torsdag 30 september 2010

Kartlägg dina vatten. Du har större fiskar i din närhet än du tror!

Det var ett tag sedan jag var inne och skrev lite här på denna blogg, karpfisket tar mycket av min tid just nu och jag kan bara beklaga detta. Jag ska dock ta tillfället i akt och ta en fråga som jag har fått av många av er och det är lokalisering av dem så kallade heta platser som finns och kan finnas i mindre vatten.
Jag ska även passa på att säga att du troligtvis har större fiskar i din närhet än vad du tror och du har säkert någon damm eller mindre sjö i din närhet som inte fiskas särskilt hårt eller överhuvudtaget.
Du har säkert hört klichén förrut - Där finns ingen fisk eller i det dyhålet kan man väl inte få något. Så är det överallt och folk valfärdar till andra sjöar och i dyhålet växer det fram större fiskar som bara väntar på dig och dina beten och du kan se fram emot ett oftast bra och givande fiske, samt en och annan överraskning.Rita upp en karta och rita in djup, växtlighet, brantar och grynnor mm. Allt av värde ska vara med på din karta och det har du hjälp av i framtiden.
Kan du använda en båt, är det bra, men annars får du loda djup mm från land och det fungerar också bra, fast det tar lite längre tid.
Jag har själv en del som jag ska utforka lite närmre i sömmarna, när tid finns till det. En del av området kan jag och jag har haft en del framgånger genom åren med största gädda på 11,5 kilo. Jag inser dock att den fisken är inte den största i detta området och det måste finnas flera av den kaliber eller större kanske, något som tiden och mitt tillvägagångsätt vill visa.
Jag har missat ett par grisar på halva Makrillar, som bör ha legat upp emot den vikten och det är några år sedan, det finns även lite Gös och en Öringstam som kan vara intressant att stifta bekantskap med.

Du lodar enklast från land med ett så kallad Featurefinder set-up var flötet visar dig djupet genom att du först vevar ner flötet till blyet och sedan ger ut lina en fot åt gången tills du ser flötet i vattenytan.
Som exempel 9 fot är ca 2,7 meter, därefter vevar du ner flötet till blyet och dra allt sakta över bottnen och med en braid på rullen som är stum, så känner du vilken bottentyp det finns därute. Så håller du på i en solfjäderform på alla platser och markera in det på din karta, skriv även upp avståndet från land och ut till den nerskrivna featuren och allt annat du hittar som kan vara intressant.


En liten notesbok är guld värd för alla notiser om fångster, tider, väder, beten, var du ser fisk jaga mm. Allt är ett stort pussel i början, men sakta och säkert hittar du dem rätta bitarna och får till slut, ihop det med tiden.
Skriv även upp vad du gör under din fiskedag, som typ en liten dagbok, det hjälper dig att se vad som gjordes rätt, vad du glömde eller skulle ha gjord. Den fiskare som vet varför han fick fisk, likaväl varför han inte fick fisk är den duktiga och man lär av sina misstag hoppas jag!



När du känner att du har det mesta klart inför ditt fiskepass, så ska du, om du har möjlighet mäska på dem heta ställen du har hittat med fiskbitar. Gäddan är lat av sig och vill inte gärna slösa energi på att jaga småmörtarna i dammen och den kommer med glädje in till lite goa fiskbitar som du lägger ut varannan dag under veckan innan ditt planerade fiske.
Mäska inte den dagen du fiskar, utan presentera dina bet på rätt sätt som inte sticker ut för mycket. En Kebab - rigg med blandade fiskbitar och succén är ett faktum, du hittar Kebab - riggen på annan plats på bloggen.
Mina gäddprylar står klara i källaren och jag väntar bara på att karparna ska börja bli tjuriga eller lägga av, då tar mitt mete över, om inte tidigare. Just nu har jag riktigt roligt karpfiske och som sagt, så tar det en hel del av min tid. Gäddfiske ska det dock bli, men när vet jag inte.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.