tisdag 28 februari 2023

Linnéasjön, 2:a passet för året.

Mitt andra pass stod för dörren och vädret var inte på min sida under veckan! Förre passet var jag tvungen att fiska i Svarte göl, då jag ville ut och glo på mina flöten mm. Vädret var under veckan, soliga dagar med hyfsade temperaturer och förhållandevis milda nätter.

Senare under veckan, kom det en del regn och vinden skulle öka och det gjorde den, den ökade såpass att Linnéasjön öppnade upp sig nästan helt och jag kunde fiska på badplatsen och så skulle det bli och jag tog grejerna som dem var, från mitt första pass och tillsatte bara nytt kaffe och lite betesfiskar.

Badplatsen ett par dagar innan, sen kom den hårda vinden.

Jag klev upp tidigt med en fråga hängande över mig, hur skulle vädret vara efter nattens kraftiga vindbyar och snöfall? Det såg inte så bra ut, men med lite sakta åkande på cykeln, så borde jag ta mig fram och det gick bra, utan för många blåmärken och snart var man framme.
Bild från en bister dag bakom spöna eller flötet?

Det var lite kyligt denna morgon, lite snöflingor föll under tiden, jag fick ordning på grejerna och jag undrade lite över köldfaktorn. Allt lades ut, jag började med en halv Makrill, en hel Indisk Makrill och sista tacklet, kläddes med en hel Sardin, alla naturella och min väntan kunde ta sin början.
Udden höll sig öppen.

Det ville gärna frysa på vattnet, men den bitande vinden tillät inte detta och med vinden i ryggen, blev det ganska bra och jag kunde senare om det behövdes, använda vindens kraft och drifta lite betesfiskar ut på andra områden.

Det går ett par timmar och två av tacklen, dem med Makrill fick ligga kvar, då jag vet på ett ungefär när nappen brukar komma. Sardinen flyttades runt var 20 minut, för att komma nära en stelfrusen Gädda, och under tiden gick jag genom vårens planer med det värmande kaffet.

Klart för Gäddan och säck för skydd av vinden.

Jag hade bantad ner utrustningen till minimum, men lite extra grejer var ett måste typ, en säck för att blöta ner och lägga över Gäddan jag väntade på. En blötlagd säck förhindrar frostskador på ögon, slemhinnan och fenor mm.

Den kraftiga vinden och kyleffekten, kan snabbt ställa till det och med tanke på 3 minusgrader och vindar upp till 15 -18 meter per sekund, så chansar jag inte, utan skyddar dem med en blöt säck och sen får allt gå fort och sen få fisken tillbaka i sitt rätta element, så fort som bara är möjligt.

Hårda byiga nordanvindar upp till 15-18 meter per sekund.

Jag saknade mitt lilla Shelter denna dag, men samtidigt insåg jag att det nog inte skulle funka särskild bra med den kraftiga vinden. Men kläderna är bra och jag kände inget annat än händerna, dem korta stunderna,var handskarna inte var på.

Tiden går och det händer ingenting och jag började att byta ut flötet och ställa in djupet, samt kollade Sardinen. Allt var okej och jag lade ut detta, för att drifta runt i området och även för att prova längre ut från land och detta gav bara lite extra värme, men fortfarande ingenting, ingen Gädda och jag började inse fakta.

Allt bantades till ett minimum.

Man sörplar i sig sitt kaffe och funderar på nästa trix i boken och så provar man detta och så fortsätter man, tills man inser att det fanns inga Gäddor inne på badplatsen och inte heller längs branten, utanför Udden, det ville sig helt enkelt inte.

Nästa steg, var att ta in alla betesfiskar för att pierca dem och ge dem doft genom olika oljor och den halva Makrillen fick Laxolja, Indiern fick Pilchard Oil och Sardinen, lades nu igen inne på badplatsen och nu hade den penslats med Dynamites Scent Trail. Detta borde jo fungerar eller hur?

Oljeförrådet var såklart med.

Efter en timmes väntan utan ett sniff, så bestämde jag mig för att fiska till 12-tiden och då hade jag lagt 4 timmar med tre spö och tre olika beten med tre olika dofter och ger detta ingen Gädda, så finns dem inte där! Ganska enkel dansk matematik!
Solen gjorde sina tappra försök.

Molnigheten stretade emot solens strålar och bättre, än vad bilden ovan visar, blev det inte denna dag. Det spelade ingen roll vad jag än gjorde, det ville sig inte och vid 12, vevade jag in mina beten, skar sönder dem och lade ut dem både, som tack för idag och som mäsk, inför nästa tillfälle.
Blankpass svider, men det gjorde inget denna dag.

Det blev ett kyligt blankpass, det andra för året, men det gör inget, alla blankar, tro inget annat! Man tar dessa tidiga pass som dem är, man slipper ringrostigheten och man kommer snabbt in i det hela. Sen får man faktiskt även inse, att ett ända napp är, allt som behövs och man hade kunna sitta med en fin dam i solen, tyvärr blev det inte så denna gång. Jag har dock hört någon säga: -Tredje gången gillt, så ...
Makrillen, ett bete, jag kommer till  i nästa inlägg.

Min tid kommer, jag har mina planer klara, så det är bara att försöka att infria dem! Från det ena till det andra. Det kommer en hel del frågor kring Makrillen och fisket med detta effektiva bete och jag kommer att ta upp detta, inom en snar framtid. So stay tuned!

En fråga kan jag dock direkt svara på och det är att en hel Makrill i den avbildade storleken (30 cm plus) är inga problem, för en Gädda runt 4-5 kilo eller större. Makrillen är visserligen lång, men den är smal och glider enkelt ner och du slipper mindre Gäddor, med denna storlek.

Sen återstår jo frågan. om när man ska ge mothugg? Hur länge ska man vänta med ett så pass stort bete? Allt detta, tar jag upp lite längre fram och det finns flera bra frågor kring Makrillen, som vi kommer att lufta här! Tills dess önskar jag er alla skitfiske och en trevlig vecka! Vad händer tredje gången gillt? Jag vet inte, men jag ska kolla det snart!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.