fredag 28 augusti 2009

Lite flera tips inför höstens gäddfiske.











Det gäller att effektivisera vårt fiske oavsett vilken art vi fiskar efter, har du det som jag, bara helgerna till ditt förfogande, så måste fisket vara effektivt för att man ska uppnå några resultat. Det finns en hel del man kan göra och vi ska titta lite det här. Vi har en del vatten i Sverige som är hårtfiskade när det gäller Gäddfiske, det kan vara t ex vara Lödde Å, men det kan också minskas ner till din lokala sjö, var halva kommunen fiskar och det sker just på helgerna var du är ledig.
Vad kan du göra för att förbättre ditt fiske? Du kan börja med att komma tidigt på morgonen innan andra kommer och ta dem bästa platserna, du kan mäska olika platser på tidspunkter var ingen ser dig. Du kan fiska med andra beten än vad Gäddan i respektiva vatten är vana vid o s v. Du kan färga dina deadbaits mm.
Bild 1. Färgning av betesfisk är enkelt. Tina upp det antal du ska färga och torka av dem så dem är torra i skinnet. Göra en blandning av Boiliefärg och vatten i en avlång behållare och sen är det bara att doppa ner betesfisken och låta resterande färg rinna av. Lägg dem på en bit hushållspapper och låt färgen torka in lite.
Du kan därefter ge dem lite flavour eller olja och sen fryser du in dem igen för senare bruk. Jag har en kompis som skrattade åt mig när vi skulle fiska kräftor och han hittade en påse med helsvarta Abborrer...Han skulle bara veta!
Bild 2. Vi har varit inne på Kebab - riggen och ett par stora bitar från en Ål kan göra susen bland Gäddorna, jag vet inte vad det är med just Ålen som gör den effektiv, det kan vara blodet som inte luktar som andra fiskar. Hur eller hur kan du få tag i Ål, så prova med bitar i olika storlekar, den på bilden är rensad och flådd, jag föredrar bitar med skinn och inälvorna kvar om man kan få tag på det - lite mera doft i vattnen!
Bild 3. Vid fiske med deadbaits kan det vara svårt att kasta långt, det går bra med en halv Makrill, men med andra beten kan det vara svårt. Jag använder stenar i en PVA - netbag och då kommer jag en bra bit även med små betesfiskar, jag fiskar ofta med frilina var jag bara har betet och wire på huvudlinan.
Gäddan tycker inte om motstånd när den tar ett dött bete, däremot acceptera den betydligt mera motstånd vid fiske med levande beten, men inte hur mycket som helst! Montera ditt bete och häng PVA - bagen på den kroken som sitter i stjärtspolen på betesfisken eller i beteshaken som förbinder din lina med wiren.
Bild 4. En bild från ett litet vatten var man fick komma tidigt om man ville ha dem bra platserna, Gäddan togs på 2 inoljade Ålbitar som fiskade under ett stort Pilträd och dagen var räddad! Grunden till att bilden är med, är att det är vår och gäddorna lekte överallt och hade annat i huvudet, men en Ålbit kan ändra deras tankar även under leken.
Bild 5. En viktig bild som säger mycket! Så här ska din drop - off indikator sitta varje gång du metar Gädda! En Gädda kan inte ta ditt bete utan att det syns och ditt larm piper, går Gäddan mot dig med betet, så fallar indikatorn och går den ut ramlar indikatorn av linan och larmet piper, så enkelt funkar det. Glöm inte att öppna din bygel, annars kan det bli dyrt!
Du kan göra dessa indikatorer själv av en Ping - pong boll, lite lina, ett verktygsclips, ett par stora blyhagel och en hårnål. Det är viktigt att vi får vetskap om nappet i ett tidigt stadie, så vi kan kroka snabbt. Vi fiskar oftast med 2 - krokstackel och dem flesta Gäddorna sitter perfekt efter krokningen, jag väntar max 30 sekunder, lite beroende på betesfiskens storlek och om nappet är pilligt i kallt väder. - Något man lär sig av erfarenhet!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.