fredag 10 september 2010

Det närmer sig med stormsteg!

Vädret börjar sakta bli kyligare, vinderna tar över mer och mer och regnet börjar komma. Snart börjar även löven att gulna och sen ska de falla, vi närmer oss en bra period av året för både Gädda och Abborre.
Abborren börjar komma upp i åarna för att frossa på Löjstimmen som redan är uppe och Gäddan är inte sen att följa efter. Fisket kan vara lite knepigt, men det finns dagar var man kan ha ett fiske utan dess like och det gäller att vara på plats.Tidig morgon är bäst för all rovfisk, så glöm det där med att sova länge, var uppe i rätt tid och var klar på fiskeplatsen, när det ljusnar över trädtopparna.
Variera dig under dagen och se vad som går bäst, ibland kan det vara spinnfiske och under vissa tider var det är trögare som typ mitt på dagen kanske metet ger utdelning.
För Abborren är det Rapala X - rap i dessa färger som är att rekommendera, storleken är 10 cm och dem ger verkligen fisk även när det är trögt. Färger som blå/silver, Svart/ guld och Fluoriserande röd/guld är bland dem bästa du kan ha med dig oavsett om du är i en av våra ostkuståar eller ute i Kalmar sund, dem bara funkar!
Bottenmete eller flötmete med levande Löja är något en Abborre inte kan motstå, så ha ett spö med dig för detta trevliga och spännande fiske. Kroka direkt, så inte Abborren sväljer och ger dig problem, släpp tillbaka fisken och ta bara fisk som är skadad med dig hem.
Abborre är väldigt starkt på tillbakagång överallt på ostkusten och så kallade yrkesfiskare är den stora boven i dramat, anmäld omärkta nät och nät som ligger på otillåtna platser till kustbevakningen, för eller senare måste denna instans göra något åt det äckliga rovfisket som sker. Eller tycker du att det är okay med glömde nät utanför lekvikerna var det hänger 20 - 30 döda, vita och ruttna Abborrer mellan 1 - 2 kilo? Agera min vän och var med till att stävja detta!

Du hittar både Gäddan och Abborren i åarnas djuphålor, här står Löjstimmen och kalaset är i full gång en bra bit in på hösten. Man ser ofta att rovfisken jagar upp stimmen med småfisk i ytan och det är här du ska placera ditt bete.
Det kan ta lite tid innan du får napp ibland, man fiskar med en fisk bland tusentals andra, men rovfisken märker snart att ditt bete rör sig lite lustigt jämfört med alla andra och ser ditt bete som ett lätt byte. Vissa dagar går det av bara farten och fisket kan nästa kännas lite stressigt.


I sundet och i åarna är det spinnfisket och jerkfisket som dominera, med en viss inblandning av flötmete och flötestrolling. I insjöarna är det nog samma sak, jag skulle dock rekommendera att du metar med både levande och döda beten.
Både sötvattensfiskar och fiskar från havet ger fisk, prova Sill och Makrill på botten eller att trolla med dessa. Bland spinnbeten och jerkbeten finns det miljoner att prova, dem flesta har sina favoriter, tron på ett bete har stor betydelse i fisket och som man säger tron flytter berg.



Under hösten går Gäddan både nära land och en bit från land, dem växlar väldigt mycket och det är viktigt att känna till detta fenomen och placera sina beten både nära och en bit från land. Djupet nära land spelar inte så stor roll som många tror, gäddan patruljera ofta nära land i sin jakt på föda, den är dock lättskrämd och du ska ska sitta en bit från spöna som fiskar landnära.
I riktigt kallt vatten med is i kanterna är det en stor fördel om du använder en doft som du tillsäter ditt bete genom att antingen pensla på doften eller injeksera doften med en injektionsspruta. Gäddan har ett bra doftsinne, fast den jagar mest genom sin vassa syn på tillvaron och den tar det mesta, under sina huggperioder.
Du har väl gått genom alla dina grejor, annars är det på hög tid du gör det, snart börjar det och det vill du inte missa eller hur? Även Gäddan är på tillbakagång på många ställen i landet och främst i sydöstra Sverige, så jag ber dig sätta tillbaka fisken så varsamt som möjligt och ta bara den fisken som inte går att rädda till matbordet. Fiska inte kattmat! Det kan du köpa i affären, men vi kan inte köpa ett nytt gäddbestånd den dagen det är borta!




2 kommentarer:

  1. Grym blogg med ovärdeliga fisketips för den inbitne! Kolla gärna min fiskeblogg som jag och min kompis driver, mest för nöjes skull och för vårt brinnande fiskeintresse! Sysslar nästan bara med Catch & Release så gott det går! / Johan
    www.fitforfishing.blogg.se

    SvaraRadera
  2. Tack för dina fina ord, dem värmer i höstrusket härnere.Väldig fin blogg du med fina bilder. Men herregud vilken smärta det måste ha varit med kroken i fingret! Det är nästan som man kan känna den! Puh! Ta det lugnt i framtiden! MVH Luis

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.