söndag 5 mars 2023

Makrillen! Så gör du och inget går till spillo!

Vädrets makter gör mig hederligt förbannad! jag avslutade senast med att skriva tredje gången gillt, efter två blankpass! det blev inga pass denna helg på grund av isen, som verken bär eller brister och det blir högst troligen samma sak till nästa helg om man ska tro och lite på SMHI. Dem lovar flera dagar med allt från 2 - 12 minusgrader, något jag och många andra kan vara utan, men så är det tyvärr!

Det kommer dock bättre tider, men jo längre tiden går med is, jo kortare blir säsongen för, åtminstone mitt eget fiske efter Gädda. Man får leta öppet vatten, om det går och man får ta alla chansar man får för att doppa ut sina beten. Så är det nu, det var lite bättre på 80-talet eller kanske? 

Då var det tuffa hårda vintrar och man visste att isen går upp runt mitten eller slutet av april och man infann sig med detta, nu är det ett jävla hokus-pokus inför varje fisketillfälle om det går eller inte och det kan driva vem som helst till vansinne. Ända glädjen är att man vet vi går mot bättre tider, men hinner vi med, innan dem ska leka? Jag vill inte gärna störa dem i kärleksakten, men kan kanske bli tvungen?

Vädret stoppar mig, alla vatten är täckta av is!

Som nämndes i förra inlägg, så kommer det en massa frågor kring Makrillen och fisket med detta effektiva bete. Jag svara på alla och bakar in dessa frågor idag och du/får era svar genom att läsa genom detta och jag hoppas alla blir nöjda, om inte så får ni höra av er igen.
Makrillen, mitt favoritbete för Gädda.

Sist jag var ute blåste det nästan stormbyar och temperaturen låg runt 2-3 minus. Jag hade i åtanke att ta dagens bilder ute i naturen, men valde att göra det hemma i det varma kök. Så här är som följer.
Vi tar oss inomhus i värmen.

Så väl inne i värmen, börjar jag ned fördelarna med Makrillen, som bete för Gäddan: Det är en fet fisk, minst lika fetthaltig som Lax, Sill och många öringar. Den har en bra fiskdoft, som sticker ut, den har en bra färg som attrahera Gäddan.Den ger oftast större Gäddor, troligen på grund av storleken.

Bland nackdelarna är det: priset är oftast ganska dyrt, det är på många ställen i landet, svårt att få tag på dem hela och i en bra storlek om man inte bor på Västkusten, var man har betydligt större tillgång eller kan fiska dem själv.

Anpassa Makrillhalvan efter ditt tackel.

Vad många inte vet är att Makrillen är en tung och kompakt firre och den har ingen simblåsa och får därför simma hela livet och det krävs en stor flytkraft för att poppa upp en hel eller en halv Makrill.
Pierca och budskapet sprider sig snabbare!

Som med alla större Deadbaits, så gäller det att anpassa betet efter dina tackel eller vise versa. Doften är verkligen fiskdoft, det finns inte så värst många fiskar som dofter starkare än en Makrill, vad jag vet. Vill du få ut denna fina doft snabbare, så kan du med en knivspets pierca en del hål i Makrillens skinn och ofta kommer resultaten lite snabbare.
Klipp bort stjärtfenan.

Betets vikt, antingen hel eller halv, gör att Makrillen är lättkastat och man kan kasta detta bete väldigt långt. Två saker man bör ta i beakta, är att vid långa kast, att klippa bort stjärtfenan, då denna kan skapa rotation under kastet och trassla ditt tackel. En annan sak är Makrillens skinn, som är segt, så fäst krokarna lätt och linda kroken, som fästs i stjärten med lite gummitråd, en tråd som jag kommer till senare.
Foam med hög flytkraft behövs.

Det går att poppa upp en hel eller halv Makrill, men tyngden av betet gör att det krävs en betydande lyftkraft och jag har hittat en foam, som jag tyvärr inte har namnet på, men det fungerar bra.

För en hel Makrill, skär jag upp ca 2-3 cm från analöppningen och drar ut inälvorna med en Peang och stoppar i foamen var inälvorna befann sig och lindar öppningen med gummitråd och oftast har jag en röd Baitpopper eller en bit röd sittdyna i munnen på Makrillen och dem väcker också intresse hos Gäddan.

