onsdag 20 april 2022

Nästa Badplats och nästa Gädda!

Hej gott folk och välkommen tillbaka efter Påsken! En Påsk, som jag hoppas var till belåtenhet för er alla! En del kanske var ute med spöna och andra kanske satt fastklämda mellan alla familjemedlemmar och stora mysiga släkten, vad vet jag? Jag hoppas bara att Påsken var bra för alla!

Senaste fisket här på bloggen var på en helt annan Badplats, som jag inte hade i tankarna, men då isen jävlades, så fanns det inte mycket annat att, antingen åka hem eller sätta sig i sanden och det blev jo en hyfsad Gädda, som tyvärr fick hamna på operationsbordet hos Dr.Rasmussen och det gick troligen bra, hoppas jag!

Nästa pass, blev dagen efter och på rätt Badplats, vädret visade sig från rätt sida och med västlig vind under natten och 2 plus under natten, så skulle mina planer kunna infrias och så blev det. Men vad var då mina planer? Jo, jag skulle se Gäddan, som hade jävlats lite för mycket på min matta och samtidigt under detta pass, ta lite bilder och kunna visa, hur jag fiskar med Makrill, det ville flera av er veta och så blev det.

Handen är bra och det är ingen fara.
Erik Göransson hade läst mitt förra inlägg och undrade, hur jag lyckades få ut kroken, som satt i Gäddans hals och framför allt hur det gick med mina händer. Jag pressade sakta och försiktigt på magen, från analöppningen och uppåt, samtidigt som jag höll Gäddan i gällgreppet. 

Kroken blev så pass synlig, att jag kunde klippa av hullingarna och få ut "Ankaret". Gäddan gillade inte riktigt denna behandling, den förstod inte att jag hjälpte den och lite stridigheter uppstod och man ska inte släppa fisken! Handen blödde såklart och Gäddan fick sin frihet och kan äta som vanligt igen och min vänstra hand, ja, den klarade sig ganska bra och är nu helt Okay.

Makrillar, en fet fisk som Gäddan älskar.
Nu till mitt fiske på Badplatsen, äntligen var det isfritt och nu skulle mina planer genomföras. Jag kom lagom tidigt denna morgon och fick fram alla saker på sina platser och gick i gång med bilderna, jag behövde till bloggen och det är dessa som följer.

Lite om Makrillen! Detta för att en del inte har förstått att det är en havsfisk. Jag kallar dem minitonfisk, det är en fet fisk, som innehåller en stor del olja och ganska mycket blod och lägger man till den fina färgen och framför allt, den framträdande doften, ja, så har man mångas favoritbete nummer 1 och Gäddorna älskar dessa och vi går vidare med hur jag går tillväga.

Montera dina krokar.

Du monterar ditt 2-krokstackel på följande sätt: Den översta krok sätts bredvid ryggraden på Makrillen och nära stjärtfenan och den andra kroken sätts i Makrillens sida eller rygg, som visad på bilden ovan.
Halvera Makrillen på detta sätt.
Du kan välja om du vill fiska med hel eller halv Makrill. Jag valde en halva och skär den lite på snedden, som du ser och här har en del frågat om varför jag skär den snett. Det är enklare för Gäddan att få ner den snedda delen i svalget, än en halva som är skurit rakt! Gäddan är van vid att svälja sina byten med huvudet först och då glider födan snabbt ner, jämförd med ett trubbigt bete, så där har ni svaret.
Rätt inställning av Drop-Off indikatorn.
Här fiskar jag den halva Makrillen med endast wire och overtrace med 2 stycken SSG-hagel som tyngd och ställer in min Drop-Off ett par centimeter under rullen. Då kan inte Gäddan ta eller röra betet utan att jag får en indikation i larmet!

Skulle Gäddan gå rakt ut med betet, så signalerar larmet detta och indikatorn ramla av linan. Skulle Gäddan gå mot mig, så sjunker indikatorn sakta ner och larmet registrerar detta.

Klipp bort stjärtfenan om du ska kasta långt.
Normalt sett, så fiskar man ofta nära land eller upp till vad man orkar kasta dessa tunga beten. Men om du vill eller behöver kasta riktigt långt, så krävs det kraftigare spö och ett tips här, är att du klipper bort stjärtfenan på Makrillen, då denna fena kan få Makrillen att spinna runt under kastet och ställa till trassel och det framför allt, om du fiskar med ett glidande tackel/bly.
Håll ögonen och öronen öppna!
Man ska vara noga med inställningen och att linan verkligen ligger i larmet lilla rulle mm, man kan aldrig vara 100 % säker på att larmet verkligen fungerar och jag ber er om att hela tiden vara uppmärksamma på detta, så håll koll hela tiden och krokar så fort som möjligt, så ni inte får problem med att Gäddorna sväljer ner krokarna.
Fladens Golden Perch, ett billigt och effektivt Jerkbait.
Så långt var det bra med bilder och allt, dock fattades fisken och timmarna gick. Jag lekte lite med mina Jerk - och Tailbaits och hade faktisk ett stöt och lite senare en följare i närheten, men inget hände.

Jag satt med sista kaffet, klockan var 10.15, samma tid, var jag fick Gäddan under gårdagen på den andra Badplatsen och undrade om hon var här eller inte? Jag slog bort denna tanke med: Att hon nog var sen denna dag och tre minuter senare släppte indikatorn från linan!

Lapdance.
Sakta drogs min braid från rullen och jag vevade ifatt tills jag kände Gäddan och satte mothugget. Hon gjorde inga större bataljer och jag trodde först att det var en mindre fisk, men inne vid land gjorde hon en liten rusning och sen var det dags för håven.

Det var damen, som hade strulat några gånger innan, men nu var hon min. Krokarna lossades och hon hamnade i slingen en liten stund, då jag ville ha en bra bild på henne. Efter en stund kommer grannen Håkan gående och jag fick hjälp med bilderna, men innan jag tog gällgreppet på henne, visade hon upp lite Lambada moves på slingen.

Makrill fungerar, stora som små!
Och där har vi henne, tyvärr utlekt redan, men det gör inget, jag fick henne på mattan, allt enligt min plan och som man säger tredje gången gillt och än en gång har Makrill visat sin effektivitet för dem lite större Gäddorna och ni fick era svar på era frågor.

Det skulle bli ytterligare tre fiskepass innan jag lade grejerna på hyllan för denna vår, detta kommer jag till senare och avslutar med att önska er alla skitfiske och på återseende!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.