lördag 10 februari 2018

Lite bilder denna gång ...

- Nu tinar det hjärtat! Rösten kom från kvinnan i mitt liv, hon såg att det droppade lite från en av tusen istappar. - Mmm, jag vet bättre, ett par droppar då och då löser inte problemet vi nog alla står inför, stängda vatten och förberedd till max för att förverkliga våra planer och ta den där stora vi nog alla går och drömmer om.

Det är februari och det är långt kvar och det kan hända mycket med vädret fram till man ser en liten ljusning i det blygråa molntäcket som ligger över min lilla stad eller är det över hela Smålandia, det ligger?
Februari i Nybro, armodets år 2018.
Nog om detta, vi får konstatera och inse fakta, det är vinter och trist och grått, men vi går en härlig tid tillmötes, en tid som vi spösvängare ser fram emot och det kommer sakta men säkert att bli en fin vår som på vanligt , blixtsnabbt övergår i sommar. Vi vet det, vi kan detta och vi är vana ... Bring it on!
Sol och bra vind är alltid bra för gäddfisket.
Jag slänger in lite gäddbilder till er, kanske blir ni extra fiskesugna eller så skapar det lite inspiration eller höjer er redan stora abstinens?
Helt uppgiven.
Jag spinnfiskar inte så ofta, men ibland får man hänga med ut på sundet vid Kalmar och ibland får man plats i en båt och ibland kastar jag runt lite under tiden mina Deadbaits ligger ute och det blir lite bilder på det hela.
3 kilos som gillade skarpa färger.
För det mesta blir det mindre gäddor på dessa konstgjorda beten och det kan väl i och för sig vara trevligt, men jag föredrar mete, som jag anser ger mig större tillfredsställelse, än att stå och dänga stora beten en hel dag.
Krokohuvud från Ryssbyån.
En bild på Magnus sista gädda, som även blev hans största innan han gick bort, livebait i Ryssbyåns nedre håla, tät intill vasskanten och hugget lät som ett litet skott när flötet dök. 10 minuter senare vägde vi den till 11,4 kilo och den var då nästan tom på rom.
Nattfiske efter gädda kan vara väldigt givande.
Mitt intresse för nattfiske efter gädda började redan på 80-talet var man metade Ål och flera större gäddor tog våra små Löjor och Mörtar. Gäddan har jo lite lättare att smyga sig på ett stim småfisk i mörke än under en solig morgon.
Svalde mitt bete, ibland är de på hugget.
- Gäddan är glupsk, den äter allt! Den strofen har vi nog alla hört och vi har nog alla märkt hur fel detta påstående är och kan vara.

Ena dagen hugger dem brutalt och sväljer hela betet som bilden visar och nästa dag är man knappt fan att få ett försiktigt napp på en liten Sillabit ...
De kan ta för sig, men var försiktig med fisken.
... Men är dem på hugget, så kan det bli en roligt och spännande dag, men samtidigt lite tråkig att hela tiden måste vara försiktig med att få ut krokarna och många glömmer detta och man blir väldigt slarvig och det är inte bra för fisken.

Var försiktig med fisken och behandla den varsamt, jag ser massor av filmer var den stora gäddan landas fint, man är försiktig och sätter tillbaka den helt rät och det är bra, skitbra!

I nästa kast hugger en gädda på 1,5 kilo och nu blir melodin helt plötsligt en helt annan, man lyfter gäddan i betet, man sliter ut kroken ur fisken mun och sen kastas den tillbaka. Ursäkta mig, men hände just där? Alla gäddor har varit små och ska väl behandlas lika eller hur? Man sliter sönder enormt många gäddor, framför allt dem mindre som hugger på stora Jerkbaits och samtidigt vet vi alla att gäddan är på tillbakagång i dem flesta vatten ... det rimmar väldigt illa med det beteende jag ser hos en del ``Sportfiskare`` 
Sommargädda på 103 cm och vågen hemma ... Lite retfullt!
En fin sommargädda klev på, jag skulle bara prova några saker med det lilla spöt och av bara farten stannade håv, matta och våg hemma. Inte bra utan dessa saker och framför allt inte utan matta, jag vet!

Landades för hand med gällgreppet, gräset blöttes och bilden togs. En bit lina fick agera måttband och hemma visade det sig att hon var 103 cm lång och i ganska fin sommarkondis, vikten... ja det spelar ingen större roll. jag kan väga henne nästa gång.
Shallow Runner i guldfärg.
Det var detta guldfärgade smycke damen gillade, en liten 12 cm lång grundgående wobblare som kostade hela 20 kronor.
Avviker i sista sekund!
Vi har alla haft gäddor som följer efter våra beten och sen vänder i sista stund och är borta för evigt. Men är dem det? Händer det i en sjö, damm eller å, så prova området igen efter en stund eller efter några dagar, den kan mycket väl finnas kvar och du får en extra chans.
Snipan, jag ser många under min korta säsong.
Dem flesta gäddor som fångas är mindre, så är det och man får vara nöjd den dagen det kliver på något större, så är det i min lilla värld, då jag egentligen inte har dem rätta vattnen in på knuten.

Jag behandlar dem dock som sig bör med vårdnad efter alla regler och hoppas att någon av dessa små krokodiler lyckas överleva och bli en stor fin och vacker fisk i framtiden.

Det är vad jag hoppas på och vad jag gör, att sen mycket ser helt annorlunda ut från andras sida, det kan jag tyvärr inte stoppa, hur mycket jag än vill. Det kommer alltid att finnas matfiskare och stjärnor som inte fattar vissa saker, något vi tyvärr får leva med och under tiden försöka lära dem att inte ta hem allt man fångar och allt man behandlar fisken med respekt.
Fisket i Kalmar sund är inte vad det varit.
Vad som hände i Kalmar sund med gäddbeståndet och andra fiskbestånd, det kan jag inte svara på och jag undrar om någon överhuvudtaget vet?

Vad jag vet är, att gäddan rovfiskades hårt i åarna längs kusten, av tyskar och polacker redan för många år sedan. Man kom hit med bilar som har frysmöjligheter och jag har sett detta med egna ögon. Man fiskade gädda i åarna och sen rensades fisken, oavsett storlek, lades på is och bilen gick sedan hem till respektive land och detta pågick dagarna i ända under leken, varje år samma sak och under många år.
Sill eller Sardin?
 Nu kanske det är lugnare, folk har blivit mera upplysta över gäddans problem och man säger till om något allvarligt händer, jag hoppas det.

I mina hemmavatten är det lugnt, fast en del tar all fisk dem får och jag påtalar detta för dem och hoppas. Det har lett till en del dispyter, men då får det bli det och oftast löser det sig, gäller bara om att visa sig från rätt sida och inte backa.
Magisk morgon.
Inget är finare än att i mörkret smyga ut 2-4 spö på en bra sträcka och veta att allt är rätt, betena gillas av fisken och sen uppleva soluppgången med en varm kopp kaffe och en macka eller två.
Det är nästan som man vet att det ska hända och oftast händer det.

Sen finns det dem dagar var det inte händer och då övergår morgonens njutning av solen till en helt annan verksamhet och det gäller att jobba, jobba och sen jobba för att få fisk och det är både roligt och spännande och se om man ska lyckas eller inte, man vill jo inte blanka på gädda.
Hejdå för denna gång.
Ja gott folk, det var nog allt jag hade att säga för denna gång, vi ses nog snart igen. Kanske blir det mer gädda eller kanske lite kring abborren+ Vi får se vad jag hittar på, bilder finns det gott om, så tills dess skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.