onsdag 24 februari 2021

Flötestrolling och bottombouncing.

Det milda och fina vädret fortsätter och också lite värme och Kasper, vår fyrbenta och trogna följeslagare hängde med ut för att kolla isläget. Vi njöt, men tyvärr så lär det dröja innan man kan fiska och det är bara att bryta ihop och inse fakta. Man får helt enkelt se tiden an och avvakta första chansen för sin älskade hobby.

Jag gillar fisket från land, det är enkelt och man kan genom att Leapfrogga (flytta ett spö i taget) fiska av ganska stora sträckor under en dag och det brukar vara et effektivt sätt att hitta någon hungrig gädda och kanske slippa att inte lyckas, Men från båt är det betydligt större områden, som man kan fiska och söka av och för er som inte känner till metoderna flötestrolling och Bottombouncing, så kommer dessa metoder här! Jag vill poängtera att en flytande braid är den bästa linan för dessa metoder!

Fisket från land är spännande, här ett napp på Makrill.
Tacklingen är den samma som vid vanligt fiske med ett glidande flöte, vad som skiljer sig är flötet och inte själva formen, utan tuben som går genom dessa flöten.

Tuben är lite böjd inuti flötet, så vid en lös lina, så glider allt som det ska och ditt bete kommer ner på det inställda djup. När huvudlinan stramas upp låsas flötet fast och håller sig på ytan och ditt bete går vid på det inställda djup och betesfisken dras inte upp när man ror eller använder motor. 

Fox Trollingflöten Balsa och plastkroppar.
Dem bästa trollingflöten enligt mig, är dessa två från Fox, dessa finns som synes i två varianter Balsakropp och en variant gjord av genomskinlig plast och alla har dem den väl synliga orange färgen som syns bra i dem flesta väderförhållanden. 

Bilden visar även den lite krokiga tuben, som gör det möjligt att bedriva trollingfiske på i princip vilket djup du önskar.

Trollingflöte och extra reklam.
Jag kör med den största modellen, dem klarar stora beten och jag kan blya allt eftersom det behövs. Mina 2-krokstackel är lite annorlunda än mina vanliga. Jag monterar en liten färgglad spinnare och ett par extra pärlor, detta för att skapa mera reklam runt mina beten och lite ljud.

Wiretafsens längd är ca 25 cm och jag använder alltid en overtrace. Jag håller fortfarande 7-12 cm mellan mina trekrokar och väljer betesfisk efter avståndet mellan krokarna eller vice versa. Skulle det vara så att jag endast har små betesfiskar eller om gäddorna är tröga, så monterar jag en betesfisk på varje trekrok och det skapar mer reklam och framför allt om dessa är livebaits.

Betesfisken monteras med den övre kroken i munnen och den nedre kroken i betesfiskens flank, då går betesfisken med huvudet mot båten eller i färdriktningen så att säga.

Lite ovanlig bukfärg.
Man ställer in det önskade djup och lägger ut flötet mm och sen ror man eller använder en tyst elmotor och har ca 25-30 meter till flötet och på det viset söker man av stora områden. Man använder en baitrunnerrulle och ställer in baitrunnerfunktionen lagom, så att linan inte dras ut under färden, men att en gädda kan ta lina efter hugget.

Har man ingen Baitrunnerrulle, så får man ha linan i ett linclip, som bör finnas på ditt spö, om inte får du skaffa dig ett clip till spöna, det är viktigt! Under tiden man söker efter gäddorna, ska man hålla ögonen på flötet helst hela tiden och vid hugg, veva in slaklinan och ge mothugg direkt.

Bottumbouncer-tacklet.
Bottombouncing eller försvenskat bottenstudsaren, är en effektiv metod som i princip fungerar på samma sätt som flötestrolling. Du har dock inget flöte, som visar dig napp, utan här gäller det att ha huvudlinan i ett clips om inte du har en baitrunnerrulle och du måste hålla koll på spötoppen hela tiden.

Du monterar din betesfisk på samma sätt med övre kroken i munnen och den nedre i betesfiskens flank och även här kan du köra med två mindre beten om så önskas. Rörelserna i spötoppen är lite gungade, men du ser direkt om en gädda hugger och sen släpper din lina från clipset och du vevar ifatt gäddan och sätter dina krokar.

Tacklet består av en bom, 2 pärlor, ett 2-krokstackel med en svart flytkropp, som håller dina betesfiskar över bottnen. Blyet bestämmer du efter dina betesfiskar och djupet, linan mellan wiren och flytkroppen är en tunn bit spunnen lina.

2 mindre Mörtar gav tillräckligt med reklam!
Om du använder Deadbaits eller Seabaits, så kan dessa med stor fördel behandlas med en doft av önskad slag och du kan fiska med 2 spö utan större problem, det är bara att ha spöna rakt ut på varje sida om båten och kanske du klarar av att ha ett tredje rakt bak om båten?

Tänk på fiskens säkerhet i båten, ha en matta och ha rent i båten, där fisken ska läggas och ha dina verktyg framme. Din egen säkerhet består i en flytväst, Åror i båten, mobiltelefon om motorn lägger sig på paus och glöm inte att tala om för någon om vart du fiskar, men även om du eventuellt byter vatten, det är enormt viktigt! 

Snart är det vår, så var förberedd.
Så nu är det bara att klistra ihop detta och du har som jag gott om tid innan man kan fiska eller har du kanske ett strömmande vatten som står öppet? Hur eller hur, så testa dessa metoder nästa gång du sätter dig i båten och upplev något roligt och spännande. Skitfiske på era alla, snart är det vår!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.