. Oktobermånad är så fin med sig färgprakt i naturen, borta är snart alla myggor och andra irriterande insekter, luften är frisk - Vad mera kan man begära?

Ett flötmete med antingen ett deadbait som fiskas sink and draw, kanske låter man det driva i en lätt bris över vattenytan eller ett livebait som får simma fritt, är oftast den metoden som ger flest gäddor under dagen. En del tror eller tycker att om man fånger många gäddor under en dag, så bör det finnas en stor bland dessa?
Kanske, men dem stora går inte bland dem små, tänk lite på kannabalismen som råder i alla våra vattendrag. Den stora är en enstörning som håller sig borta från dem mindre tills hon antingen blir hungrig eller det är dags för leken.

För att lura henne är det en fördel om du vet vart hon har sin ståndplats. Nästa steg är att placera ett lagom stort bete, antingen ett levande eller ett dött, i hennes närhet. Rätt dag och rätt tid var huggperioden börjar, är din största chans för att få henne på mattan.
Hel eller halv Makrill eller stora höstsillar från Öresund är något av det bästa du kan servera denna madamm och du gör det bäst med en Drop - of indikator och ett frilinafiskad beten som inte ger något motstånd. En lagom levande Mört fiskad på ett glidtackel med ett 3 oz bly och en baitpoppar är inte helt fel det heller, så prova dig fram under din dag vid vattnet.


Flavours och diverse oljor kan du spara tills den rätta kylan sätter in, det är då dessa attraktorer kommer till sin rätt. Just nu är gäddorna i farten och dem jagar allt och lite till, men kylan gör dem tröga och framfarten sjunker snabbt att med vattentemperaturen fallar.
Lee Jackson´s Ming Oil och Mainlines Savoury fish som du blandar med Mainlines Mediterrainian Shellfish är två enormt fångstgivande medel som du bör ha med dig i bagaget under senhösten och vintern, likaså Nutrabaits Winterised Pilchard Oil och Starbaits Sardine Oil.



Första hugget under premiärdagen är alltid spännande, denna föll för en flötmetad Mört och var tyvärr inte av den kaliber man hade önskad, men alla har en gång i tiden varit små. Tiggare kan som sagt inte välja och vi får ta det som det kommer.
Men vi kan göra vårt bästa för att lyckas lura dem stora i respektive vatten och det kräver en stor portion tålamod, envishet, bra beten och ett stort arbete, men en vacker dag böjar ditt spö sig lite extra och du får ta i lite mera, men det kommer - Jo mera du ger - jo mer får du tillbaka!
Det är lövfällningtider och The Pike is on a rampage, så ut med er och fiska, vänta inte för länge! Det kan bli en svår vinter till och då har man missat höstfisket, vill det sig illa så har vi is på dem mindre vatten redan i månadsskiftet okt/nov. Visst vi har sedan isfisket, men jag föredrar att fiska från land i öppet vatten, fast isfisket har också sin charm, tror jag?




1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.