torsdag 17 mars 2022

Fladen Maxximus Heavy Predator 11´ < 140 gram.

Det är verkligen inte ofta att jag recensera spön för gädda, men i brist på annat och i väntan på att kunna fiska, så ska jag göra det denna gång. På tal om fiske, vädret har övergått i lite mildare temperatur, det öppnar sig lite dag för dag och kanske finns det en chans att kunna fiska nu till helgen? Vi får se hur det blir!

Innan jag recenserar detta spö, så har jag lite du bör funderar över och kanske till och med rannsaka dig själv: Vad tänker du på när du ska investera i ett eller flera spö? Går du på trenden? Köper du samma som kompisen har eller än dyrare för att bräcka honom? Måste det absolut stå ett känd varunamn på spöt, ett namn du betalar svindyra pengar för och ger dem gratisreklam samtidigt?

Titta du på egenskaperna? Längd, kastvikt, vart spöt ska användas och till, flexibiliteten, passar spöt verkligen dig, så du kan komprimera det, när du verkligen behöver kasta långt och drillar det fisken bra? passar det plånboken mm o s v. Jag kan hålla på i timmar, du ska fundera och framför allt veta att ett spö skall vara en förlängning av din arm och passa dig, inga andra! Sen om det står Fox, Nash, Century eller annat av marknadens kända namn, det syns inte på dina fina foton av 130 cm´s gäddan!

10 mm toppögla.
Jag börjar som vanligt i toppen och här hittar vi en 10 mm toppögla, alla öglor/ringer på spöt är av Siliconecarbid, som sig bör nu för tiden och vi fiskar oftast med braids under jakten på stora damen.
2-benta ringer på hela spöt, ger styrka.
Ringarna är kraftiga, utan att vara tunga, 2-benta ringar ger styrka och även en del styvhet i spöt. Finishen är riktigt bra på dem svarta lindningarna, som har en grön och en silver tinsel inlagt och det ger ett sobert utseende.
30 mm butt-ring.
Buttringen, den närmast din rulle är på 30 mm och det räcker gott och väl, vi kastar inte våra beten 100 meter plus och det finns den obligatoriska varningslappen för Åska och El ledningar.
Ringningen: 7 + toppöglan.
7 öglor på 11 fot, ger en väldig fin powerkurva, när spöt är under press, inga flat spots och ingen risk att linan kan klamra sig mot klingan under kastet.
Holken.
Holken är av typen hane/hona eller över/under och den är förstärkt extra på den tjockväggiga klingan.
Du ser direkt om du hamnar i 100-klubben!
Det finns en 100 cm markering på klingan, så det borde inte vara svårt för dig och se om du har hamnat i 100-klubben eller bara fått en gädda på en meters längd.
Mattsvart klinga.
Klingan är mattsvart, tjockväggig som nämnd, svinstark med en grym ryggrad, snabb och med en kastvikt upp till 140 gram, så klarar detta spö att kasta enormt stora beten. Allt från hela Makrillar på 300-400 gram en bra bit, sen har vi alla stora gummibeten mm, det är absolut inga problem!
The name of the game!
Närmast handtaget finns namnet och det ligger på en carbontejp, så det ser lite lyxigt ut och det ser fint ut och går lite i gäddans färger.
Längden och den flexibla kastvikten.
Här längd och den flexibla kastvikt, spöt fungera bra från 25 grams mini jerks till som sagt stora betesfiskar och allt däremellan. 

En liten varning är, om du fiskar med mjuka Seabaits som Sill och Sardiner, så tål dessa inte så mycket under kasten och du bör antingen ta det lite lugnt och svepa ut dessa mjukisar eller linda fast dem med betestråd/ tunn gummitråd, som många havsfiskare använder.

Keeper-ring för dina krokar.
Spöt har en liten fin Keeper-ring, perfekt när man ska byta plats och inte vill plocka bort sina 2-krokstackel eller Tailbait under transporten runt vattnet.
7 cm kork framför rullfästet.
Korken på spöt är av höj kvalité och vi vet alla att kork värmer skönt dem kalla dagarna. Det sitter 7 cm korkhandtag, vilket ger ett bra och stabilt grepp, när du ska sätta dina krokar i Krokodilen
Rullfästet.
Rullfästet är av Fujityp, dock ej Fuji, men en bra kopia och det är 18 mm, så det klara ganska stora rullar. Här har jag tyvärr en anmärkning och ett minus i det hela. Jag anser att rullfäste bör vändas! Jag gillar inte att man skruvar ner mot rullen, utan tvärtom, upp mot rullen, men det är jag det!
40 cm kork bakom rullfästet.
40 cm super fin kork bakom rullfästet, det ger ett bra grepp, när man ska skicka sitt bete mot horisonten och det är lagom långt så man kan röra sig under drillningen. En del handtag är för långa på många av marknadens spö.
Det 58 cm långa handtaget.
Hela handtagslängden är totalt 58 cm långt, fin kork utan allt för mycket klister som spackel, lagom tjock och man får ett väldigt bra grepp, som värmer skönt under den kalla årstiden.
När änden är bra, är allting bra!
Just det, så är det jo! Ändbutt i en annan korktyp, troligen något mer slitstark är den vanliga korken och den dagen den är sliten, så kan man faktiskt kosta på sig att skaffa en annan ändbutt i plast eller metall.
Maxximus spöna.
Så ser det ut, du har alltså ett grymt starkt spö på 11 fot, det passar bra på öppna ställen, under grenar mm och i båten. Det är känsligt och super snabbt, en enorm ryggrad som stoppar det mesta och sen flexibiliteten, utseendet .... Mja, jag vet i farao om du hittar något liknande för den ringa summa av 700 kronor, jag är tveksam, men om, så kan du höra av dig! Du kanske köper Foxspön för 1900 kronor, valet är såklart ditt?!

Du kan klicka på bilden för större bild. Jag hoppas att ni är ute och fiskar och jag hoppas att jag själv kan dra en Pike eller två under helgen?! Skitfiske på er!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.