tisdag 16 november 2010

Axelsson´s! Nu är ni båda varnade!

Med tanke på att David "The Skin" Axelsson och hans broder Tuck vill se Kebab - riggen in action, så ska jag ta upp den än en gång för er därute i kylan. Den fungerarar suveränt för gäddor som har sett det mest och med lite mäskning under fisket eller helst ett par dagar innan, så är det upplagt för succé och resultaten kommer oftast direkt.
Vi tar en titt på hur jag går tillväga med mina beten och du kan använda alla möjliga fiskbitar på riggen, jag har dock valt att visa det med Makrill, som jag anser är det ultimata bete för en större gädda. Själva riggen har du på annat håll bland inläggen.Det finns inte mycket som slår färska Makrillar som gäddbete,när du är ute efter större gäddor, tyvärr är färska Makrillar en bristvara i mina trakter. Man kan beställa dem genom olika matbutiker, men man kan aldrig vara säker på att det kommer några och jag har valt att köpa dem frysta Makrillfiléerna, som finns i mindre 400 grams förpackningar.
Det är inte samma sak som färska Makrillar, långt därifrån! Dessa filéer är rensade och urvattnade, det finns inget blod, som kan dra till sig gäddan och det mesta av doften har tvättats bort. Dem ger dock fisk om du använder dem direkt ur paketet, men det finns hopp och lite som du kan göra, för att få dem lite mer attraktiva för gäddan.
Ta med dig lite olika flavours och oljor, samt ett par billiga leksakspenslar. Rulla ihop en eller två av filéerna och montera dem på riggen som visad här på bilden. Det gör inget om dem är frysta, dem tinar ganska snabbt och gäddan bryr sig inte.
Fördelen med att lägga ut dem frysta, är att det som tinas upp sprider doften i vattnet och inte i botten av paketet! Jo mer doft som sprids ut, jo mera lockar det fram gäddan till riggen och betet.

Penslar nu ditt bete med dina flavours eller oljor och låt det dra in lite, innan du kasta ut det på fiskeplatsen, det tar några minuter att dra in och du har doften kvar hela dagen. Gäddan har ett välutvecklad luktsinne och den kommer att hitta din Kebab, om det är hungrig eller blir lite nyfiken över denna intressanta måltid som ligger serverad.
Gäddan är en asätare av stora mått och lat av sig och den vill inte gärna ödsla energi på att jaga en massa mindre byten, så den tar mer än gärna, denna köttiga klump som bara ligger där och väntar. En öppning av gapet och den har fått sig en gratis middag utan att bränna energi, tror den! Den kommer snart att förbränna energi, när du sätter din krok i den käft och dansen börjar!


Normalt bruker jag bottenmeta med Kebab - riggen genom att fiska den frilina eller med ett floatledgering set - up och har sen en Drop - off indikator sittande under min rulle. Det går bra att flötmeta med denna rigg också, allt du behöver är att ställa in djupet, så betet är precis över bottnen och hålla kolla på flötet.
Jag kommer att fiska den med ett flöte och ha betet stutsande över bottnen i en av åarnas bakvatten var gäddan oftast ställer sig, nappet blir oftast att flötet ökar farten eller lägger sig och går över ytan. Det ska bli kul att se grabbarna Axelssons miner, när det händer och kanske blir det dagens största som fallar för mitt bete, man vet aldrig!



Ett par dagars mäskning med små fiskbitar i Linnéasjön och sen var det dags för första testet av Kebab - riggen. Det tog 20 minuter och då kom denna på 7,5 kilo och man ser på den att den hade gått och mumsad på fiskbitarna. Kebab - riggen fungera väldigt bra i alla vatten, året runt och främst under perioder var det är kallt och i vatten med ett visst fisketryck.
Metoden är inget som används särskild ofta i våra vatten och det ger dig en stor fördel, så har du inte provat denna effektiva rigg i dina vatten, så är det på hög tid. Denna rigg har gett betydligt större gäddor, även i vatten var jag inte trodde det fanns större fiskar, så missa inte detta innan isen lägger sig!
Vill du marinera dina fiskbitar, så gör iordning dina riggar hemma, montera fiskbitarna på riggarna och lägg allt i din olja/flavour ett par timmar och låt dem droppa av. Frys sedan in dem och ha med dem frysta i en plastpåse och i en baitbag. Du har färdiga riggar att lägga ut under dagen. Det kan gå undan vissa dagar, när väl gäddan har fått upp farten och då ska du inte sitta och måla dina beten med olja eller flavours. Mellan nappen monterar du nya filéer och lägger i påsen, där finns det alltid lite marinad som har runnit av och du marinerar dem nya riggerna i detta, i väntan på nästa gädda tar ditt bete.




2 kommentarer:

  1. bra skrivet, de ska bli spännande o se kebab in action ;)

    SvaraRadera
  2. You just watch the man in action, then you can study the freaking Kebab that has been blown to pieces by a big Pike. :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.