måndag 31 augusti 2009

Handtering av dina deadbaits.











Här kommer ett par tips om hur du kan ta hand om dina deadbaits, så dem är tiptop, den dagen du ska använda dem. Man ser en del som bara har slängt hela baletten i en påse och det ger lite nackdelar när dem ska använda dem. Fiskarna är krökta, söndriga och ligger i en blodig påse med en massa sand, grenbitar mm. Så kan vi inte ha det, utan lite mera omtanke ger dig flera fördelar och du får bättre resultater i ditt fiske.
Bild 1. Här har jag spolat betesfiskarna rena från skit mm och lagt dem lite prydligt på fat och därefter snabbfryser jag dem, detta är den lates väg! Fiskarna ligger raka och fina och det gör att du kan kasta dem längre. Det bästa är att frysa in dem styckvis på en bricka och när dem är frysta, tar du ur dem från frysen och lägger dem en och en i en påse. Nu kan dem inte frysa fast i varann och du har raka och fina beten.
Du kan innan du ska frysa in dem ge dem lite flavours eller olja och du kan trycka i en liten strimla Frigolitbit om du vill poppa upp dina betesfiskar. Frys dem sedan styckvis, ta upp dem och lägg dem styckvis i en påse med text på vad dem innehåller mm.
Bild 2. Makrillar fryser jag in på samma sätt eller delade på hälften, jag skär av stjärtfenan och får ett långtkastande bete som inte snurrar runt och trasslar sig i kastet. Makrill är efter min erfarenhet bäst naturella och det finns inte många beten som slår just Makrillen, när det gäller stor Gädda.
Du kan med en kniv pierca skinnet lite innan du kastar ut dem och budskapet sprids lite fortare. Du kanske inte får så många runs på Makrill, men den dagen en hel eller halv Makrill blir tagen, då är det ofta tal om en större Gädda.
Bild 3. Jag har på senare år märkt att jag fånger betydligt mera Gäddor på Sill med mjölken kvar och jag tror att det kan vara en doft som kommer från mjölken. Mina studier har gått ut på att dela sillen och fiskat med både halvor med mjölke och med bitar utan och det är 70/30 till biterna med mjölke.
Jag har även kollat under fiske med en hel Sill, har jag fått in Gäddan med Sillen hängande i munngipan, så har jag delad på Sillen och igen är det oftast Sill med mjölke som blir tagna. Lite att fundera på kanske? Eller är det slumpen? Jag tror inte det!
Bild 4. Vid fiske med Makrill och Ålbitar är det viktigt att du bara monterar dina krokar lätt i skinnet, dessa fiskar har segt skinn och du måste kunna kroka loss dina krokar från betet till Gäddans munn! En Gädda som är dåligt krokad och har en tung bit fisk hängande i munngipan kan lätt tappas genom att fiskbiten drar ut krokarna under fighten. Så krokarna monterade genom 2 - 3 mm skinn räcker bra för att kasta dessa bitar och för att du ska kunna kroka din Gädda.
Bild 5. Ta med dina deadbaits till vattnen frysta i en bag som är anpassad för detta, du kan kasta ut dem frysta! Gäddan bryr sig inte och du får mera läckage av doft, slem och blod från en fryst betesfisk än du får från en som har varit tina hela natten och alla dofter mm ligger i påsen.
Dina färgade betesfiskar kan du linda in i en bit Gladpack - Ni vet den satans plast som alltid jävlas med en! Jag kan knyta vilken knut, vilket tackel utan pannlampa mitt i natten utan problem med mina grytlappar till händer, men denna plast har skapats i vredesmod och inte för mina händer, så jag överlåter det till min fru numera som har vanan inne!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.