tisdag 8 mars 2022

Makrill, makrill, makrill!

Vädret ställer till det! Vackra fina dagar med sol och värme, går över i kalla frostiga nätter och det händer inget med isarna, tyvärr! Något fiske har det inte blivit, men en hel del frågor kring fiske med Makrill, anskaffning och när jag började med detta bete och på ett hörn, vill man veta varför just Makrillen är så effektiv!?

Frågor kräver svar och som alltid, så besvarar jag era frågor via mejl, men när det hopar sig om samma sak av flera läsare eller att jag inser att frågan är så pass intressant att jag vill och bör lägga upp det på bloggen, så gör jag det och där har vi hamnat i dag!

Gäddan älskar dessa feta och väldoftande havsfiskar.
Jag började med gäddfisket redan 1967, först var det Mört som bete och sen var det en artikel med Bill Chillingworth, som fick mig på andra tankar, han använde Sill!

Sill fanns det gott om nere i hamnen, så det var bara att prova och det funkade bra och så även till dags datum. Under fiske efter Makrill, så fångade man en del som var betydligt mindre, dem kallas Sildemakrel i Danmark och här kallas dem för Spirr. 

Självklart skulle dessa provas och dem gav gädda direkt och ganska snart märkte vi att det var lite bättre storlek på gäddorna som vi fick på våra små Makrillar och det står sig än i dag! Jag kom just nu i skrivande stund, att just denna vår, så är det faktiskt hör och häpna, 55 år sedan jag lade ut mitt första Deadbait! Man börjar bli gammal .... 🙌

Makrillens doft sprider sitt budskap.
Många gäddmetare världen över, har just Makrill som sitt favoritbete och det inte utan grund, man fångar oftast stora gäddor på detta bete och min förklaring till detta är att Makrillen är en fet fisk, doften attrahera gäddan, färgen tror jag spelar en viss roll och så även storleken.

Den vanliga Makrillen, ett favorit bete för många.
Här ovan tre Makrillar, vaccumförpackade med i en, enligt många hiskelig storlek! Visst dem ligger på runt 32-35 cm, men det är inget problem för en större hungrig gädda och dem glider lätt ner.

Man kan jo justera dem lite genom att ta bort huvudet eller dela dem i två halvor, om man tycker dem är för stora. Jag kör oftast med hela och piercar dem lite med en knivspets, för att få ut doften snabbare genom det sega skinnet.

Halv Makrill för en del år sedan.
Det sega skinnet gör att dina krokar får bra fäste och man kan kasta Makrillar väldigt långt, som exempel på bilden ovan, var jag lade ut en halv Makrill ungefär 60 meter från land och denna dam dök up och gjorde mig nöjd denna kyliga februaridag.
Fångade utan för Vietnams kust!
Det finns flera underarter av Makrillar, jag använder alla jag kan få tag på. Den vanliga Svenska, Spanska Makrillar och igår fick jag tag på en påse med Indiska Makrillar.

Dessa är betydligt mindre, antalet var 11 stycken per kilo och priset var hyfsat bra. Dessa är fångade utanför Vietnams kust och doften är kännbar, mild sagt!

Så ser dem Indiska Makrillarna ut.
Storleksmässigt ligger dessa Indier runt 16 - 20 cm och jag gillar den blåa ryggfärgen, det sega skinnet är det samma och dem spricker inte när dem landar hårt på ytan under långa kast. Storleken gör dem perfekta för vanligt flötmete och även för fiske med driftflöten på stora avstånd. Två metoder var man fiskar av stora områden i sin jakt på gäddorna.
Dem är super effektiva, men experimentera gärna med oljor.
Alla Makrillar har sin lite speciella doft och dem fungera väldigt bra direkt ur påsen från frysen, men det finns vissa dagar var det inte räcker och jag tillför lite olika oljor med spruta eller med pensel och igen piercar jag dem.
Det kan ibland behövas lite större flöten.
Om man vill använda flöten för fisket med Makrill, så får man ibland använda lite större flöten, allt efter hur stor Makrill eller bit, man använder. Jag har märkt att när väl en gädda har bestämt sig för en Makrill, så försvinner en stor del av känsligheten hos gädda och dem släpper sällan betet.

Fördelen med att använda större Makrillar, är att man sållar bort dem mindre gäddorna och visst kan man bli utan napp, men då kan jag nästan garantera att det inte fanns några större gäddor på platsen och det gör inget, jag vill helst inte ha dem mindre.

Än en gång har Makrill visat sin effektivitet!
Som vanligt, så gäller det att anpassa sina 2-krokstackel efter Makrillen storlek. Prova hela eller halva Makrillar. Skär bort huvudet, det sprider mer doft, likaså att pierca dem. Ge dem lite extra doft med flavours eller olja, under tröga dagar. Makrillen är det bete, som fungerar bäst i svinkalla vatten, enligt min mening!

Fiska dem på bottnen eller poppa upp dem, så dem står 20-30 cm över bottnen och tänk på att den Makrill som inte gav dig någon gädda, men som är urlakat, den skär du i mindre bitar och använder som mäsk under ett par dagar och där lägger du ut en Kebab-rigg med Makrillbitar som du penslar med exempelvis Laxolja och den kombinationen går ingen hungrig gädda förbi.

Ni som bor på västkusten bör inte ha problem med anskaffning av Makrill, andra kanske har en fiskhandlare som kan få fram dem till dig? Mitt tips är att du kollar med närmsta affär, som många nyanlända har startad, där finns oftast lite fisk i frysen. Jag har min egen leverantör av dessa effektiva beten för gäddan. Lycka till i ditt sökande och jag skickar som vanligt skitfiske till er alla!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.