lördag 28 januari 2023

Flötestrolling och lite kring Bottombouncing!

Denna gång lämnar vi torra land och ger oss ut i båten och du behöver inte en båt för en halv miljon kronor för att utöva detta roliga och spännande fiske. Det går bra med morfars gamla eka och även den slitna hyrbåten, som vi hittar i dem flesta vatten med uthyrning.

Visst det är klart att har du ett liten transportabelt ekolod och får använda din elmotor, så är det en fördel, men definitivt inget måste för att lyckas fånga dina gäddor. För detta fiske finns två måste och det är flytvästen och tala om vart du fiskar för frugan. Ett annat måste är ett par hållare för spöna och helst av den typen som kan skruvas fast på i princip, vilken reling som helst.

En annan fördel är ett sjökort över sjön eller ha någon form av förhandsinfo kring djup, öar, grynnor mm, men sen är det bara att börja. Själv gillar jag att ro runt, man fiskar väldigt sakta och samtidigt, så får min taniga kropp, lite motion, ingen dålig kombination med tanke på att när som kan flötet dyka och jag får en Gädda på kuppen!

Dem lite speciella flöten för trollingfisket.

Flötet för detta fiske är lite speciellt utformade, inte i flöteskroppen, men det röret som går genom flötet, det är inte rakt, utan lite böjd. Det gör att linan går genom flötet lätt vid slak lina, men låsas när linan är stram.

Det gör att ditt tackel snabbt kommer ner till det inställda djupet och när du ror eller använder motor, så stramas linan så pass att linan låsas i flötet och ditt tackel går hela tiden på det inställda djupet. Flötet sitter inte fast i ordets rätta bemärkning, det lossnar under drillning av fisken, så du står inte med flötet vid spötoppen och har Gäddan eller Gösen 8 meter från dig.

Bling-bling tackel fungera bra för Trollingfisket.

Man kan använda en massa olika tackel för trollingfisket, min erfarenhet är att tackel med lite bling-bling, typ det på bilden ovan, som har lite extra färgade pärlor och wiren kopplad till en spinnare, det ger lite extra reklam, som väcker Madam Pike.
Up-trace med fastsatt vikt.

Under tiden du trollar runt sjön, så gäller det att allt går rakt,en rak linje från flötet på ytan, ner till din betesfisk. Jag har en up-trace var blyet sitter lås mellan två flötesstopp och jag blyar flötet så hårt jag kan, allt för att det ska gå lodrätt genom vattnet och jag får direktkontakt med gäddan som hugger.
Vanligt standard tackel.

Jag använder som sagt tackel med bling-bling, men jag använder även dem vanliga standard tacklen, men då monterar jag en betesfisk på varje trekrok, genom nospartiet, det ger lite extra reklam och det blir ännu bättre om du har tillgång till livebaits. Två levande Mörtar på ett 2-krokstackel, det missar Gäddan sällan!
Här ett bra tackel, som jag kommer till i nästa inlägg.

Fisket fungerar så här, du lägger ut dina flöten på ett avstånd på 20 - 30 meter från båten och spöet läggs i hållaren och du bör lossna din broms lite, så Gäddan kan ta lina. Här kommer Baitrunner rullarna in, dem är bra för detta fiske, bara att engagera baitrunner och din spole är frikopplad.

Håll koll på dina flöten! När hugget kommer dras flötet ner och spolen ger lina, stannar båten eller fortsätt att köra sakta. Tänk på att Gäddan kanske måste få lite tid på sig att vända bete och du kan ge mothugg. Då jag gärna ror, så är det enkelt, bara att stanna och Gäddan får sin tid och under tiden fiskar det andra spöet vidare.

Fiska på olika djup och olika avstånd från båten, en del använder Paravaner, men jag se ofta en tendens till trassel med dessa och använder dem inte, det behövs inte då jag endast använder två spö, ett på varje sida av båten. Prova även olika betesfiskar under din dag på vattnet och prova på alla platser var det kan tänkas att det finns Gäddor. Kör inte bara rakt fram och tillbaka, sväng lite här och där och tänk på att hastigheten på ditt tackel ökar under en svängning med båten.

Bottombouncing.

Bottombouncer-riggen.

Om denna metod används, det vet jag inte, men den är lika effektiv som flötestrolling, enligt min mening. Principen är nästan den samma, dock har du inget flöte som visar dig nappet, utan du har koll på dina spötoppar under hela färden över och runt sjön.

Tacklet består av en längre Ledgerstem, om man ska ha en flytande sådan eller inte, det bestämmer du, jag kör utan flytkropp på mina och det fungerar bra. Jag har i änden, vilket inte syns på bilden, haken till blyet, en tunn lina, så denna lina går av, om jag fastnar i bottnen med blyet.

Din Braid går genom Run-ringen, två pärlor, som dels skyddar din knut och stoppar lekandet från att gå genom Run-ringen och sen ditt 2-tackel, var jag knyter fast en Baitpopper i trekroken, antingen den främre eller den bakre, lite beroende på hur jag vill att min betesfisk ska röra sig. Baitpoppern drar upp betesfisken från bottnen och ett livebait vill hela tiden ner mot bottnen och denna rörelse skapar reklam.

Du kan även använda Deadbait med samma tackel och det hela fungera genom att under tiden du ror eller kör sakta med elmotor, så studsar blyet i bottnen och det syns och hörs, vilket väcker Gäddan. Hugget kommer, spötoppen knycker till och spolen börjar gå eller om du använder lineclips, så släpper linan och du tar spöet och landar din gädda. Svårare än så är det inte!

Glöm inte flytvästen och en bra vadderad matta i båten och dina verktyg, tala om för någon vart du fiskar och skulle du byta till en annan sjö, så nämn det för någon. Det bästa är att vara två i båten, en fiska med långa och den andra med kortare spö och så reder ni ut det på ett bra sätt med 4 spö på 4 olika avstånd och kanske till och med 4 olika beten. Då hittar ni fisken och vilket bete Gäddorna föredrar för dagen. Skitfiske på er! 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.