lördag 22 augusti 2009

Spinn och Jerkbaits ger fisk, men jag är för lat!











Det är inget att diskuterar om, spinnbeten i alla dess former ger Gädda och det är dem mest använda beten i vårt avlånga land, alla använder dem och alla får för eller senare fisk på dem. Men jag är för lat för att stå i en båt och piska vattnet till skum för att fånga en Gädda med dem, inte för att jag inte har spinnfiskat, det har jag gjord tusentals gånger och varje gång insett att detta passar inte mig eller att metet ger större spänning och större fisk. Vi ska dock titta lite på vad som finns för dig som har orken, lusten och tålamodet att kasta och veva in dessa plasticfantastics dag ut och dag in.
Bild 1. Lite av dem färgerna som nog är mest använda, färger som röd/vit, blå, grön, silver, Abborre , Makrill, Svart/silver mm. Dem ger fisk lite överallt och med ett gäng i olika färger märker du snabbt vilket bete som går bäst för dagen. Det gäller att variera sig och variera invevningen tills du får fisk och då ska du nog hålla dig till det koncept du kom fram till.
Bild 2. En mager utlekt gädda som tog en 8 delad wobblare! Vart är vi på väg? När jag började mitt gäddfiske för 100 år sedan hade vi som högst 10 wobblare man kunde skaffa i Helsingör, numera har vi miljoner av dessa, den ena värre än den andra. Marknadföring eller behöver vi verkligen alla dessa?
Bild 3. Som försäljare av olika fiskeredskap ingår också testar av spinnbeten och jag har provat tusentalsbeten, olika gång, färger, utformning, flytande, sjunkande, poppers, jerks you name it! Jag har varit där med, men fortfarande tror jag mest på mitt sätt att meta efter Gäddan.
Bild 4. Jerkfisket slog till som en storm, alla skulle nu ha ett styvt spö och en multirulle med tjock braid. Visst funkar det, men jag har tyvärr inte dessa ticks man behöver för att få ett jerkbait till att simma, stanna, hänga mm. En liten feting blev det dock en senhöstdag i ett av lokalvattnen, men jag tror att jag nog hade fått den på mete också. Låter jag för negativ? Kanske, det passar bara inte mig detta kastande, jag är lat av mig bara!
Bild 5. 3 stycken look a likes och jag vet vilket jag väljer nästa gång jag ska fiska Gädda, jag kan sitta lugnt i min stol, dricka lite kaffe, sola och fundera över livet i allmänhet, bara slappa tills den stora tar mitt bete. Då vaknar jag ur mardrömmen om alla färgerna och formerna som finns, krokningen sitter som en hanske och jag tappar inte fisken som ofta händer på ett spinnbete på grund av att Gäddan har jagat ifatt betet. Här går det lugnt till och allt är frid och fröjd, t o m grabben på 10 år har insett detta, ut med en fet höstsill och sen kan man spela Nitendo tills en Gädda stör en i spelet. Han brås på mig och vi är lata, för lata för att spinnfiska, jag vet vad jag väljer för bete - Vad väljer du?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.