lördag 13 februari 2021

Lite tips i kylan!

Klarblå himmel, solen skiner och tempen ute ligger på 7 minus! Vi upplever just nu den tuffaste vintern på många år och en del undrar, om jag ska med ut på isarna och meta lite!? Jag har faktiskt ingen lust just nu, men om abstinensen blir för påfrestande, så vet jag vad jag ska prova!

Men jag håller mig hemma och laddar upp batterierna, så länge jag klarar det utan att fiskesuget kommer och jag tänkte friska upp era minnen, med lite tips och det kanske väcker en tanke i det stora hela eller skapar lite inspiration? Vi får väl se, så håll tillgodo och jag hoppas samtidigt att detta, besvarar en del av era frågor.

Anpassa avståndet mellan krokarna till ditt bete.

Jag har ofta nämnd detta med rätt avstånd mellan krokarna, det är viktigt och dem ska passa till din betesfisk, så du kan ge mothugg direkt gäddan tar ditt bete. Det är viktigt och du missar ingen större fisk, men kanske en liten och det gör inte så mycket.
Dem flesta wirar kan knytas med en Knotless knot!

Jag har än så länge under alla år, inte hittat någon wire, som inte går att knyta. Alla krokar kan fästas med en så kallad Knotless Knot och jag har visat detta förut och knytandet hittar ni på bloggen.
Anpassa krokstorleken, framför allt i kalla vatten!

Tro det eller ej, men gäddorna kan vara väldigt kinkiga och försiktiga i kalla vatten och det kan vara så illa, att dem släpper betet direkt om dem känner att något inte stämmer överens med deras vanliga verklighet.

Jag kan ge ett exempel från Sandslätt en bit upp i Alsterån. Tre inflöden med smältvatten flödade in i hålan och jag började med en hel Sill och jag såg indikatorn dras upp 1 cm och sen släppte gäddan Sillen. Jag lade ut en halv Sill och samma procedur hände och jag minskade sakta Sillen en bit i taget.

1 timme senare, satt jag vid spöt och fiskade med en Owner trekrok i storlek 8 och med en stjärtbit från Sillen, som var monterad på en kort bit lina (Hair-rigg) och nu gick det bra och en 6:a kunde landas från det nollgradiga vattnet och min dag var räddad.

Wire magasinet en kall morgon.

En Rig-bin är det bästa sättet att bevara dina tackel, inget som fastnar här och där, allt är skyddat och du har bra överblick över krokstorlek mm, och man får rum med 10 tackel på en vanlig bin.
5-Turn Grinner knot, den bästa för braided lines!

Braid eller som en del säger spunnen lina, det är den bästa linan för allt gäddfiske och den bästa knyten för denna typen av linor har du på bilden ovan. Den är superstark och kan inte glida isär avsett hur mycket du kan dra, fukta riktigt med saliv innan du drar ihop knuten.
Palomar knuten, den bästa för nylonlina!

Om ni använder nylonlina till gädda, så se till att den är stark och framförallt skaffa den som är stum. Det gäller att ha en lina med så lite töjbarhet, som bara är möjligt! 

Lite töj finns det alltid i nylon och den bästa knyten för nylonlinor är Palomar knuten och du ser hur du ska göra den på bilden ovan. Fukta rikligt med saliv och dra i linan och tampen samtidigt och du har en superstark knut.

Overtrace med blyhagel.

Här har jag fått en massa frågor kring dessa wirer och jag ska förklara. Jag använder nästan alltid dessa Overtraces och framför allt ALLTID, när det gäller fiske med betesfisk, som står uppoppade en bit över bottnen och vid fiske Paternostertackel och livebaits. 

Skulle min betesfisk av någon grund lägga sig på bottnen, så kan gäddan ta betet, men den kommer inte åt min huvudlina och skulle mitt livebait simma uppåt i vattnet, så kommer gäddan inte heller åt min huvudlina i hugget. 

Grunden till detta är att man skall göra sin Overtrace 20 cm längre än sitt 2-krokstackel och då är man på den säkra sidan. Montera alltid dina blyhagel på wiren och aldrig på huvudlinan, då blyhagel kan och vill skada din lina!

Overtrace och 2-krokstackel.

Använd endast bra komponenter till dina tackel, vassa starka krok, en stark och smidig wire, bra lekande och här rekommenderar jag Berkleys lekande och deras Crosslocks, som båda finns i 60 lb styrka.
Länkar för bottenmete.

Ni har sett mina flytande bommar för gräs eller choddy bottnar och för bra bottnar med väldigt lite gräs eller annan växtlighet, sten, sand eller grusbottnar, så använder jag dessa länkar av lite gammal nylonlina.

En ring i ena änden, 15 - 20 cm lina, ett tailrubber, som skyddar haken och en vanlig kärringknut på linan gör den än svagare och skulle sänket fastna under fighten av din gädda, så går denna länk av och du räddar fisken.

Länk med 4 oz Flat pear lead, ett minimum.

Det är enormt viktigt att du får veta direkt vad som händer ute vid din betesfisk. Stora tunga bly som detta på bilden, ligger stilla och flyttar sig inte, när gröna damen tar ditt bete och svansar iväg. Du får direkt en indikation på detta genom att din indikator släpper från linan och larmet busvisslar åt dig.
4 oz Square pear leads fungerar också bra.

Alltid minst 4 oz (112 gram),  det är mitt tips och helst en typ av bly, som har flata sidor och som inte kan rulla och ge falska napp (Strömmande vatten)
Montera din indikator så här och du missar inget!

Vid allt bottenmete skall din indikator sitta vid bygeln och denna skall vara öppen, så gäddan kan ta lina utan motstånd. Glömmer du detta, sker två saker, antingen släpper gäddan ditt bete eller så kan du bli ett spö fattigare!
Var försiktig och varsam mot fisken!

Se till att ni har allt på plats innan ni börjar fisket, med allt menar jag verktygen, vattenhinken, mattan, våg, kamera mm. Tänk på att hela tiden hålla fisken blöt och ha gärna en blöt handduk för fenor och ögonen vid fiske i minusgrader. En blöt säck är bra att lägga över fisken, det lugnar den samtidigt, som det skyddar mot frostskador.

Jag tittar en hel del på Youtube och jag gillar inte hur man behandlar gäddorna, det är skrämmande att se hur man kallar sig sportfiskare och sen visar upp hur man misshandlar en levande varelse. I nästa film pratar man sen om sin fina hobby, att gäddan har varit på tillbakagång, men är på väg tillbaka igen!

Tillbaka till vad? Alla gäddor har varit små en gång i tiden, dem är inte självmordspiloter, dem är bara hungriga rovfiskar! Dem är ganska känsliga och klarar inte av att bli kastat flera meter eller vara i båten i 5 minuter bara för att ......... ska ha lite najsa bilder och sen släpps dem bara på måfå! Skitfiske på er och sköt om er!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.