onsdag 7 september 2011

BLIV - B3 Compact, ett bra köp av Riksslynan!

Utan mat och dricka står vi oss slät under långa perioder i fisket, jag är ute mycket och dagarna är långa och man behöver lite food i buken för att trivas. Kök finns det gott om, allt i från hela kit med gasflaskan monterad till det snart legendariska Tringia och så har vi saker som Primus m fl som är dyrare genom sina Piesto ignition mm. Jag har två mindre fickmodeller av Primus som man bara skruvar direkt på en liten gastube och det fungerar bra, som det syns på bilden här under.Ända problemet är att det hela står lite högt och det blir vindkänsligt och det kan lätt välta kul, samtidigt så kan det vara lite knepigt ibland att få rätt level på det hela...var det mera?... Jo, det kan vara ett problem, om man vill använda en stekpanna till Ägg and Bacon, som är en riktig Pikedinner och höjdare efter att man har fått ut spöna, benen är inte så långa och en större panna blir jinglig och man får hålla i den under tiden man tillagar maten.

Bengt drog med familjen till Ullared och under ett telefonsamtal kröp det fram att han hade hittat ett kök typ trangias med en slang mellan brännare och själva tuben för endast 139 kronor! Normalt ligger dessa kök på priser runt 600 - 800 kronor och jag frågade om det var ett Trangia eller ett Primus, men det var det inte. Jag bad Bengt om att köpa ett till mig och 5 timmar senare står husvagnen utanför med leveransen. Jag kände igen märket och lite av utseendet på brännare och nu föll poletten ner, det var ett BLIV, ett kök som hela US. Army har i sin utrustning och det är inte kattskit detta köket. Militären använder det världen över och de fungera dag och natt, år ut och år in.

Hur Ullared har fått tag i dessa vet jag inte och till det ofattbara priset, är det ett fynd av Guds nåde. Köket heter BLIV - B3, väger 260 gram och har en effekt på 3500 W. Effekten som nämns här kanske inte säger du så mycket, men det kokar upp största Trangiagrytan med vatten på 70 sekunder utan lock och det var inte på högsta värmen och det är bra. Köket står lågt över marken, vilket gör att det är lätt att vindskydda och att ha en slang mellan brännare och tuben är en fördel, då det är lättare att få bra nivå på det hela i ojämn terräng. Det klarar allt från små mini grytor till din stora stekpanna, dem tre utfällbara benen ser till detta och det står väldigt stadigt. Vad mera kan man säga om detta annat än att Bengt är en ängel utan vingar och är du i Ullared och plågas lite, så leta efter detta kök. Gasen jag använder är en Primus Power Gas 4 season mix, en blandning som faktiskt gör det möjligt att steka fläsket mitt i smällkalla vinteren, vilket brukar vara ett problem med andra gastyper.


1 kommentar:

  1. Är du säker på att köket heter BLIV och inte BRIV?

    SvaraRadera