torsdag 30 januari 2014

10 tips för dig på isen.

Jag går inte in på din säkerhet på isen eller vad som håller dig varm, det bör du veta innan du sätter foten på isen. 

Men jag tänkte bara friska upp ert minne och slänga fram 10 tips, som kan vara till nytta och jag märker att ganska många av de frågor jag får, rör sig om just dessa tips som kommer här.
Vid allt fiske i minusgrader, så bör du smörja in dina spöringer med Glycerol. det finns att köpa på apoteket och jag köpte en 300 ml flaska härom dagen för 36 kronor och den håller väldigt länge och dina spöringer fria från isbildning och fastfrusna lino,r som kan få predatorn att backa.
En pärla på huvudlinan ser till att beteshaken inte dras genom alla spöringarna och en pärla i en attraherande färg, lockar bara lite extra och det går snabbare att komma igång med fisket.
Nylonlina är vad som gäller vid ismete, spunnen lina suger till sig lite vatten och det blir stel och ohanterlig, nylon mellan 0,35 - 0,45 mm, är nog vad de flesta ismetare använder och du ska se till att du har en stark och nötningstålig lina.
Använd både live - och deadbaits när du är ute, man vet aldrig vad gäddan föredrar för dagen och mäska gärna lite i hålen med marinerade fiskbitar, som har fått ligga i olja eller flavours under natten innan fisket.
Här en fråga som kommer ständigt till mig. Hur mycket doftmedel ska jag använda? Jag har här på bilden en Syringe och jag fyller upp den med ca 6 ml doftmedel och det använder jag för mina fyra spö och beten, så 1 - 2 ml per betesfisk är mitt svar.

Jag har provat med större mängder, men det har inte gett mera fisk för det, utan jag har kommit fram till att i mitt fiske är 1 - 2 ml det mest optimala.
Många använder blyhagel för att få ner sina beten på rätt djup, en sked ger dig vikt och den lockar till sig predatorn genom sina rörelse och blänk, som den avger oavsett om du fiskar med livebaits eller dedbaits, vattenströmmarna och vinden som tar tag i din lina, ger skeden rörelse och det är väldigt effektivt.
Variera ditt bling - bling under dagen och prova olika Smileblades och Propellra eller kör utan dessa, ibland föredrar vissa predatorer att det inte blänkar, men jag tycker mig se en antydan till att dessa smycken ger mer fisk och framför allt under tröga dagar och vid fiske i djupa vatten.
Ha alltid bra verktyg med dig, en lång tång, om krokarna skulle sitta långt ner och en kraftig avbitartång, om du behöver klippa sönder en krok och en mindre vass avbitartång, om du behöver klippa av en wire.
Använd alltid super vassa och starka krokar i ditt fiske och kolla alltid krokarna efter en landat fisk! Är det bara en av spetsarna som är dålig, så går det att slipa upp den igen med en bra fil eller ett krokbryne, men är det flera eller att krokarna rättades ut lite, så byt ut ditt tackel.
Hål rent i dina hål, det är viktigt, så inte linan fryser fast och du får ner ljus i hålet. Kan man, är det en fördel att skottar runt hålen och få ner mera ljus.

En kniv ser till att du har rena kanter i hålet och en isskopa är ett måste för att få bort issörjan. Du kan göra dig en bra isskopa av ett längre skaft och en större kåsa och då slipper du böja dig, när du rensar hålen från issörja. Jag kommer med flera tips framöver!

onsdag 29 januari 2014

Äntligen! Vår långa väntan är över!

Idag small det till lite extra i brevlådan, metemagasinets 76 fullspäckade sidor med bara mete vägde tungt i lådan. Nu är den här, äntligen!

