torsdag 20 augusti 2009

Flötestrolling, en mycket effektiv metod att söka upp Gäddan.











Flötestrolling är en effektiv metod för att leta upp Gäddan, du kan bedriva det från båt och från land, det ända du behöver veta är djupet och att det finns fisk!
Bild 1. Trollingflöten med sin krokiga tub som gör att flötet låsas i rätt läge och inte drar upp betesfisken till ytan, allt går lodrätt i vattnen. Du kan dock inte trolla i 15 knobs hastighet! Dessa flöten är oftast dyra på grund av metodens popularitet, men dem är effektiva i alla typer av vatten. Upptacklingen är den samma som vid vanligt flötmete, dock är det en fördel att ha blyet fast antingen på wiretafsen eller på linan mellan 2 pärlor och 2 floatstops.
Bild 2. Jag gör mina flesta flöten själv, det blir billigare och dem hållar bättre än dem köpta, detta gjorde att jag började fundera på just dessa trollingflöten och lösningen blev en liten krokig plasttub med en gummibit och en safe - lock hake på mitten. Resultaten blev att jag sparade en massa pengar och jag kan trolla med vilken flötestyp jag vill. Tuben ska vara 50 mm, jag har gjord den av öronpinnar och värmd tuben försiktigt med en tändare samt värmd en fläns i båda änderna, på den ena flänsen trycker jag fast gummibiten som bör vara 2 - 2 ½ cm.
Bild 3. Visar Ryssbyån, ett hak för en hel del Gäddor och Abborrer, men det kanske finns ett monster till Gädda kvar därnere. Det är flera som har haft den på krokarna, men ingen har lyckats att landa den.
Bild 4. Visar hur man flötestrolla och du kan ha olika beten ute för att se vad Gäddan föredrar för dagen. Jag använder baitrunners till detta fiske och har baitrunnern på, så Gäddan kan ta lina efter hugget. När du trollar ska du montera din betesfisk med den översta trekroken i munnen och den nedre i ryggen eller sidan.
Bild 5. En Ryssbygädda med en lite ovanlig färg på buken, dem brukar vara vita och inte se ut såhär. Fisken togs på flötestrolling med Sill om jag minns rätt, du kan varier fiskedjupet under dagen, ena dagen står dem och tryckar vid bottnen, andra dagar jagar dem besinningslöst överallt.





1 kommentar:

  1. Intressant med din trolling. Jag har lite funderingar kring linan hur ska den gå och har man någon form av stopper.

    /rolf

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.