torsdag 16 februari 2017

Fin Gädda till Jonas!


Jonas i Älmhult ångar på ute på isarna och det blir fina Gäddor, fast han lät lite klagande i sitt sms, inget att klaga över min vän, det kommer snart en stor madamm och hälsar på, jag hoppas det och då ta vi självklart in den på bloggen.

Tycker inte att han ser så ledsen ut på bilden, utan ganska nöjd och det får man nog vara med en så pass fin firre från isen. Jag håller tummorna och lite till Jonas!

Fin 8 kilos Gädda!
 Fin och vacker Gädda och nog ser han ganska nöjd ut eller hur? Jag gillar bilden, men gillar inte att det inte finns några isdubbar med på i bilden! Använd isdubbar, det är den ena livsförsäkring man har om locket brister och ändå är man inte säker, men man har en chans att ta sig upp.
Vackert, men ha koll på isarna!
 Jag vet inte hur isarna är, jag vet dock att dem är svaga i flera av mina vatten och jag skulle aldrig själv beträda en is utan isdubbarna runt halsen. No way! Jag har gått genom tre gånger och det räcker för min del, som tur på grund vatten och kom upp med hjälp av dubbarna.
Livebaits, men glöm inte deadbaits!
 Man får meta lite betesfiskar framöver, har några bra ställen och Livebaits är effektiva, men glöm inte att ett deadbaits oftast ger dagens största fisk.

Så släng inte dem som dör i hinken mm eller de livebaits som dör under fiskets gång, dessa döingar kan ge dig din nya PB med lite flyt.
Jodå, nog är man sugen, men inte från isen!
Suget finns där, men inte från isen, de kapitlet är stängd för min del. Jag metar dock mer än gärna från land eller båt. Har fiskat Gädda sedan jag var 8 år gammal och det går inte så enkelt ut ur kroppen det där med flöten som sticker eller Drop-off indikatorn som sjunker eller resar sig och linan dras ut.... Spännande som bara den om man är på ett bra vatten.
Stilla eller strömmande vatten får det bli framöver.
 Det är även fint att gå längs ett strömmande vatten med ett spö, håv och en hink med fina betesfiskar och drifta av olika platser med ett flöte.

Ibland har jag två spö med mig ett för flötmete och det andra för bottenmete och man fiskar av exempelvis en håla med båda metoderna och man får ibland en och annan surprise.
Poppers, roligare är spinnare och drag!
Fiske med Poppers är sanslöst roligt och huggen är helt sinnessjuka ibland, betet dansar på ytan mellan dem glesa vasstråna och hugget är en explosion utan dess like, eller så följer Gäddan efter ett tag och sen smäller det.

Du kastar bara ut din Poppers och med hög spöföring och knycker i spöet, veva du sen in betet som dansar på vattenytan och resten sköter dem hungriga vårgäddorna om. Väl värd att prova om du inte redan är Poppersfiskare.
Supereffektiva ytgående beten för grunda vassvikar.
 Poppers har ingen sked, utan bara en lite ihålig del som pressa bort vattnet och ger dels en del ljud och dels så är det enkelt att med spöet, får dem rätta rörelserna i betet. Jag tror även att plaskandet och vattenströmmarna som Poppers avger, lockar fisken till hugg.
Miniwoblare för Abborre och regnbåge mm.
 Fiska med små wobblare är kul, de är effektiva och ger gott om fisk, även stor fisk. Men oftast är det Abborre, regnbåge och andra Öringar som tar dessa fiskimitationer och så klar så älskar sniporna dem också.
Perfekta för lite grundare vatten.
 De flesta mindre wobblare går grunt, det finns en liten del som är gjorda för att vara djupgående, men roligaste fiske sker oftast på grunda vatten och dessa små beten passar perfekt för djup ner till 0,5 - 1,0 meters djup.

Fiska dem med ryk, knyckar och vevstopp och du kommer att få fisk, utan tvekan! Vill du fiska dessa beten djupare, är det bara att ha dem på en tafs på ca 1 meter som är knyten i ett trevägslekande och en tunnare tafs till sänket. Oftast är dessa små wobblare flytande och du kan fiska med dem efter metoden Bottom bouncing, mycket effektivt både från land och båt.
Huggmarkering.
Alla mina spinnbeten får en huggmarkering i form av en synlig prick och alla krokar ses över med filen, så de är supervassa, man får även kolla krokarna under fiskets gång.

Det är bara så att vassa krokar ger mer fisk, så valet är ditt! En sak är dock säker, bryr du dig inte om dina krokars storlek, kvalité eller skärpa på dina drag, så kommer du att missa en massa hugg och det vill du väl inte eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar