fredag 25 november 2011

Abborrfiske i Kalmar sund av Björn Lindholm och Patric Strömgren.

Jag pratade med Björn förra helgen och tjatade mig till att han skulle skriva en artikel om hans Abborrfiske i Kalmar sund och jag lyckades med det. Han var snäll och satte sig bakom datorn och här är som följer och jag tackar så mycket, även ett stort tack till Patric.


Abborrfiske i Kalmarsund.


Text: Björn Lindholm Foto: Patric Strömgren och Björn Lindholm.


Vi står på stranden och väntar på att dimman som ligger tät som röken efter ett dragracelopp ska lätta en smula. Det är undertecknad och Patric som ska se om det inte går att lura några av kalmarsunds storvuxna randiga krigare. Sommaren har övergått till höst och hösten har övergått till sen höst och det är nu fisket efter abborre är som hetast. Kanske inte antalsmässigt men definitivt storleksmässigt. Dimman som aldrig lättar.
Vi ser knappt slutet på bryggan som sträcker sig ett tiotal meter ut från stranden. Men det kan inte hindra oss från en fiskedag och eftersom vi inte ska åka så värst långt från land vågar vi oss ut i röken. Det är fortfarande mörkt och Patric menar att så fort solen börjar sprida lite ljus och kanske värma upp luften någon grad så ska vi ha fri sikt . Vi släpper ner var sitt ankare så försiktigt vi kan, spänner upp och knyter fast ett i fören och det andra i akten. Våra lite frusna fingrar blir om än kallare när vi doppar handen i beteshinken för att ta upp en löja, den lilla betesfiskhåven ligger ju så klart kvar hemma. Surt äpple men det biter vi i. Vi ska flötmeta. Enkelkrok av widegape format i storlek 4 och flöte i 6 grams storlek passar detta fiske klockrent. Vi agnar på och kastar ut ganska nära båten i hopp om att kunna fiska lite längre ifrån när dimman lättar. Efter två minuters fiske fem meter från båten visar flötet att betesfisken inte vill vara där den är och plupp så var det borta. Patric greppar stadigt spöet och väntar i någon sekund innan han ger ett kraftigt men kontrollerat mothugg. Fast fisk var ett faktum. Det är höst, dimma, någon grad varmt i luften och fem minuter in på fiskedagen och redan en storabborre i håven. Det är höst!Fisken uppskattas väga någon stans kring 1400g innan den sakta glider iväg i det idag så klara sundsvatten. Vi tar ett par fiskar till i samma storlek inom loppet av en halvtimme och nu har det slutat nappa. Dimman är nu ännu tätare men vi måste göra något!

Platsbyte.

Vi bestämmer att vi måste försöka byta plats. Vi tuffar sakta fram med den tysta elmotorn längs vasskanten för det är det ända vi ser. När vi tror oss vara inom rätt område styr vi rakt ut 40m och ankrar upp. Om vi är där vi tror vi är så ska det vara 1,5m djupt och ganska mycket ruttnande nate och silkweed. Vi slänger ut lite längre nu för här ser det lite ljusare ut, en frisiktslucka mitt i dimman.Vi fiskar med våra flöten inlines på 0,26 flätad lina, stoppknut av powergum och en blykula på 5g som vilar vid en liten stoppknut innan ett litet lekande i storlek 8. Vid lekandet fäster vi flourocarbon på 10-15cm i 0,30 och slutar med en kortskaftad widegape krok. Ganska grova saker för lite borrefiske men det finns gott om skit på botten och gott om gädda som mer än gärna dyker rakt ner i bråten och dom ruttnade växtdelarna.Vi har fiskat på platsen i tio minuter och plötsligt ser jag inte mitt ena flöte. Där det finns gott om plats använder vi oss av två spön var. Jag lyfter upp spöt och vevar hem lite lina som snirklar sig på ytan. Drar en svepning uppåt när jag får kontakt med fisken. Dunk, Dunk och ner i gräset. -Det osar gädda säger Patric och jag nickar och hmm:ar medan fisken klipper buske efter buske nere vid botten. Efter en stunds kämpande med fisken kommer ett sjöodjur upp till ytan men vid närmare granskning är det en gädda i fyra kilos träsket med flera meter nate runt och efter sig. Gädda nummer ett var landad och även om det inte var vad vi kom för att fånga så är det en uppskattad bonusfisk.

Efter att ha gallrat ut gäddan från lianerna för att kunna släppa den åter slänger jag ut en krokförsedd löja några meter från den plats jag nyss tog gäddan. Patric har under tiden missat en fisk som troligtvis var en av de grova randiga. Han slänger ut på samma ställe igen och det dröjer inte länge innan han står med böjt spö. Denna gången lyckas allt och en fin fisk runt 1200g kan släppas tillbaka ner i sitt rätta element.-Men ditt flöte då? säger Patric i ett nervöst tonläge.Jag lyfter och nu snackar vi bättre fisk, eller e det en gädda? Nej det är en borre? Eller?Upp kommer en riktigt fin sundskrigare med de rätta proportionerna. Redan efter första fisken på första platsen var fiskedagen lyckad enligt våra mått mätt. En abborre runt 1400g är en riktigt stor fisk. Vi som fiskar i Kalmarsund har ett helt otroligt bra fiske efter abborre. Det är inte på många ställen i Sverige man kan säga att en kilos fisk är liten. Men det kan man göra här. Vi är bortskämda helt enkelt.

Nu när min fisk ligger i håven och glittrar för att snart krokas av, fotas, vägas för att om en kort stund simma tillbaka i vattnet igen, kan vi inte låta bli att skratta lite åt varandra. Här står vi, i en båt i värsta dimman långt in på senhösten å fiskar vad vi fiskar helst av allt BORRE. Och vi har lyckats kroka en stor abborre i våra ögon mätt tillsammans. Ja tillsammans har vi lagt ner mycket tid och förberedelser kring alla våra fiskepass här i sundet och nu ligger det vi skulle ha i håven. Det vi kom för. Det som driver oss och det som får oss att tända till lite extra mycket inför nästa pass.

Vi väger fisken till fina 1740g och mäter den till 49cm. Och precis lagom tills vi ska fota denna firre så ser vi att dimman har givit med sig och vi har nästan fri sikt, iaf om man jämför med tidigare på dagen. Härligt! Vi fångar bara en borre till denna underbara höstdag och det är Patric som tar den.Han får ingen riktig stor fisk denna gången heller men nästa gång är det hans tur. Vi har inte helt lyckats förens båda är nöjda. Fast det blir vi nog aldrig, så vi lyckas nog aldrig heller. Så vi får helt enkelt fortsätta med det vi gillar bäst. FISKA.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.