lördag 18 februari 2023

Enkelkrok för Gäddan? Hm! Varför inte eller?

Ja, jag vet att en del är tveksamma, men det fungerar bra och har sina fördelar, genom enklare avkrokning av fisken. Man tänker på trekrokens utförande med tre spetsar som får fäste o s v. Man funderar på om inte en enda krokspets kan missa att få fäste i Gäddans mun och en massa andra funderingar.

När jag metade Ål var det enkelkrokar och man fick ganska många hugg rån Gäddor under nätterna och man missade inte många. Jag ser fördelar som att Gäddan inte känner dessa krokar lika enkelt som 2 stycken trekrokar. Oftast sitter enkelkroken i käkvinkeln och är lätt att få loss, t o m utan verktyg ibland! En annan sak eller faktum är, att en krokspets penetrerar bättre och snabbare är tre eller rent av 6 spetsar!

När det gäller wiren i detta inlägg, så är det en väldig smidig wire från Iron Claw med 12 kilos styrka och helt klart en av mina favoriter. Stark, svår att kinka, bra färg och enkel att båda tvinna, knuta och så klart att crimpa med crimps (hylsor). Men det svåra var att hitta bra enkelkrok och jag har tittat på flera filmer kring fiske med cirkelkrokar mm och set hur man missar fisk efter fisk och enligt min mening, så är dessa typer av krok inte i min smak, man missar för många takes!

Starka enkelkrokar och smidig wire.

Man letar, man provar, man blir besviken och sen hittar man kanske rätt? Jag skriver kanske här, för jag gillar dessa enkelkrokar från Iron Claw, men har inte testad dem under fiske än, det blir under morgondagen och jag får väl återkomma med mina resultat.

Krokarna är i storlek 1/0 och 2/0, gapet är lagom stort och krokarna är starka som satan, super vassa och test med två tänger säger en hel del... Dem håller! Priset är bra, 6 stycken 2/0 för 29 kronor och du får för samma pris 8 stycken 1/0 och wiren ligger just nu på 49 kronor för en 5 meters spole.

Komponenterna hittar du hos Karpfiskebutiken.

Min första tanke var att tvinna fast dessa krokar på wiren, men ett test med en Knotless knot, visade att det var enkelt, det blev starkt och det går fort om du ska göra ett tackel ute vid vattnet, så här gör du, bara att följa med.
Det blir bra och väldigt starkt med Knotless knot knuten.

För wiren genom kroköglan och lägg en del wire på krokens baksida, linda nu 10 varv mot dig, om du håller kroken i vänster handen, när dem 10 varven är lagt snyggt, så går du 3 varv tillbaka över dem 10 varven och för wiren tillbaka genom öglan och drar åt och knuten är klar.

Den mjuka och smidiga wiren kommer inte att vilja streta emot och öppna sig, den ligger väldigt fint runt krokskaftet. Den lilla biten wire, som finns kvar, trimmar du med en vanlig sax, så det blir som på bilden ovan.

Den färdiga knuten.

Här ovan den färdiga knuten och nu kommer frågan om man behöver skydda den eller låsa den, så den inte skadas eller på annat sätt glider upp? Knuten glider inte! Den rör inte på sig och den går aldrig up eller lossnar!
 Skydda knuten med Shrink tube eller lås den med lim.

Men för lite Peace of mind, så kan du skydda knuten med en liten bit Shrink tube eller försiktigt ge den en väldig lite droppe snabblim, det behövs inte för någon extra styrka, utan mest för din mentala del.
1/0 överst och 2/0 knutna med en Knotless knot.

Här ovan, en av varje krokstorlek och dem är limmade med Loctite och det blir starkt, snyggt och prydligt. Längden på wiren, är som vanligt ca 50 cm och då är man på den säkra sidan, även om Krokodilen gör sina dödsrullningar innan håven!
Figure 8 knot för öglan.

I andra änden av wiren måste vi ha en ögla och man kan tvinna fast lekande eller använda hylsa, men då wiren, jag nämner i detta är smidig, mjuk och otrolig följsam, så knyter vi den med en Figure of 8 knut och du ser på bilden, hur denna knut ser ut.

Man lägger wiren dubbelt och gör en ögla och sen drar man wirens ögla bakom den ögla du nyss gjorde och då blir det som på bilden och du kan klicka på bilden för större bild, om du så önskar.

Glödga endast själva knuten.

Denna knut kan spreta emot lite, så allt du behöver att göra är att glödga den, så knuten blir orange till färgen och sen drar du ihop knuten med en Peang eller tång, som håller både wiren och tampen och ha gärna något runt, typ en penna eller liknande, så du erhåller en fin rundad ögla, som ger ditt bete stor rörlighet.
Trimma knuten med en sax.

Den glödgade delen av wiren blir än mjukare och knuten dras ihop väldigt fint och den blir liten, som du ser och super stark. Den restenande tampen trimmar du enkelt med en sax och dit wiretackel med enkelkrok är klar för fiske.
Fin liten knut, som också fick en droppe Loctite Lim.

Knuten går inte upp, den glider inte isär och än en gång för din mentala hälsa och säkerhet, så kan du ge knuten en liten droppe snabblim och du ser, hur fint det hela blir.

Som sagt, jag har inte testad dessa tackel under fiske än, men det kommer förhoppningsvis att ske under morgondagen. Jag har dock testad styrkan på dessa tackel och lyft en 20 liters hink med vatten, så dem håller och inget ger sig! 20 liter död vikt är otroligt mycket, jämfört mot en levande fisk i vattnet.

Det var allt för denna gång! Otto som man kallar stormen, som drog in över Svea rike kom och jag hoppas verkligen att Otto hjälpte mig med att riva sönder och pulverisera isarna, så jag kan komma ut och doppa mina enkelkrokar. Man håller på att bli mer galen,än jag redan är ... Jag har inte suttit bakom Gäddspöna sedan den 4 december förra året!

Så jag ska kolla läget under dagen och jag hoppas på att komma ut under morgondagen och kanske, kanske, får jag ett par takes på dem tacklen jag har visat dig i dag. Skitfiske på er alla och fortsatt trevlig helg!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.