söndag 29 augusti 2010

Det går mot höst och vi tittar lite på behandlingen av din krokodil.

Vi skriver snart september och nu går det fort, så var klar med dina förberedelser inför höstfisket, lite fick du sist och denna gång ska vi ta det viktigaste, att behandla fisken på rätt sätt.
Det är så viktigt detta, gäddan är på tillbakagång i flera vatten än du kan drömma om och vi måste sköta oss, jag vet att dessa ord är slitna, men den gädda du sätter tillbaka kan bli en rekordfisk i framtiden.Det blir en del fina dagar på hösten, men dem är oftast lätträknade och har du jobb och bara kan fiska över helgerna, så går hösten väldigt fort. Man jobbar 5 dagar och kan fiska 2 dagar o s v. Dem fina dagarna glider över i ruskväder och det tycker gäddan om, sol, regn och blåst om varann, det är det bästa.
Vattnet kyls ner snabbt nu och det gynnar gäddfiskaren, då gäddan lämnar djupet och kommer nära land i sök efter föda. Det passar oss bra, men man ska veta att dem växlar mellan grunt och djupt vatten en hel del under hösten, så du bör söka på både djupt och nära land.
Om 2 månader kan det faktiskt se ut så här, novemberfrosten har satt sina spår i landskapet och som jag nämnde tidigare: Jobbar du 5 och kan fiska 2 dagar, så går 60 dagar väldigt fort för oss. Bilden är från Tigerstad vid Emån, en kylig novembermorgon var vi testade nattfiske. Det blev tyvärr inte den gris som går på denna sträcka, men ett par mindre individer.
Nattfiske är både spännande och roligt och det kan vara väldigt givande i vissa vatten. En Bivvy, säng, 5 - season sleeping bag och ett bedchaircover och kylan är borta...Öh, tills du får ett run klockan 3 på morgonen, då vill du bara tillbaka till påsen igen.

Oavsett när du fiskar gädda, så skall dessa saker finnas framme innan du lägger ut dina beten. Matta som är tillräcklig stor och lång, weighsling för vägning av fisken. Håven ska ligga inom räckhåll, en längre Peang är ett måste vid gäddfiske och likaså en hink med vatten, så du kan hålla fisken blöt under tiden den, är på land. Om du fiskar ensam och tror dig behöva fotohjälp, så kan du lägga din säck i vattenhinken.
Hantera gäddan varsamt och håll den i gällgreppet hela tiden du tar ut dina krokar och när du håller upp den för fotografen. Vid fiske i frost och flera minusgrader är det mycket viktigt att du täcker över fisken med din blöta säck och hela tiden håller den blöt. Fisken får inte börja frysa och få frostskader, säcka fisken tills du har din kamera klar och ta bilderna snabbt. Säcka fisken på ett djupt ställe och ha koll på den hela tiden. Alla dina grejor ska vara anpassade för en stor gädda, så mattan som är 70 cm o s v, kan du lämna hemma, det finns saker som görs i längder av 120 cm och dem passar bra för gäddfisket


Har din säck inget Houdinilås, så bör du fixa det genom en liten nyckelring och en kraftig beteshake som visad på bilden häröver. Många är dem gäddor så har hittat friheten genom att borra nosen in i den lilla öppningen vid dragkedjans början och man blir bara besviken på sig själv, så fixa detta om du inte har en låsning på säcken.
Använd gällgreppet till alla gäddor oavsett storlek och använd en Peang till att lossna krokarna, bär din gädda utsträckt på matta till och från vattnet och se till att alla fenor ligger in till fiskens kropp, så dem inte bryts av under transporten.
Innan du ska fotagrafera din fisk, ska du hälla vatten över den så den är ren och snygg, håll den i gällgreppet och låt en del av fisken vila på mattan. Se till att du har en ren bakgrund och inte en massa spön mm och se till att det bara är du och fisken som är med på bilden, gå så nära det bara är möjligt.



Sätt tillbaka fisken så varsamt som möjligt, gäddan är ingen självmordskandidat, den var bara hungrig! Många har problem med mindre gäddor, när det gäller att få ut krokarna, det går med gällgreppet och du viker bara upp underkäken som är rörlig.
Likaså är det med stora gäddor, jag förstår att det blir lite panik och gjädjeskutt, men glöm för all del inte fisken. Ta det lugnt och få krokarna, blöt din säck och låt den vila ett par minuter och under tiden samlar du dig och resten har du nyss läst.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.