onsdag 11 januari 2023

Paternoster-tacklet för stilla och strömmande vatten.

Då var vi framme vid nästa metod i jakten på din stora Krokodil. Paternostertacklet är effektivt på flera sätt, framför allt vid fiske i vatten med stora mängder växtlighet och annat på bottnen, som kan störa din betespresentation. Du presentera ditt bete, så Gäddan upptäcker det snabbt och nappindikationen är snabb och bra. 

Metoden kan användas i både stilla och i strömmande vatten, vilket vi ska titta på och du har även en möjlighet att kunna justera vilken höjd över bottnen/gräset, din betesfisk ska befinna sig. Ett Paternostertackel står lodrätt i vattnet och håller din lina från bottnens skräp, som ibland kan ställa till det, så det finns nog bara fördelar och jag tycker du ska prova denna metod!

Stilla vatten.

Sunken floats finns i massor på marknaden.

Dessa så kallade Sunken floats finns i olika storlekar och oftast i svart, brun eller grön färg, detta för att inte väcka för mycket uppmärksamhet hos Gäddan. Jag gillar dessa från Tyska Anacona och 20 gram versionen, är nog den jag använder mest i mitt fiske.
Här ett fixerad Sunken float.

Du monterar dessa flöten på följande sätt: Träd på ett flötesstopp, därefter en 6 mm gummipärla, sen flötet och därefter en 6 mm gummipärla och ett flötesstopp och det är klart och ser ut som på bilden ovan! So far, so good!
Allt du behöver efter montage av flötet.

Nu trär du på en Bufferbead eller annan form av skyddspärla på din Braid och med en 5-turn Grinnerknut, fäster du din hake och detta är allt du har längs klingan under transport till och från vattnet.
Up-trace utan hagel.
I din hake monterar du nu en Up-trace, som inte ska ha några hagel, det är viktigt, framför allt om du fiskar med livebaits! Glöm inte att denna wire skall vara 15-20 cm längre än ditt kroktackel!
Tacklet, allt som behövs är ditt bete.

I haken på Up-tracen monterar du ditt kroktackel och sen gör du en uppskattning av djupet på fiskeplatsen och djupet på växtligheten och dra ut en lagom bit av din svaga nylonlina och gör en ögla och den monterar du i haken på Up-tracen och stänger denna.
En tunn nylon blir en bra svag länk.

Din svaga länk är en tunn nylonlina 0,10 - 0,20 mm, själv har jag en 0,22 mm, det spelar egentligen ingen roll, bara den inte är för stark. Jag lägger denna lina i solljus och försöker på alla sätt och vis att försvaga den med flit.

Okej! Nu har du en lina från haken och i änden knyter du fast ditt bly och några centimeter ovan för denna knut, så gör du en enkel överhandsknut, som ytterligare vill försvaga linan vid ett eventuellt bottennapp eller annat fantastiskt.

Ögla och överhandsknut på den svaga linan.

Klicka på bilden, för större bild, så ser du vad ja menar. Ett litet tips, är att göra denna svaga länk justerbar! Bra att kunna justera höjden på sin betesfisk, utan att behöva knuta om o s v. Så här gör du: Dra ut exempelvis 2 meter svag lina och gör en ögla för montage i haken, träd på en mindre svag beteshake på linan, så kan du enkel byta bly efter behov.

Nu tar du änden av linan och lägger den mot linan precis under öglan och gör en glidande stoppknut, som du trimmer och nu har du öglan i haken och ditt bete står ca en meter över bottnen, men du kan genom att flytta stoppknuten ner mot ditt bly, nu fiska upp emot 2 meter över bottnen/gräset, inte så dumt eller hur? 

Glöm inte att ha en överhandsknut, som försvagar linan och den kan du göra ett par centimeter från stoppknuten och gör den innan du gör stoppknuten. Du har nu, om du gjorde rätt, en stor ögla som är justerbar för olika djup och det är inte fel om du fiskar på ställen med hög växtlighet eller stenar mm.

Square Pear leads i 2-4 oz.

Vid fiske över bottnar med gräs och annan växtlighet,så behöver man inte dem platta bly, som jag nämnde senast, utan det räcker med denna typ av bly, som har lite kantar som håller dem på plats.

Egentligen spelar det ingen roll vad du använder, huvudsaken är att ditt Paternostertackel står stilla och presentera ditt bete, där du placerade det. Det får inte kunna röra sig och ge dig falska napp och förhoppningar.

Ett vatten full av gräs mm, metoden var Paternostertackel.

Dammen på bilden är nog det vatten som jag har haft mitt roligaste Gäddfiske i, men samtidigt, så otroligt svår att kunna presentera en betesfisk på ett vettigt sätt. 

Grunden är gräset på bottnen, men vi hittade lite gånger som Gäddorna använde under sina jakter och där ställdes våra Paternoster-tackel och vissa dagar landade vi Gäddor på löpande band. En annan sak vi märkte var att kom man på morgonen och fick en mindre snipa direkt, så var det mindre fisk hela den dagen. Men var det lugnt med dem mindre, så kunde man räkna med större fisk, då dem mindre höll sig undan.

Strömmande vatten.

Använd större flöte i strömmande vatten.

Vid fiske i strömmande vatten från land eller från båt, så lämpar denna metod sig väldigt bra! Upptacklingen är den samma, men du behöver högst troligen ett större flöte och nu ska flötet befinna sig på ytan och det håller du ett vaket öga på hela tiden, lova mig det! 

Det gäller att hitta det exakta djupet på fiskeplatsen och där kommer den justerbara linan till din hjälp. Här kommer ett Flat Pear Lead mellan 2-5 Oz att hjälpa dig att hålla allt på plats, lite beroende på strömmens styrka.

Paternoster-tacklet står ute längs vasskanten.

Lite om tacklingen av betesfisken och indikation av nappen: I stilla vatten monterar jag min betesfisk på två sätt: Antingen med en krok i stjärten och den andra kroken i sidan på betesfisken eller så monterar jag ena kroken under ryggfenan och den andra kroken fästs vid ena bukfenan och betesfisken hänger så att säga vågrätt.

I strömmande vatten monterar jag alltid ena kroken i munnen/nospartiet på betesfisken och böjer betesfisken lite svagt, innan jag monterar nästa krok i sidan. Betesfisken får då en lite wobblande rörelse av strömmen och lockar lite extra.

Nappindikationen i strömmande vatten är dina ögon på flötet i ytan och du fiskar med linan i ett clips och med öppen bygel, så Gäddan kan ta lina i hugget. I stilla vatten kastar du ut ditt Paternoster-tackel och stramar sakta upp och därefter låter du flötet resa sig och nu öppnar du bygeln och monterar du din Drop-off indikator och aktiverar larmet. Svårare än så är det inte, ta dig en kopp kaffe och invänta nappet och resten kan du!

Lycka till eller skitfiske, prova gärna detta i både stilla och strömmande vatten och upplev effektiviteten med ett Paternoster-tackel, en super bra metod, framför allt var det finns en ståndplats eller var Gäddorna stannar till i ån, typ kanten av bakvatten mm.! Metoden funkar lika bra med både live eller deadbaits, vad väntar du på?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.