High Density foam.

Här har ni foamen jag använder, den ligger i tre lager och har en väldig hög flytkraft och jag får återkomma med namnet på denna. Jag tror att den används som någon form av isolering på husbyggen mm. Man får prova sig fram och använda det man hittar, huvudsaken är att man kan lyfta upp betet från bottnen vid behov.
Man kan ta ut lite av inälvorna och montera foam.

För att poppa upp en Makrillhalva, så tinar jag bukskinnet lite, såpass att jag kan dra ut inälvorna, som finns till höger på halvan ovan och i det hålet monterar jag min foambit och syr fast/låser det hela med lite tunn nylonlina och den märker inte Gäddan i sin iver efter en fin lyxig middag.
Huvuddelen fungerar lika bra som bakdelen, tro inget annat!

Många gillar inte att använda huvuddelen av Makrillen och det är ett stort fel, som ni gör! Gäddan letar inte bara efter stjärtdelen. Gäddan är hungrig och äter allt den kommer över, hur skulle annars en Kebab fungera? Så använd även huvudet.

Men vill ni inte använda huvuddelen, så släng för guds skuld inte denna del, den kan användas den med och inget, absolut inget går till spillo och så här tar du vara på huvuddelen.

Fem fina bitar till din Kebab-rigg.

Av den avbildade huvuddel skär du fina bitar för din Kebab-rigg och den fiskar du antingen liggandes direkt på bottnen eller så poppar du upp Kebaben, så den syns bra och denna rigg är effektiv och du hittar den på annan plats på bloggen.
Detta är vad du får ut av huvudet!

Vi har alltså nu endast huvudet kvar och än en gång, släng det inte! Jag skär sönder huvudet till en massa små bitar och använder dessa bitar som mäsk tillsammans med lite mindre fiskbitar och inget av Makrillen, som vi började med, har gått till spillo.

Ett annat tips kring mäskning är att du kan skära ner all fisk i små bitar och sedan mala ner dessa till en massa. Ta en liten lagom klump av denna massa och lägg i en mindre sten och forma det hela till en boll och gör så många som det räcker till och så fryser du dessa bollar.

Nu har du frysta "Fiskbollar" som sjunker och sedan tinar upp på bottnen runt din betesfisk eller din Kebab och lockar inte det fram Gäddorna, så kan jag nästan garantera dig att det finns inga Gäddor i området, var du fiskar för tillfället!

Kust och Havsfiskarens gummitråd.

Till sist lite om denna tunna, men ändå lite sega gummitråd som kust och havsfiskarna använder för att fästa sina mjuka beten som. Musslor, fiskbitar, Krabbor mm. Den finns i handeln och det är bara att leta på nätet. Gummitråden lämpar sig för våra betesfiskar och du lindar bara tills betet eller kroken sitter fast och sen drar man av tråden.

Tråden går sönder i mothugget och resten kan du redan. På tal om mothugg, när ska man ge mothugg på exempelvis en hel Makrill som den jag visar upp? För det första, så ska dina krokar sitta rätt på en hel Makrill och det är inte en krok i stjärten och en i sida.

Du ska montera dina krokar, så en sitter på mitten av Makrillen och den andra så nära huvudet och fästa krokarna lätt under skinnet. Nu lindar du fast wiren runt stjärtspolen med gummitråden och det är klart. 

Vad som händer när Gäddan hittar din läckra Makrill, är att den tar den rakt över mitten. Gäddan kan svälja ditt bete direkt på platsen, men den kan även dra iväg med betet och hur eller hur, så skall du ge mothugg direkt eller efter att gäddan har tagit 1-2 meter lina, men helst innan. Gäddan har betet och den har en krok i munnen och ger du mothugg i sidled, så kommer båda dina krokar att hitta ett fäste i Gäddan. Allt skrivit här gäller inte bara Makrillen, utan alla större fiskar som ni använder i ert fiske efter den stora gröna damen.

Jag hoppas att detta gav er era svar på era frågor, men som sagt, har jag missat något, så är det bara att höra av sig och med dessa ord avslutar jag för denna gång med dem berömda orden Skitfiske på er alla!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.