fredag 5 mars 2021

Sunken Paternoster, en bortglömd metod?

Om detta tackel och denna metod är bortglömd eller inte, det vet jag inte! Jag undrar dock hur många i vårt avlånga land som använder denna effektiva metod, eller är det ingen som har tagit notis av det hela?

Om så är fallet, har man missat mycket, då denna metod är supereffektiv för att presentera en betesfisk (Dead or alive) på en gäddas ståndplats, i ett område var det är mycket växtlighet eller innan leken, var dem har lite annat för sig och här kan ett bete reta den stora damen till hugg.

Sunken Paternoster Tacklet.
Jag har gjord en vansinnig fin och formidabel ritning av tacklet i sin helhet och hela kittet fiskas med flötet under vattenytan. Stoppknut, bead, flöte och ditt 2-krokstackel.

Från ditt 2-krokstackel knyter du fast en tunn lina i lekandet på ditt tackel och sen bestämmer du hur högt över bottnen din betesfisk ska stå eller röra sig. 60-70 cm brukar jag ha och ditt bly bör ligga runt 3-4 oz, så allt står stilla.

För stilla vatten monterar jag betesfisken med en krok i stjärten och andra kroken i sidan. För strömmande vatten har jag översta kroken i betesfiskens mun, huvud eller nacke och den nedre kroken i sidan och här är det bra om du krökar ditt Deadbait innan du monterar sista kroken. Det krökta betet får lite mera rörelse i det rörliga vattnet och det märker gäddorna. 

Fox Sunkfloats i XL och medium.
Dessa flöten monteras över ett lekande med en gummitube och det är bra för lite grundare vatten och den klara färgen skrämmer inte gäddan, fast jag tror inte dem bryr sig, det handlar mera om maten du serverade.
Anacondas Subfloats i 10 och 20 gram.
Jag använder både Fox och dessa från Anaconda Tackle, dem två olika flytkrafterna gör att man kan använda både små och stora betesfiskar och det är ingen nackdel och byte av dessa och tidigare nämnda flöten går väldigt fort.
En överhandsknut en cm över blyet.
Vi måste till varje pris se till att våra tackel är så säkra dem kan bli, det är lika viktigt som att sköta om våra fiskar på land! Det finns en liten risk för att sänket kan fastna i bottnen, grenar, växtlighet mm och det eliminera man enkelt, genom att på den tunna linan och ett par cm ovan ditt bly, göra en liten överhandsknut och där går din lina om blyet fastnar.
Överhandsknuten gör linan än svagare.
Här ser du knuten nere till vänster på bilden och glöm inte den, det är viktigt! Det kostar ett bly, men du landar gädda.
I väntans tider ....
Allt läggs ut på platsen eller kastas ut och nu ska du strama upp linan till sänket, där efter släpper du på linan och flötet dras upp och din lina ut en liten bit. Nu står tacklet rakt och nu monterar du din indikator och aktiverar ditt nappalarm.

Enkelt, säkert, smidigt och en väldig effektiv metod att meta gädda på på trånga ställen, intill en vasskant, var man inte vill att ditt livebait ska simma in och gömma sig och det finns många scenarios, var detta tackel är lösningen.

Byte till ett Paternoster tackel gav fisk.
Här resultatet av ett Paternoster tackel. Vanligt flötmete gick inte, men ett parkerad bete togs efter en timmes tid och dagen var räddad. 

Testa detta nu i vår och upplev hur effektivt det är, ställ ditt bete på en ren plats i växtligheten, i kanten av Näckrosorna o s v. Skitfiske på er alla!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.