Vi tokiga metestollar har fått stå i skymundan alldeles för länge, men nu mina herrar och damer, nu är vi på banan och det känns fantastiskt att äntligen ha en tidning med mete och här kommer lite bilder från första numret av metemagasinet.
Ryssen ger oss V - tecknet på framsidan.
Pelagiskt ismete efter Gösen Gösta!
Vi hamnar i Franska Lac du der och stora karpar!
Ryssen visar hur flötestrolling går till!
Senaste nytt på metefronten!
Marknadsnytt för oss metare!
Vinterfärna med Palle, så tar man dem!
En fullspäckad tidning för oss metare!
Kocken Per Ehrlund ger oss recept för rediga fiskare!
Jag visade bara en bråkdel av innehållet här! Tidningen är bra, väldigt snyggt gjord, med massor av inspirerande läsning, är du inte med på tåget, så hoppa på, här och nu!

Här har du priserna och allt du behöver göra är att klicka på bannern till höger på sidan och lös din prenumeration. Du behöver en bra metetidning och vi på metemagasinet behöver dig!
Vi ses på Sportfiskemässan i Kista!

tisdag 28 januari 2014

Kan någon hjälpa mig?

Jag var på ett gäddfiske i Alsterån, inte på dem nedre förbjudna sträckorna, utan långt upp i ån, vid Sandslätts kraftverksstation och fick lite snipor denna dag. 

Jag hade ett spö stående mitt i strömmen och jag fick ett kraftigt hugg och jag missade det hela och betet var en liten levande Mört.

Lite tagen av detta, lade jag ut en Mört i samma storlek på samma plats och efter 20 minuters väntan small det till i spöet och linan drogs av rullen och jag kunde landa en totalt galen öring, men vilken typ av öring är det?
Fisken vägde 1790 gram fördelad på 59 cm och den verkar ha någon form av lekdräkt på sig, eller ser de ut så här i allmänhet?

Fisken togs i slutet av oktobermånad, men jag äger inte en bok om dessa fiskar och kan därför inte artbestämma den, annat ätt det rör sig om en Öring och att det är en hanfisk, vilket syns på kroken på underkäken.

Fisken sattes tillbaka och jag skulle senare samma vinter tappa en som var betydligt större, det var på en liten 8 cm Rapala X - rap wobblade i Ghost color, men har inte fångat flera sedan dess.

Kan någon hjälpa mig? Jag vet att det finns ett vilt bestånd av öring i åns övre delar, sen längre tillbaka i tiden och jag har hört att de fortplantar sig, men vad är det för öring?

måndag 27 januari 2014

Vad har man att välja på nu var minusgraderna fortsätter?

Nu kom snön och täckte isarna och det gör dem än mer föräderiska och jag ber er, som är ute att se upp. Ha med er en livlina, var minst två på isen och ha med er isdubbarna, dessa saker är eran livsförsäkring, nu var man inte längre ser om isen är bra, dålig eller farlig.

Extra kläder i bilen och en fungerande mobiltelefon i flera lager mer plastpåsar, är också ett måste och tala om hemma vart ni är och även om ni byter vatten, samt när ni kommer hem och försök att hålla tiden, så ingen behöver bekymra sig för er hälsa.
Jag har jobb så det räcker och blir över, men vill ändå ut och fiska, de dagar var tid finns och jag är mer villrådig än någonsin förr, vart ska jag ta vägen?

Ska jag leta efter vatten och prova med maggots och swimfeeder efter Abborre och i vatten med is i kanten eller som kanske är stängda av is?
Precis innan isen lade sig förra året, tog min grabb denna fina Abborre på en abborrfärgat jigg, från Storm, tror jag det var?

En fisk på nästan 1600 gram och som än i dag är hans personbästa och han har fått flera över kilovikten på denna sträcka. - Nog är man sugen på att testa!
Kanske är det fortfarande öppet i denna lilla avstickare vid Målilla, den är betydligt mera strömsatt än övriga Emån och ibland samlas det en del Färnor här och det blir ett roligt fiske, men det gäller att fiska rätt och hålla sig en bit från kanten.
Just denna kom från den lilla kurvan, den tog mitt bete som var en liten kula av ostpasta, hård som sten, men det fungerade och jag fick vad jag kom efter, men jag skulle även tappa en betydligt större Färna denna dag och det var nere vid Järnforsens kraftverk, kanske en fisk på 2,5 kilo, stor var den i alla fall, det lilla jag hann att se av fisken.
Eller är det så att man ska hålla sig på hemmaplan och nöta på isarna? Det är väldigt långt mellan de större gäddorna och oftast blir det hela dagar med ena snipan efter den andra och kanske någon slips, som inte ens räcker runt halsen på mig! Det är inte speciellt roligt fiske och det blir snabbt tråkigt i längden.
Men man kan har turen på sin sida och lyckas med en större fisk, som denna, som jag fick för några år sedan på en badplats och betet var en mindre braxen. Den kanske man ska satsa på, den kanske finns kvar?

