måndag 29 november 2010

I väntan på hållbara isar.

Bengt ringde igen och kacklade om att det snart är dags! Efter samtalet gav jag upp och gick över ismete -och pimpelprylarna, det tog inte många minuter att få dessa prylar klara och det var lite linor, som behövdes bytas och resten är det nu bättre ordning på.
När man sitter med dessa prylar och pular, kommer det upp en del minnen, både positiva och negativa. Bland dem negativa är en del gäddor och Abborrar som man inte fick upp, men jag vet vart dem finns och det ska det bli en liten ändring på i vinter - Man har upplevt en del stora fiskar genom alla åren, bland annat ett par Abborrar från samma vatten, som inte gick upp i ett 150 mm hål och jag ska nog nöta en del där, fram tills jag kan börja fiska i öppna vatten. Bengt och jag får nog slita oss lite från det roliga regnbågsfisket och prova dessa gamla vatten och även prova en del nya, var det finns grov gädda. För eller senare kommer det att knaka i grejorna och någon av oss kommer att lyckas med en eller ett par stora fiskar.
Vi hade bara ett sådant pass förra vinter och det är på tok för lite och vi får ändra oss, om vi vill ha ett bra resultat. Dem flesta vatten ligger på nära håll och får vi bara tag i bra betesfiskar, så ska det nog hända ett och annat, innan vi sitter bakom karpspöna igen.
Det gäller att sprida ut sina spön på produktiva områden och flytta runt dem lite, typ ett spö i taget och på det sättet fiska av flera områden, tills vi hittar rätt. Man har en tendens till att sitta och lata sig med ett pimpelspö och det ska jag inte göra.
Jag satte mig senare på kvällen och gjorde upp en liten lista på vatten, som åtminstone jag ska fiska i denna vinter och med lite flyt så kommer det upp både en del hyfsade gäddor och en del stora, kanske riktigt stora abborrar, något som bara tiden vill visa.

Nu är det bara att invänta den rätta kylan, så isarna kommer att bli säkra att gå på, sen kommer nästa problem och det är att hitta någon som säljer betesfisk i bra storlek för gäddorna och även lite mindre som dessa på bilden, för den stora Abborren.
Man kan meta upp dem från isen, men det tar tid, tid som jag kan använda på annat fiske. Har någon i mina trakter bra betesfiskar till salu denna vinter, så kan ni vara snälla och höra av er.


Skulle det finnas någon som vet, hur man kommer runt alla dessa gäddsnipor, som jämt och ständigt är framme och huggar, så tar jag mer än gärna emot tips ;-) Vägen till en stor gädda är lång och ibland känns det nästintill omöjligt, när dessa mindre krokodiler håller sig framme.
Jag kommer även att prova efter karp från isen, jag hade en på förra vintern och jag tänker inte ge mig. Som du kanske har läst på karpbloggen, så vet jag vart dem står och kanske håller dem sig kvar med lite lätt mäskning och jag vill så gärna sitta på isen med en karp framför kameran, det vore väldigt roligt att få uppleva och med is är det varmare vid bottnen än under dem passen, var jag har fått karp i öppet vatten.



Sammanställd kan man bara vänta på hållbara isar, alla grejor står klara, en del beten finns hemma, men det fattas livebaits till ismetet efter gäddan och abborren, men det ska väl förhoppningsvis lösa sig även denna vinter.
Jag har börjat att svälja det sura faktum, att vinteren är över oss och den kommer troligen att bli lika lång som den föregående och man kan bara flina åt det hela. Passa på att se över dina prylar för ismetet och dina gäddmete prylar som du använde i höst, så dem är klara den sköna dag var det öppnar sig igen, på bloggarna har du en massa tips kring detta och det är bara att ta för sig.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.