måndag 21 februari 2022

Några knutar för ditt fiske!

Jag tar upp lite knutar, som du kan använda i ditt fiske, oavsett vilken art du fiskar. Dem är starka och pålitliga och allt du behöver göra är att lära dig att göra dem och alltid komma ihåg att fukta dem med saliv, innan du drar dem hårt, en sista gång.

Vissa av dessa passar bäst för nylonlina och andra är bäst för Braids (spunnen lina eller flätlina) Jag hoppas att bilderna visar dig hur du ska göra dessa knutar, men för säkerhets skuld, så beskriver jag det hela för dig och som sagt, med lite övning, så lär du dig snabbt.

Den flyttbara stopp knuten.
Stoppknuten är ingen knut som är stark och påverkar att du landar din fångst. Denna knut ser till att du kan ställa in ditt flöte oavsett hur djupt det är på din fiskeplats!

Jag använder ca 15 cm Braid och lägger denna mot min huvudlina och gör en ögla, därefter trär jag ena linänden över huvudlina och genom öglan 7-8 gånger och sedan dra man sakta i båda linändarna och ser till att allt lägger sig fint.

Innan allt dras ihop, fuktar man med saliv eller lite Vaselin och sen drar man knuten hårt. Flytta lite på knuten som är glidande och kolla huvudlinan, så denna inte blev skadad när du drog ihop knuten. Är de en skada, så dra upp stoppknuten en bit och klipp bort den skadade delen. Till sist trimmar du stoppknuten, så den blir som nederst på bilden.

Palomar knuten.
Palomar knuten är den starkaste knuten du kan använda för en nylonlina, utan tvekan! Och den är så enkel att göra, att det nästan är ett skämt. Lägg din lina dubbelt och för den genom det du ska knuta fast, Gör en halv kärringknut och därefter trär du öglan, som bildades över t ex lekandet eller annat.

Forma nu knuten, så att allt dras ihop tillsammans och fukta med saliv och sen drar du åt knuten rejält och trimmar den. Du har nu en knut, som om den är gjord rätt, håller 95 % av din huvudlinas kapacitet, oftast är det inte knuten som brister, utan linan!

5-turn Grinner eller Uni-knot.
Grinner eller Uni-knot, är den absolut bästa knuten för Braids, oavsett tjocklek, den är bara bäst! Jag hoppas bilden visar dig hur den görs, är lite lång att beskriva. Det viktigaste med denna knut, är att du för din braid 2 gånger genom det du ska knuta fast, så sker ingen så kallad stryp effekt under hård press.

2 gånger genom ex-vis ett lekande, lägg linan dubbelt och lås den med vänsterhandens tumme och pekfinger. Nu lägger du 5 varv ner mot lekandet och in genom där lekandet sitter och därefter upp och genom den lilla öglan du har mellan tumme och pekfingret. Dra i lekandet, samtidigt som du håller i huvudlinan och linänden och fukta med saliv, sen drar du för glatta livet och knuten är klar.

Knut för skarvning av linor.
Vi behöver ibland skarva ihop två linor, det kan vara en Leader, som tar trycket, om vi ska kasta långt, det kan vara att vi vill ha en bit nylon eller fluorocarbon lina i änden av vår braid eller vice versa.

Alla linor går att skarva ihop med denna knut, som en del kallar Waterknot. Lägg linorna du ska skarva mot varann och gör en ögla i den storlek som nu passar till det som ska skarvas ihop. Trä linorna genom öglan 4 gånger, det räcker faktiskt och nu fuktar du med saliv och drar sakta i alla linor samtidigt, gör det sakta och kolla att alla varv lägger sig fint, innan du slutligen drar knuten hårt och nu trimmer du knuten och den är klar.

Med dem nämnda knutarna mm, landar du dina Gäddor. 

Så där var jag framme vid slutstationen för denna gång, öva, öva och sen sitter dessa knutar där och du kan vara säker på att dem håller, det gäller bara att göra dem sakta och noga, inte stressa! Ock glöm inte att alltid fukta innan du dra åt dem! 

I går var jag ute i det fina solskenet och fick mina två första snipor, alltid något, men det var något som förbryllade mig lite och jag kanske kommer till det senare? Skitfiske på er! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.