söndag 24 januari 2010

Pike on ice del 4.

I denna sista delen av Pike on ice, ska vi titta lite på hur du kan göra dina hål snabbt och få rätt storlek, något som är viktigt. Vi ska även titta lite på presentationen av dina live och deadbaits, flavours kan vända en trög dag till en som blir oförglömlig och vi ska också behandla ämnet att fiska på olika djup, något som många inte gör. Krokning och drillning av fisken ska vi förklara, här gör många fel och det knäcks många spö och många gäddor tappas i hålen.Vi börjar med hålen och som du ser så borrar jag 3 - 4 stycken 150 mm hål bredvid varann antingen i en trekant eller i en fyrkant. Detta går snabbt, ger mycket ljus i hålet och det gör det betydligt lättare att få upp en stor gädda, samt att ditt levande bete har ett större området att röra sig på och därmed skapa reklam att här är jag.

Jag huggar rent mellan hålen och rensa sedan hålen med en renskopa, inga vassa kantar för förekomma, då dessa kan få linan att haka upp sig under drillningen. Täck hålen och markera dem innan du/ni åker hem, så skadas ingen.
Här ser du min spöuppställning med banksticks och larm. Många gör felet att fiska med bly var det är grunt, jag har märkt att en fritt simmande betesfisk som kan röra sig i alla nivåer ger flera napp. Jag har fått flera frågor hur man vet det rätta djupet, för Mörten simmar iväg och man vet inte djupet.
Svaret är att du monterar en blysänke på ditt tackel typ ett 2 oz bly och mäter upp djupet, Mörten kan inte sticka iväg med blyet och när du vet djupet veavar du upp ca 30 - 40 cm och drar upp linan för hand och tar bort det tunga blyet och sänker ner Mörten igen. Nu kan Mörten simmar runt en en stor radie, men den kommer aldrig ner till bottnen om du har ställd in rullen rätt, din mört fiskar åt dig från isens underkant och ner till det bestämda djupet.
På stora djup bör du ha ett kulbly som håller nere Mörten, men det finns ingen regel som säger att du ska fiska vid bottnen, utan prova med flera olika djup och se vad som funkar bäst för dagen. Vid fiske på stora djup är det en fördel med stora hål som släpper ner mera ljus och det kan vara en fördel att skotta bort snön, så det kommer ner mera ljus

Dina 2 - krokstackel kan vara ett med bara krokarna på wiren och det ger fisk, men med lite små lockande komponenter som pärlor, skedar, blad mm, så kommer det att bli lite mera intressant för gäddan som både ser och hör dessa grejor och lockas fram av dessa. Det finns rasselpärlor mm för fiske på stora djup och dem funkar även i grunda vikar.
Mäskar du med fiskbitar en vecka innan du ska fiska, bör du prova med en Kebab - rigg som du hittar här på bloggen, det är en effektiv rigg som ger mycket fisk på grund av doften från fiskköttet, den är även bra för Laken.


Deadbaits fungerar bra under ismetet, visst ger livebaits flera napp, men är du ute efter en riktig stor gris, så bör du prova med döda beten. Prova dem naturella och med flavours eller olja, större gäddor fångas ofta på deadbaits. 1 - 2 ml flavour eller olja räcker till en fisk och den dofter hela dagen.
Fiskar du med dina deadbaits på bottnen ska du sätta översta kroken i stjärtspolen och den nedersta i sidan på fisken, sänk ner fisken till bottnen. Fiskar du med dem en bit över bottnen kan du montera dem med översta kroken under ryggfenan och den nedersta kroken vid ena bukfenan eller i munngipan.
Tänk på att gäddan ofta sväljer ett dött bete på platsen var den hittade den, så var med på detta från första början av ett napp, vänta inte för länge med mothugget.



Så här monterar du dina livebaits och dem deadbaits som ska hänga en bit över bottnen, gäddan tar dem rakt över och vänder dem ganska snabbt för att svälja ner dem med huvudet först. När gäddan tar ditt bete kommer den att dra ut din lina och gå en liten bit. Gå fram till spöet coh känn på linan, knycker det, är det gäddan som vänder betet och du kan kroka den. Ibland går dem med betet en längre bit och stannar och ibland står dem rakt under hålet och sväljer betet.
När du ska kroka en gädda på dina korta ismetespön, så ska du inte kroka som vanligt med spöet, utan stå på den motsatta sidan av hålet som gädda går och veva ifatt tills du känner motstånd från gäddan och dra spöet rakt bakåt i höfthöjd. När du känner gäddan börjar du drillningen med spöet, ta det lugnt och sansad, vill gäddan ta lina så ge den det. Se upp vid hålet, alla gäddor har inte både krokarna i käften och en såkallad flying treble kan fastna i iskanten och du kan tappa fisken.
Väl uppe i hålet kan du ta den över nacken eller med ett gällgrepp och direkt leda upp den på mattan som du tog med dig när du hörde larmet eller pinglan. Dina verktyg är med och nu är det bara att lossna krokarna och ta dina bilder och sätta tillbaka fisken igen.
Jag är Sveriges största motståndare till huggkrokar, men är det en stor fisk som sitter väldigt dåligt, så kan man försiktig gaffa den längst ut i underkäken och lyfta den upp på mattan. Det är inget jag gör själv, bara i yttersta nödfall och det gäller att få göra det på rätt sätt och inte få panik. Ha en liten smal huggkrok som du lätt får in i gäddan munn och gaffa sedan fisken försiktigt i underkäken.
Det finns som sagt betydligt mera kring detta och jag ber dig om att kolla genom bloggen, det mesta finns med och har du några frågor är du välkommen att ställa dem till mig via mejlen. Lycka till på isarna eller ska vi säga skitfiske?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.