torsdag 9 januari 2020

Hanterar du gäddan rätt?

Jag tänkte visa dig hur du kroka loss din gädda på det mest skonsamma sättet som finns, det blir med lite lånade bilder från Graham Wialls och som sagt bilder säger mer än tusen ord.

Vad många inte förstår är att vi måste respektera våra fiskar oavsett art och behandla dem på bästa sätt. Hur många fiskar som varje år får sätta livet till, vet jag inte, men det är många och vi måste förstå att vi har ett stort ansvar i vår hobby.

Tar vi till exempel vår älskade gädda, den behandlas ofta väldigt illa och jag ska ge lite exempel: I fettfena vatten anses den som Pest och Kolera och slängs levande i skogen för den äter dem fina Öringarna! 

Jag ser på Youtube hur man behandlar mindre gäddor, man kastar i dem, man sliter ut krokarna o s v. Men hugger en 8 kilos, så är det hela en annan historia, då är man försiktig med fisken, man lossna krokarna på ett bra sätt och man håller fisken tills den simmar iväg för egen maskin.

Vart ligger skillnaden? Vi vill alla fånga den där vackra 8 kilos gäddan, men enormt många mindre gäddor får aldrig chansen att leva så länge och jag vill gärna att du rannsakar dig själv, är det något du kan bli bättre på i hanteringen av dina fiskar.
Lägg gäddan på rygg på din matta.
Många är rädda för gäddan, den har jo tänder och kan skada dig, visst har den tänder, 700 ungefär och visst kan det blir så att du får lite mindre sår från fisken, men följ dessa råd och verken du eller fisken tar någon skada.

Håva fisken och lägg den på en blöt matta, lossna krokarna direkt om det går och sen från håven, inte tvärtom! Sitter krokarna en bit in i fiskens mun, så lägger du gäddan på rygg och håller fast den med dina knä som visat på bilder. Se till att mattan och dina kläder är blöta, så inte fiskens slemlager skadas .... Som du förstår så passar inte Armani kostymen för fiske!
Vik försiktigt ut gälarna.
Väl på rygg, ligger fisken stadigt och nu öppnar du gällocket och där ser du dem röda bågarna som du ska undvika. Dessa är livsavgörande för fisken och där sitter en massa vassa tänder också.
För in handen utan att komma emot gälarnas vassa tänder.
Du ser att mellan dessa gälbågar och insidan av kinden, så finns det ett mellanrum och här tar du ett stadigt grepp och det greppet släpper du inte. Du måste hålla stadigt även om fisken vill börja sprattla.
Lyft upp underkäken försiktigt.
När du har tagit detta grepp, du ser på bilden ovan hur det blir. Gäddan kan inte tugga i dina händer och den håller sig stilla och lugn och du kan lokalisera vart dina krokar sitter.
Nu kommer du åt dina krokar.
Den ända rörliga delen i gäddans käft är underkäken och den håller du i ett stadigt grepp och nu lyfter du försiktigt lite till och käften är helt öppen och du kan ta ut dina krokar.

Sen är det frågan om hur krokarna sitter. Var väldig försiktig om någon krok sitter i gälarna, ibland får man klippa sönder kroken för att få loss dem och hur många gör det? Att förstöra ett tackel på grund av en snipa?

Du fattar eller hur? Vi måste för den lilla snipan kommer en vacker dag om alla sköter sig, blir en stor och vacker fisk, en fisk vi alla gärna vill fånga. Tänkvärt!

Man fiskar med drag eller dylikt och gäddan suger i sig betet och man har inga verktyg, vad händer? Jo draget kostar 69 spänn, så det måste ut, gäddan kan bita mig, så lika bra att vi klubbar den och tar ut draget när den har slutet röra sig! Någonstans i detta har vi nog alla varit någon gång som barn och vi bör lära ut detta.

Man har ingen håv och en stor fisk dras upp på land i grus eller bland stenar. Håller linan klubbas fisken eller så går linan av och fisken kanske får sin frihet med draget i halsen och enorma skador på kroppen, vilket är bäst? .... Kanske dags att ha med sig en stor håv vore det bästa.
Viktiga verktyg för Gäddfiskaren.
Nog om dessa fiaskon, jag skulle kunna skriva en bok om hur det misshandlas fisk, det måste till en skärpning om vi vill behålla ett fint och ökande gäddbestånd i vårt avlånga land.

Vi behöver inte bara en matta och en håv, vi behöver verktyg för dessa "farliga" fiskar med stora tänder och jag börjar från vänster på bilden: En lång tång antingen rak eller lite böjd, dessa finns att köpa i fackhandeln. Oftast är spetsen på tången lite klen och du kan slipa ner spetsen lite och därigenom få mer kraft och bättre grepp om dina krokar.

Nästa är en vanlig tång, nog den jag använder mest och den har avbitarfunktion. Nästa är en avbitartång och den skall vara såpass kraftig att du enkelt kan klippa sönder en trekrok, både på drag 2-krokstackel och även den grova krokarna på Jerkbaits, så testa innan du köper eller fråga någon som vet.

Sist är det en lång Peang, ett väldigt bra verktyg om krokarna sitter på ömtåliga ställen som typ gälarna och ett bra tips som jag använder är att låsa fast Peangen i wiretafsen och jag kan sträcka ut wiren med Peangen i munnen och med tången lossna mina krokar.

Det var lite om hur du tar hand om fisken, sen behöver du lite vatten i din närhet för att hålla fisken ren eller tar du bilder med gräs mm på fisken? matta är viktigt och likaså att håven har rätt storlek. Just det med håv, jag kommer nästa gång att recensera en 50 Tums håv som är perfekt för just gäddfiske och faktum är att den är såpass bra att jag tog hem 2 stycken, just till mitt gäddfiske.
Skitfisk på er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.