Just nu vet jag verken ut eller in, men jag vet att jag ska ut och skotta bort lappmöglet och sen dra mig till ännu en vidunderligt vecka på jobbet - Visst är livet härligt eller hur? Jag får fundera lite på vad jag ska hitta på.

söndag 26 januari 2014

Isfiskepremiären avklarad!

Jag var seg som sirap på morgonen, men en kort runda till en liten göl utanför staden, var planerad och det var bara att fixa till kaffet och en hink med livebaits. 

Skryllan med alla grejerna och två isfiskespö, stod redan klara i hallen, så det gick fort att komma iväg och det tar bara 10 minuter med bil att ta sig dit, men dubbla tiden från bilen och ner till vattenkanten!

Det är lustigt vad man glömmer bort ganska enkla väger ner till ett vatten och så även i morse och jag gick 100 meter fel i mörkret och fick rikta in mig på gölen, som nu låg en bit bort, men i pannlampans sken gick det bra och jag hittade vart jag hade kollat isen och kom ut.
Så här såg det ut förra veckan, när jag kollade isläget och det var en som hade roligt över att jag inte kunde komma ut på isen, men nu höll isen fina 8 - 9 cm och det var nästintill ren kärn is.

Jag satte första spöet utanför en stor stenbumling, var jag förut hade fått fina Abborrar och det andra spöet ställdes i princip mitt i gölen, var det är som djupast.

Sen blev det en kopp kaffe och tillhörande cigg och mitt pimpelfiske kunde börja, det var trögt och det blev bara 12 abborrar på dem tre timmarna jag var på gölen, men det skulle komma ett väldigt snabbt run på spöet vid stenen och precis när jag kommer fram stannade allt och jag fick upp en mört som var fjällat, med andra ord, en större Abborre var i farten.


Ner med en ny mört i samma storlek och jag satte mig bredvid hålet och tog lite kaffe och dagens andra cigg. Efter att kaffet hade sjunkit ner, kom igen ett snabbt hugg och jag hann att kroka, men känner inget och nu skulle det bli andra bullar, ta mej fan!

Jag hade ett par tackel med enkelkrok och jag hittade den minsta mörten i hinken och den monterades med kroken i munnen och sen satte jag mig med spöet i larmet och över knäet och väntade och väntade på att det skulle hugga igen och det ...
... gjorde det och denna fisk satt som gjuten i mothugget och strax därpå lade jag denna randiga på mattan. En fin fisk på 1440 gram och jag var mer än nöjd och det bevisar bara att man måste vara med.

Fisken fick sin frihet igen och jag borrade tre hål runt stenen och pimlade där ett par timmar, men den var nog ensam denna fisk eller stack dem andra iväg, vettskrämda?
Det skulle även bli en gädda ute i mitten av gölen, en vanlig syn, ca 3 kilo, stort huvud och fräcka färger, med andra ord, en insjögädda i all sin prakt, men det fattades på storleken tyvärr, fast det finns betydligt större gäddor i gölen och jag kanske skulle ha haft med mig 4 spö - Det har jag nästa gång!
12 Abborrar på pimpelfiske, alla små och största var runt 4 - 5 hekto, mina livebaits gav en fin Abborrar och en snipa, kaffet tog slut och då annat var planerad för dagen, så slutade jag fisket vid 10.30, var även snön började falla.

