torsdag 15 september 2011

Nattfiske efter gädda.

Detta är ett spännande fiske och oftast ger dessa skumraskaffärar, större fisk än under dagtidsfiske. Varför är det så mån tro? Jo, en stor gädda har lite svårare att smyga sig på ett stimm med småfisk under dem ljusa timmarna och gäddans storlek avslörar den ofta, under natten går det bättre, då en del av bytesfisken slår på sparlågan. Utrustningen är den samma, men en säng för ett par timmars rävsömn är bra, likaså en reciever till dina larm och en bra pannlampa. Sen är det gott med lite varm mat typ soppa i höstrusket och gott om varm dricka, men resten är samma grejor, som du har under ditt vanliga dagfiske.Börja i ett vatten som du känner till och kom medans det är ljust och få ut dina spön i lugn och ro. Ha alltid god ordning på dina grejor, så du hittar vad du behöver snabbt, live - och deadbaits fungerar bra och jag tycker att deads är nummer 1 och det är troligen doften, gäddans lathet och luktsinne, som gör att den letar upp diverse döingar i mörkret.

De första nappet kommer oftast i skymmningen, precis när alla andra har satt sig vid matbordet hemma, efter en trög dag vid vattnet. Men under hela natten kan det komma napp och det gäller att ha koll på dessa tider för respektiva vatten. Bäst och dock skymmning och i gryningen och fram till 10 - 11 på förmiddagen. Tacklen är de samma som under dagen och likaså dina drop - offs eller andra indikatorer, det kan vara en fördel att ha Starlights eller Betalights i eller på dina indikatorer, det gör det lättare att se dem i mörkret och på lite längre avstånd.

Denna magra saken klev på en kall vinternatt, var jag hade ett par spön ute under tiden jag fiskade efter karp. Den var inte riktigt vad jag hade tänkt mig, men efter ett par dagars mäskning med fiskbitar, så kommer det mesta fram och söker föda. Betet var denna gång, som så många gånger förut, en Kebab - rig med Sill och Makrillbitar. Oftast brukar det vara större fiskar, som håller sig framme i skummet.

Natten efter var det dags igen med en fet 7 kilos och den tillsammans med en fin spegelkarp och en fjällkarp, så var det värt mödan att sitta under ett paraflax under natten. Har man bara bra klädsel och bra stövlar, så klarar man detta fiske galant. Jag fick först två mindre gäddor på Kebab och lade ut en halv Makrill och då kom denna. Lady luck eller? Större gäddor tar oftast större beten och en halv Makrill kan de inte låta bli, det kan ta sin tid innan nappet kommer på dessa beten, men oftast handlar det om lite större fiskar.

Flötmete på natten med en Starlight monterad på flöte är en supermetod och ett av dem bästa beten är en levande Björkna, som är en nattfisk som rör sig ganska mycket. Björknan lever i stimm och en fiskad en bit från dessa stimm ser ut att vara på avväga och tas direkt av gäddan. Tänk på att hela tiden ha en bra linkontroll och kolla att du har en rak lina till flötet, så inte gäddan hinner svälja ditt bete. Ge nattfisket en chans, ta med ett par spön för gädda och lägg ut dem under tiden du fiskar karp nu vid denna tid, du kan få flera överaskelser kan jag lova!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar