torsdag 29 juli 2021

Varsågod Marcus och grattis på årsdagen!

Att få frågor är roligt och intressant! Så är det, men att få frågor från unga grabbar, som nyss har hamnat i fiskets spännande värld, det är väldigt trevligt och jag får en del varje månad. Denna gång valde jag ut ett mejl från Marcus Sjöström, en ung grabb som nyss fyllde 13 år och som har sparat alla pengar från mormor, morfar, mamma och pappa mm och även hela storkorvan från reklamutdelningen! Dé ni!

Spö, rulle och håv har han redan och nu ställde han två frågor, dels vilka färger och beten han skulle investera i och sen undrade han om jag kunde skicka honom en bild på min största Abborre? Den bilden har han redan fått och jag lägger även in den här, om andra vill se denna firre. Nu till färgvalet Marcus!

Blandade färger.
Du bör välja flera färger och former, se även till att du har några beten som är lite djupgående. Bilden ovan är ett litet axplock av färger som fungerar bra för rovdjuren.
Man får prova sig fram under fiskets gång.
En bra box att ha dina beten i, är lite av ett måste och det behöver inte vara en märkesbox för dyra pengar. En box var du kan ställa in facken, kan du hitta lite varstans på olika byggmarknader och allt blir överskådligt. Tänk på att öppna boxen hemma i rumstemperatur så dina beten torkar till, annars har du snart rostiga krokar.

En liten fin fil är också bra att ha och du bör titta och känna på alla krokar, innan du börjar använda dina beten. En bra tång för att lossna krokarna med är lite av ett måste och gärna en tång med långa käkar, så du kommer åt krokar som sitter en bit ner i Gäddans käft.

Variera tills det visar sig, vad som går bäst under dagen!
Som i allt annat fiske, så gäller det att variera sina metoder och beten. Funkar inte det ena, så prova något annat och håll på tills det nappar, var inte lat i dessa sammanhang!
Denna gillade grönt!
Om man ska nämna några säkra färgkort, så är det nog silver, blått och grönt som gäller, men som i allt annat fiske, så finns det inga skrivna regler, utan det är fisken som bestämmer.
Det gäller att i huvudsak imitera bytesfisken.
Precis som undertexten säger, så är det, men inte alltid! Vissa dagar kan helt galna färger ge betydligt mera fisk än dem nyss nämnda, så prova även skrikiga färger typ fluoriserande rött, gult, orange eller grönt.

Dessa färger har sina dagar var fisken är trög, dem retar till hugg och framför allt, så skapar dem en viss nyfikenhet.

Salmo Slider, ett bra bete för både Gädda och Abborre.
Bland beten för Abborren, så finns det tusentals på marknaden, allt från jiggar till mindre jerkbaits och ett bete som jag sticker ut en hel del, det är Salmo Slider, ett Crankbait, som kan knyckas in eller bara vevas in och dem finns både flytande och sjunkande och i ett flertal färger och dem är väldigt lättkastade.
Större Abborre gillar mindre storleken av Salmo Slider.
Dem minsta storlekarna är dem bästa för Abborren och prova gärna dem som har lite mer naturtrogna färger som typ Mört eller Abborre, samt ett par i starka färger, så är du garderad.
Blått är en väldig bra färg i dem flesta vatten.
Bland alla färger, så är nog en blå färg med lite silverskimmer en av dem bästa, dem brukar lura en rovfisk till hugg. 

Man bör välja hur djupt betena ska gå efter dem vatten man fiskar i, det är ingen större idé att ha djupdykande beten i ett vatten med ett djup på 60 cm och det säger nog sig självt!

Abborren är stor i käften!
När det gäller Abborre, så är en del lite rädda för att använda större beten, men som synes, så är Abborren stor i munnen och kan och vill ta stora beten och under vissa dagar, så tar dem allt och lite till i sin glupskhet. Som exempelvis när ett gäng Abborrar går bersärkagång på ett stim med Löja eller Mört, då gäller det att fiska snabbt och lägga sina kast rätt.
Varsågod min vän, här har du den!
Jag tror det var det hela Marcus, om inte får du höra av dig igen och som avslutning, kommer här bilden på min största Abborre och jag hoppas du är nöjd med svaren och bilderna. Jag önskar dig och alla andra läsare ett bra skitfiske resten av sommaren och hoppas ni får fina resultat!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.