onsdag 5 oktober 2016

Så byter du till braid på rätt sätt!

Jag har fått denna fråga vid ett flertal tillfällen och jag tror att det finns någonstans på mina bloggar, men vi tar det för en säkerhetsskuld och då får ni svar och det blir rätt.

Fördelen med dessa stumma linor är direktkontakten till bete, rigg och framförallt fisken och för nya användare av braided lines, kan fighten kännas lite lustigt i o m att man känner i princip allt vad fisken gör. Styrkan och dimensionen kontra styrkan hos dessa linor, de skär växtlighet som en kniv och för ytfiske är de suveräna.

Nackdelarna är priset, men dessa linor håller länge, dock ej nötningståliga mot stenar, var en mono kanske klarar sig bättre, kastar bra, men bör blötas innan fisket, något jag kommer till.
Ha alltid lite nylonlina på din spole innan du knyter fast din braid i denna. Nylonen gör att inget slirar på spolaxeln, vilket en braid kommer att göra om du knutar fast den utan lite nylon, så du är varnad och glöm inte detta lilla tips.
Lägg din braid i vatten och låt den suga till sig vätskan, den blir mjuk och lite tjockare, men så ska det vara.
Låt det ligga i vatten tills det slutar att bubbla och hela linan är genomdränkt, detta är viktigt!
Bästa skarvknyt är Mahinknuten som jag ska visa er här och du börjar med att lägga två varv av braiden runt två fingrar och genom linändan genom båda varven, ta loss linan från fingerna och dra sakta ihop öglorna och du får denna lilla åtta.

Stick genom nylonlinan genom öglorna som visat på bilden ovan och strama åt den lilla åttan., så det blir en knut...
Fukta och dra åt så hårt du bara kan och dra sedan ut en bit av nylonlinan för att se att den inte fick en liten klämskada, fick den det, klipper du bara bort den skadade biten.
Nu lindar du nylonlinan 12 varv upp på braiden och därefter 8 - 10 varv ner igen och sticker linänden genom den lilla ögla som bildas, du ser på bilden hur det ska se ut.

Dra sakta ihop det hela med lite saliv och du ska dra i både nylon och braid samtidigt, har du gjord rätt kommer allt att läggas sig fint varv efter varv och det kommer att se ut....
....såhär, en liten smal, superstark konformad knut som lätt går genom spöringerna under kast och jag lovar att den håller om du gjorde rätt. Du kan för peace of mind ge denna knut en liten droppe snabblimm, men det behövs inte.
Trimma knuten så nära du kan och nu är det klart för att spola på din braid. Braid har en hård ytan och ...
... jag råder dig att använda någon form av handske, så slipper du brännskador och och skärsår! Lägg på din braid så hårt det går, glöm inte att den ska vara våt hela vägen och väl på spolen torkar braiden med tiden och lägger sig fint och bra, den bäddar ner sig och blir inte skrynklig, som man ibland ser.
Fyll inte spolen med mer braid än såhär som visat, det är lagom och du slipper de berömda vindknuterna som ibland uppstår. Blöt din spole innan du ska kasta, det eliminerar också vindknyter under fisket gång.
Tänk på att om du ska kasta långt och ta i lite att du stramar din spole hårt innan du kastar, glider spolen i början av kastet, får du skärsår på pekfingret och det kan man vara utan, så glöm inte det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar