lördag 30 januari 2010

Gäddfiske i strömmande vatten, sista delen.

Med risk att försätta Johan Olausson i tvångströja, så kommer det lite mera bilder på öppet vatten, han ville flytta till UK, men någon emigrering till ett land med trångbohet, fisketryck och 10 miljoner metare, är inte paradiset precis och jag ber dig tänka om i frågan ;-)
Jag ska avsluta denna miniserie med lite tips och jag vill tacka än en gång för alla frågor och mejl som kommer. Jag kan bara säga håll ut, det blir bättre tider. Passa på att få ordning på alla prylarna, komplettera det som fattas, var förberedd in i minsta detalj och detta året kommer att leverera fisk.Jag vet inte hur det är med dina vatten, men runt mina trakter, så är jargongen den, att ska man fiska Gädda, så är det antingen Kalmar sund eller någon känd sjö som gäller. Det innebär att många vatten glöms bort eller att man bryr sig inte om dem och här kan Gäddan bli stor utan att den fångas.
Du har med garanti hört talas om mindre dammar, gölar, åar, kanalar mm i dina trakter, var det har tagits stor eller större fisk, men inte bryt dig. Prova dessa med ett par spö och du kanske råker ut för en nice surprise, provar du inte, så vet du inte!
Fiska aktivt hela dagen och fiska så effektivt du kan, det kommer att löna sig. Stora gäddor tas inte av en slump, utan genom att jobba för dem, jo mera du lär dig, jo lättare blir det. Ha alltid ordning i dina grejor och framför allt i båten, platsen är trång och det händer lätt olyckor för både dig och fisken.
Ser du gädda som jagar, så var på dem direkt, huggsexan varar kanske bar i 10 minuter och det gäller att vara med från början. Tappar eller missar du en stor fisk, så notera det och kom tillbaka till platsen senare på dagen eller i veckan med ett annat bete.

6,8 kilo, långt ifrån en stor Gädda, men väl värd att fånga en trög dag. Den följde ett Jerkbait 2 gånger utan att ta, men en välplacerad Sill gav utdelning. Så är det ena dagen, nästa gång är det vise versa och du måste prova olika alternativ under ditt fiske. Fungera inte det ena, så prova något annat, sitt inte stilla hela dagen på samma plats utan napp. Flytta och bara flyttningen gör att du får nya möjligheter och en annan känsla i kroppen.
Lär så mycket om platserna du kan, det är guld värd i framtiden. Tänk även på att gäddan har sina huggperioder och kommer du fel i tiden tar den inte dina beten, det innebär att ett fiskepass aldrig kan avgöra om det finns stor fisk eller inte, utan prova några gånger innan du lägger det på hyllan.


Här togs Gäddan och här har den allt! Skydd, solen kigger på och den solar sig här. Samtidigt finns det alltid föda för småfisken bland grenar och rötter. Ett perfekt ställe att lurpassa på byten och det stämmde än en gång.
Se upp med dessa platser var det finns grenar och rötter i vattnet, det är en perfekt plats för en Gädda, men det är även en bra plats att förlora Gäddan på om du inte är med när nappet kommer. Det tar inte lång tid innan hon har gått in i junglen med ditt tackel och det kan bli svårt att få ut hennne och ditt tackel.



Det finns en ljusning och den är på väg, namnet är våren! Friska vårvindar och sol, det bästa vädret för Gädda enligt många och visst är det så. Men finns det en ljusning för Gäddan i mina trakter? Gäddan har gått tilbaka i Kalmar sund och i åarna, mycket beroende på utlänska fiskare som kommer hit och fyllar frysboxar med gäddfileér som sedan säljs till det franska köket, jag hoppas att detta tar slut i och med en ny regel som säger att man bara får ta två gäddor hem per dag.
Skitbra regel, men vem kollar detta? När ska man ta tag i folket som suger ut sundet med sina olagliga nät, nät som läggs i mynningsområdet och längs vassarna var Gäddan och Abborren ska leka och reproducera sig. Man får inte lägga nät närmre än 300 meter från land och man ska vara minst 300 meter från åmynningarna, samt att redskapen ska vara markerade riktigt. Man hittar en petflaska, ett nät med 30 döda Abborrer som någon satans privatperson har lagt ut. Hur är det med utsläppen i sundet från bönderna och Mönsterås Bruk? Det var inte många år sedan en bonddjävel tvättade ur en tank och släppte ut skiten i en mindre å, allt fisk strök med och numera är det döda bottnar i mynningsområdet! Vad fick han för straff? Ajabaja, så för man inte göra, nästa gång får du ett vite!
Han skulle ha fått gräva diken i 20 år för hand om jag hade fått bestämma! Något måste göras, annars ballar det ut en vacker dag, vi sportfiskare acceptera inte hur mycket skit som helst. Das was alles för denna gång, vi får se vad jag hittar på inför morgondagen, men något Pikey blir det!




2 kommentarer:

  1. Hej det var Johan här, jag stannar väl i Svergie då, en ledsjärna på den mörka vinterhimlen är när jag kan surfa in på din fina blogg och läsa något pikenytt varje dag , full av beundran över hur du för in något nytt så ofta. Hoppas att frågan om Kalmar sund löser sig. Mvh/Johan.

    SvaraRadera
  2. Det var inga dåliga frasar, man tackar och bugar Johan. Problemet i Kalmar sund MÅSTE lösas på något vettigt sätt och det snart!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.