fredag 6 juli 2012

Wychwood Solace 10 ACS Baitrunner Reel.

Jag hade hört för mycket och jag hade läst för mycket bra, om dessa rullar och jag var bara tvungen att ha dem och jag är väldigt imponerad av dessa rullar och ångrar inte en sekund, att jag köpte tre stycken till mina Agitatorspö.

Vi ska tillsammans titta på vad du får för priset av 1199 kronor, det är väldigt mycket det och vi börjar väl med att säga, att rullen väger 600 gram full av lina. Du har sammanlagt 11 kullager och det ger en gång, som ska kännas.
Du får två aluminiumspolar och du kan välja mellan dubbel - och enkelvev, rullen kommer i en stötsäker kartong och det följer med en tygpåse, modell drawbag.
Extraspolen är likadan som den tillhörande, inget billigare alternativ, som vi ofta stöter på och det är bra. Jag tycker även att det är bra, att man har olika alternativ för veven, bra tänkt av Wychwood!
Det speciella med denna rulle är spolarnas lineclips, som gör det möjligt att fiska clipped up hela tiden och linan släpper, när gäddan eller annan rovfisk sticker med ditt bete. Jag kommer till detta lite längre fram.
Klara och bra beskrivningar över hur du ska använda lineclipset, ett clips med namnet ACS (Auto Clip System) som Wychwood har världspatent på.
Bra och tydliga beskrivningar även på kartongen, det tycker jag är trevligt att kunna spara. Tyvärr saknade jag en spångskiss över rullarna, den ger oss en chans att reparera eller beställa reservdelar, om något går sönder.
Jag gillar dessa flaps, som verkligen håller linan borta från spolkanten och förhindrar linan att krypa upp under spolen, detta är riktigt bra och inte som en del andra rullar på marknaden.
Linupplägget är mycket bra och dessa rullar tar 300 meter 0,30 mm - 220 meter 0,35 mm och 170 meter 0,40 mm Nylonlina, inte braid, jag har inte provat med braided lines på rullana än.
Solacerullar ska väl ha Solacelina eller hur? Så blev det innan jag åkte till Linnéasjön och provkastade dem. De kastar långt, har en otrolig skön och vibrationsfri gång och jag testade bromsarna mot ett staket och inget hänger upp sig, utan spolen börjar bara att glida sakta och ryckfritt, när pressen blir för stor.
Nu tittar vi lite på hur dessa lineclips egentligen fungerar. Du kasta exempelvis mot en feature och clipper upp din lina i clipset, vevar in och monterar din rigg och kastar ut igen.


Clipset stoppar nu din lina och du ligger på rätt avstånd med ditt bete. Du låter linan sitta kvar i clipset och sätter på baitrunnerfunktionen och det är klart för fiske.
När du får ett run, dras linan ur linclipset och spolen går som vanligt runt 20 varv, innan vi är på spöet och du drillar din gädda i lugn och ro.
Här tar gäddan lina och allt har släppt, jag tog dessa tre bilder för att visa er hur det fungerar och det är inte det lättaste med bilder.

Det fungera hur bra som helst och jag var även lite tveksam om man fick ett drop - back, som man måste veva ifatt och sen börja drilla. Även detta är lugnt!

Linan sitter kvar i clipset och linan dras ur clipset, om du måste ge lina till fisken. Det är spolens rotation som frigör linan från linclipset!

Men om fisken inte tar lina, så sitter din lina kvar i clipset och allt du behöver göra är att landa gäddan, på med nytt bete, hitta rätt riktning och kasta.

Avståndet är redan bestämt genom att lina sitter i clipset, jag rekommendera er dock att använda någon form av markering på linan, det gör det lättare att hitta rätt avstånd igen om en fisk rusar iväg med betet.

Linclipset håller för Slowtrolling och för att hålla betesfisken i strömmen, Du kan även bottombounca dina bete med lite lite hårdare ställd baitrunner, men när hugget kommer och spolen börjar rotera, så frigörs linan.
Vad mera kan jag säga om dessa rullar? Jo, de har en Gear Ratio på 5:1 och det ger hela 101 cm per vevtag, alltså vevar du runt veven ett helt varv, så har du vevat in 101 cm lina och det är otroligt snabbt för en så pass liten rulle. Riktigt bra om du driftfiskar med flöten, du får in flötet snabbt!

Rullar känns stabila, det finns inga glapp i några av mina och de sitter som en handske på mina Wychwood Agitatorspön tills vidare.

Jag tycker de är snygga, de har en enorm fin prestanda och en vacker design med sin frontplacerade justering av bromsen och den lättjusterbara baitrunnerfunktionen längst bak på rullen.

Bara utseendet och designen gör det betydligt lättare att utstå väntan mellan nappen och det ska bli väldigt kul att drilla den första på dem. Blev du sugen, så hittar du dessa rullar på www.metebolaget.se 

2 kommentarer:

  1. Tack för en klockren rescension... och skön blogg :)

    SvaraRadera
  2. Förresten, hur stor är den om du jämför med Daiwas eller Shimanos storlekar?

    Någon av dom två nämnda är ju större eller mindre än dom flesta andra.. Självklart kommer jag aldrig ihåg vilken som är vad ;)

    Men du kanske har ett humm?

    SvaraRadera