fredag 27 maj 2022

Semesterfisken Abborren!

För drygt en vecka sedan fick jag ett trevligt mejl från två fisketokiga bröder och nej dem heter inte Bill och Bull, utan Robin och Agge! Dem har en mindre sjö med stora Abborrar och dem gamla gubbarna fångar dem på mask och dessa grabbar vill inte kladda med mask. (Det kanske ni måste!?)

Dem vill fånga dem på spinnfiske och det var då dem hörde av sig med lite frågor runt vad man ska locka dem med, utan att dem blir fullständigt ruinerade. De har provad med jiggar, spinnare, skeddrag och wobblare, men dem får bara Abborrar upp till halvkilot och begärde min hjälp!

Någon fångstgaranti kan jag inte utlova, men jag ska självklart försöka att hjälpa till så gott jag kan och mitt först tips är att kolla vart dessa gamla gubbar fiskar. Nästa steg för mig är att ge er lite tips, då Abborren är en rovfisk som jagar i stim och äter småfisk.

Djupgående, ibland står Abborrarna på djupet.
Då sjön har ett bra djup, så kan det vara på sin plats med beten som kommer ner en bit och inte bara fiskar någon meter under ytan. Så några djupgående wobblare är alltid bra att ha med sig och här är det som alltid att hitta den rätta färgen.
Variera färger, storlek och betets hastighet!
Det gäller hela tiden att ha ögonen med sig under fiske efter Abborre, man ser ibland småfisken flyr på ytan och då jagar Abborren och det gäller att vara där. Runt vasar med ris och grenar, djupkanter, uthängande grenar, vasskanter, stengrund som syns och även dem som inte syns är alltid bra platser att söka Abborren på.
Rapala X-Rap, ett av dem effektivast beten.
Jag brukar säga att det finns wobblare och så finns det wobblare, en av mina absoluta favoriter är Rapalas X-Rap. lätt att kasta med och dem är suveräna för Abborre mm.
Rapala X-Rap 8 gram, min favorit och första val.
Dem finns vad jag vet endast i två storlekar 8 och 12 cm och 8 gram och 12 gram. Den mindre har lite glänsande fjädrar på den bakre kroken och dessa gillar Abborren att nypa, vilket oftast resulterar i en landad fisk.
Abborren älskar blåa färgvariationer.
Det gäller att ha och prova flera färger, men det finns ingen tvekan om att Abborren älskar dem blåa färgvarianter som finns och denna färg är min favorit, som följande bilder nog visar.

Andra färger som är bra är svart/silver, blå/silver, svart/guld och en del som är prickiga som Elritsa eller Öringens yngel och vissa dagar, så är det kanske den fluoriserande orange eller gula färgen som är bäst, det gäller att prova sig fram.

Avundsjukan är stor hos Abborren!
Då Abborren är en stimfisk, så råder det stor konkurrens om födan, alla jagar alla och allt, när dem väl är i stöten och bilden ovan är inte så unik, som man skulle tro. Kan man sno åt sig polarens föda, så gör man det!

Ett bra tips som jag lärde mig i ungdomen, är att ha en liten kort 8-12 cm tafs med en röd fluga ca 40 cm framför ditt bete! Det blir för Abborren en liten fisk som jagar något och mer ofta än sällan, så får man två Abborrar, då dem jagar allt! Väl värd att testa!

Sen kvällsfisk på 1740 gram.
Variera hastigheten under invevningen, knycka lite ibland, stoppa helt och sen veva igen. Var med hela tiden, kolla vattenytan, så du inte missar en jakt och försök hela tiden att följa det jagande stimmet.

Variera färger och djup och prova andra beten också. Fisket kan vara bra under hela dagen, men tidig morgon och sen eftermiddag och kvällen är dem bästa tiderna enligt min mening, men det är från vatten till vatten, så kolla upp detta!

Se upp med för långa jiggar!
En sak var många gör ett litet fel. är när dem fiskar med Jigg, på bilden ovan ser du hur lång jiggkroppen är jämfört med var kroken sitter. Det är Okay när man fiskar gädda, som hugger rakt över allt. För Abborre blir detta montage inte riktigt bra, då Abborren tar betet bakifrån och oftast bara nafsar, utan att fastna på kroken, då denna sitter för långt fram.

På med en liten Stringer eller byt till en kortare jiggkropp och det blir bra. Sen finns det som i allt annat undantag, var Abborren suger i sig hela jiggen, dem dagarna finns också och då hugger dem besinningslöst på allt man slänger åt dem. Det var i stora drag, vad jag hade att säga denna gång och jag hoppas att grabbarna hittar sjöns stora rovriddare och att dem skickar mig en fin bild! Grabbarna och alla får härmed ett rungande skitfiske och så ses vi snart igen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.