onsdag 19 januari 2022

Kanske till helgen?

Ända stället jag vet att det finns en liten gnutta öppet vatten, är den närliggande gölen. Det började öppna sig ganska bra för ett par dagar sedan, när det blåste kraftigt. Så idag var vi ute, den fyrbenta och lilla jag för att kolla läget.

Mitt fiskesug är höjt nu, men det dalade ganska snabbt, när verkligheten visade att det som öppnade sig, lika snabbt frös igen under nätterna, som håller 3-4 minusgrader ... Det är tuffa tider och jag är tacksam för alla era frågor och jag ska ta en av dem, nämligen alla er, som ville ha tips på oljor/doft, vart dem finns att köpa och mängden man ska använda.

Inte mycket att Fiska på!
Jag förstår att det är fler och fler, som börjar meta sina Gäddor, det gäller både med flöte och Livebaits, men det är nog fler som använder Deadbaits, av förklarliga grunder och jag tycker att trenden ska hålla i sig och helst gärna öka.
Ge Gäddorna lite attraktion!

Dina chanser ökar genom att du tillför lite extra doft i dina beten, gäddan är en asätare och man ska ha med sig att en levande betesfisk doftar på ett sätt och en död på ett annat sätt, när väl förruttningen väl börjar träda in.

Jag ska ge lite exempel på olika oljor/dofter, som jag har erfarenhet av hur jag gör och vart du kan köpa dessa, samt hur stor mängd du behöver per betesfisk. Ett litet tips innan vi börjar är att ha inte stora flaskor med dig ut, häll upp olja/doft i mindre burkar/flaskor, så har du kvar, om olyckan skulle vara framme!

Super oljan, som finns i dem flesta butiker.
Norsk ren Laxolja! En av dem bästa och du hittar den i dem flesta mataffärerna. Flaskan innehåller 300 ml och det räcker till 100 betesfiskar, då 3 ml räcker gott och väl för en betesfisk och hel dags fiske. Priset är ca 90 kronor.
Blanda denna med en skaldjursdoft!
Här är min absoluta favorit, Mainlines Savoury/Fish, som jag en gång i tiden blandade med Mediterrainian Shellfish och blankade nästan aldrig. Gäddorna älskar denna kombination!

Jag vet inte om dessa två tillsatser finns kvar längre, men om så slå till och skulle du bara hitta denna flaska, så kan du blanda den med andra skaldjursdofter och få uppleva liknande resultat.

Sardinolja från ET-tackle.
Om du googlar på Eddie Turner tackle, så kommer du fram till ett hav av oljor och dofter för Gädda och bland dessa finns det Sardine Oil på 1 liters flaskor och denna olja är winterised, som alla andra bland ET-tackles oljor.

Man tillsätter en Emulsifier, som gör att oljorna inte koagulerar eller stelnar i kallt väder eller vatten och doften sprids snabbare. Samma sak med Pilchard Oil, som jag kommer till lite senare.

En Sardindoft ut över det vanliga.
En annan bra och effektiv Sardindoft, som är enklare att skaffa och billigare, Sardine Pacific från Tandem Baits. Den hittar du hos karpfiskebutiken tillsammans med dem två nästa flaskorna som jag presenterar för dig. Passa på nu var det finns en vinter rea och en förorder som pågår!
Krill från Pitbull baits, en stinkare utan dess like!
All fisk verkar älska Krill, så även Gäddorna och jag har haft goda framgånger med denna från Pitbull Baits. 300 ml flaskan räcker väldigt långt.
Starfish Halibut, väldig effektiv.
Lite mindre flaska på 250 ml, pris 39 kronor och en super fin doft av Hälleflundra, som gäddorna gillar. Denna Halibut är inte den värsta stinkare man kan tänka sig, men den drar fram Gäddor, man inte visste fanns på platsen.
Winterised Pilchard Oil från ET-Tackle.
Igen en super olja från ET-Tackle, lite dyrare än Sardin oljan, men väl värd sitt pris i guld och framför allt i svinkallt väder och när annat inte fungerar. Den räddar ofta dagen från ett blankpass!
Injektion eller pensla på din doft? Valet är ditt!
Man kan injeksera eller penslar på sin olja eller doft, det är precis upp till dig. I strömmande vatten, så ger jag 2-3 ml in i betet och därefter penslar jag hela betet med samma doft och då finns det alltid doft i och runt betet, samt att strömmen sprider budskapet.

Angående mängden av doft, så har jag under årens lopp provat alla möjliga mängden och alltid funnit att 2-3 ml per betesfisk, oavsett hur stor eller hur liten denna är, så räcker denna mängd för en hel dags fiske.

Gäddor har ett bra luktsinne och dem kommer att hitta dina beten. Dem är lata asätare, som hellre tar en död fisk än att förbruka en massa energi på att jaga sitt byta.

Avslutningsvis vill jag även nämna att om du ska mäska med fiskbitar på en plats, så rör ner lite olja eller annan doft bland dessa bitar, en stund innan du slänger ut dem. Det lockar, gäddorna kommer och dem är tacksamma för ett skrovmål mat och sen .... Skitfiske på er alla!

Kanske till helgen? Vi får se!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.