lördag 11 mars 2023

2-krokstackel med 2 single hooks och du kan ge mothugg direkt!

Vintern håller oss i ett järngrepp, åtminstone på mina breddgrader, ena bakslaget efter varann och det känns som tiden rinner iväg och man hinner inte med Gäddfisket förrän det liksom är över. Men jag hoppas att det snart ska släppa, så man kan komma ut och fiska Gädda igen.

Just nu känns det hela som en nightmare, allt står klart, allt är planerat och klart för fiske, men det vita locket hindrar en för att kunna bedriva sin älskade hobby och det suger något så fruktansvärd i dessa tider. Men lyckligtvis, så har jag era frågor att ägna mig åt och en av dessa ta jag upp idag, nämligen tackel med 2 enkelkrokar, hur man gör dem och lite kring fördelarna. Jag hoppas bilderna talar lite för sig!

Vad du behöver för dessa tackel.

Jag skrev om dessa krokar och wire den 18 februari. Iron Claw single hooks i storlek 1/0 och 2/0 och den väldigt smidiga 12 kilos wiren, från samma tyska firma och detta är vad, som går åt för tacklen.
2-krokstackel med enkelkrokar har sina fördelar.

Jag knyter fast krokarna med en Knotless knot och börjar med den nedersta, det blir den kroken till vänster. Sedan är det nästa krok med samma knut, tänk på avståndet mellan krokarna! Dessa 2 tackel är gjorda för halva Makrillar.
Båda krokar knytas fast med en Knotless knot.

Väldig mörk bild, men den blir bättre om du klicka upp den. Knutarna skyddar jag med en liten bit Shrink tube, så inte wiren kan glida eller lindningen öppnar sig eller något annat fantastiskt.
Figure of 8 knot och skyddat med Shrink tube.

Jag gör mina tackel ca 50-60 cm långa med allt inräknad och gör en ögla med den berömda Figure of eight knot. Forma knuten och precis innan du ska dra ihop den, så värmer du upp knuten lite med en tändare och drar fast knuten.
Bete och tackel anpassat för varann.

Det är viktigt, att du anpassar antingen ditt tackel efter ditt bete eller ännu bättre, anpassar ditt bete efter ditt tackel. Bilden visar hur mina tackel/beten är anpassade för varann och du kan i princip ge mothugg direkt Gäddan går med ditt bete och du slipper Gäddor, som krokas djupt i svalget.
Gummitråden klarar trycket av kastet.

Jag monterar den översta kroken, en liten bit ner från Makrillens stjärtfena och krokarna fäst bara lätt under Makrillens sega skinn och sen lindar jag över krokarnas skaft och lindar fast wiren längs stjärten, som visat på bilden ovan. 

Nu kan du kasta långt med din Makrillhalva, utan att något släpper under färden och den tunna gummitråden rivs sönder under ett bra mothugg.

Krokarna lätt under skinnet, linda sen eller använd gummiband.

Man kan använda vanliga gummiband, jag gör det ibland och gärna i en röd färg, som attraherar Gäddorna. Men jag använder endast gummiband, när jag fiskar på avstånd upp till typ 25 meter, då jag inte vill att dem ska hindra mitt mothugg!
Bakre kroken en bit ner på stjärten och linda fast krok och wire.

Här ovan ser du krokens placering vid stjärten och lindningen. En krok som står rakt upp som denna, kan en Gädda känna och spotta ut betet. Innan jag lägger ut mina beten, så lägger jag ner kroken, så den vilar mot betets sida och då känner Gäddan inget.
Främre krok, lätt under skinnet och lindad.

Den främre kroken, alltså den första du knöt fast, den har jag däremot gärna stående rakt upp! Gäddan tar betet rakt över och går iväg med det och jag ger mothugg direkt med dessa tackel. 

Känner man inget i mothugget, så kan jag garantera dig att det var en mindre hungrig snipa som var framme och att missa en liten fisk, det gör inget. Jag vill inte fånga dem, jag är ute efter dem större och dem fastnar på dessa tackel.

Glöm inte din Up-Trace!

Glöm inte att alltid ha en Up-trace, så är du på den säkra sidan, den ska vara runt 20 cm längre än ditt kroktackel. Ofta så rullar Gäddan sig, lite som dem riktiga Krokodiles och händer det ute under fighten och du har en för kort wire i ditt kroktackel eller ingen wiretrace, så finns risken att just din Krokodil rullar och får huvudlinan i käften och då är det kört med 700 vassa gaddar!

Fördelen med enkelkrokar för Gäddan är att dem är enkla att lossa från fisken, betydligt enklare att ta loss från håven, lite mindre risk för att skada sig om en krok hänger löst och du ska ta Gäddan med gälgreppet, en så kallad flying treble.

Gäddan känner betydligt mindre "konstigt" när den tar ditt bete och framför allt, det blir betydligt mindre skador på fisken, om din/dina krokar mot all förmodan skulle råka att hamna djupt i svalget eller bland gälbågarna. Dem penetrerar mycket lättare Gäddans hårda käft än trekrokarna gör, en stor fördel vid fiske på längre avstånd!

Så där har vi fördelarna! Finns det några nackdelar? Egentligen inte, själv hittar jag inga än, men om så får ni dem serverade här. Jag tror dock att en del, kan vara lite rädda för dessa krok, är dem tillräckligt starka eller är det trenden att man ska ha trekrok, när man fiskar Gädda, så man kan tjabba om detta i evigheter och jag rekommendera dig/er att testa och se, dem fungerar väldigt bra! Skitfiske på er alla!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.