Jag har åtminstone haft min premiär, testat broddar och borr, fått lite fisk och det kändes bra och lyckat, men fan vad kallt det var, man är inte van nu, var man normalt sett har haft minst 10 - 15 pass på isen, som härdar en lite, men det kommer med tiden.

torsdag 23 januari 2014

Öppet någonstans, någon som vet?

Alla drar i mig just nu och på lördag är det 12 timmars arbetsdag, men söndagen är man ledig och någon form av fiske, skall jag bara bedriva för att inte bli helt eller mera vanställd i hjärnan, än man redan är.

Men vart? Alla jag har pratat med snackar om 5 - 7 cm kärnis och det håller även Elefanter som mig uppe, fast kan man lita på isarna redan? 

Svaret är nej, det såg man klart och tydligt på Johan Almquist´s blogg, var "Karpkungen Martin" fick bruna kalsonger en tidig morgon och det hände redan i vassen!
Något som hade varit roligt, så är det fiske i åarna eller svagt strömsatta kanaler, som samlar upp en del betesfisk och därigenom även en stor del gädda, som fyller bukarna.

Det går tyvärr inte än och det får definitivt vänta, är man Elefant, så får man nog hålla sig i kanterna av någon mindre göl och kliva ut på isen, var den håller, ock det är inte i vassen! Tänk på det Martin!
Fru Esox trivs nog bra nu, var vattentemperaturen steg lite nere vid bottnen, det gick från 1 och upp till 4 grader och då trivs hon bättre och det är jo på de första isarna man får se lite mera av henne och hennes artfränder - Så summan av kardemumman, så blir det ett enkelt val på söndag!

Jag ska hälsa på Fru Esox, men vart vet jag inte riktigt än, ska höra mig lite för och se vad som kan tänkas ge lite fisk, hoppas inte hon är rädd för Elefanten på isen bara!

onsdag 22 januari 2014

Ismete med Sill som bete.

Vi får gå tillbaka 6 - 7 år i tiden, var jag jagade gäddorna hårt under vintern och framför allt på de första isarna. Denna gång var jag på en långsmal göl 4 mil norr om Nybro och ägarens tillstånd var klart och Ulla ville ha åtminstone en matgädda till middag som tack, härlig kvinna som tyvärr gick bort i en all för tidig ålder! 

Jag har dock fortfarande tillstånd genom sonen Jan att vistas på gölen, när det passar mig och han hänger gärna med ut ibland, bara det inte är för kallt. Så soliga dagar i mars passar honom och hans kamera och det ska vi se till att det blir av, men har vi is då?
Nog om detta, dagen till ära, hade jag tyvärr bara färska Sillar från en Ölandsfiskare och det fick väl duga - Om jag bara visste hur galna gäddorna var i Sillarna denna dag!

Jag hade omkring 1,5 kilo Sill med mig och de tog slut vid 14 - tiden på eftermiddagen, det säger lite om Sillens effektivitet!

Vad jag gör, är att jag skär dem i sidorna med en vass filékniv och får på det sättet ut allt, doft, blod, slem och då de var pinfärska, så ramlade fjällen av dem, varje gång jag rensade hålen och drog upp i mina beten.
Det började med en fin och vacker morgon med en super najs soluppgång, som tyvärr längre fram på morgonen övergick till molnigt väder, vilket inte är fel, när man fiskar gädda.
Mina 4 spö sattes ut och sen kom en brasa igång ganska snabbt på badplatsen och Jan bjöd på kokkaffe, som jag inte dricker för ofta och ska jag vara helt ärlig, så gillar jag det inte, lite för mycket kaffesmak kanske?

Vi hann inte koka kaffet klar,t innan första slipsen var framme och det var ett gott tecken, som skulle hålla på hela dagen och hade mina Sillar inte tagit slut, så hade det blivit betydligt flera gäddor än dem 14, som jag hann att fånga!
Två av fiskarna var över 6 kilo denna dag och jag var nöjd, de var hungriga och glupska och det fanns inga tveksamma hugg eller nafs, larmen bara skrek ut sin sång och de gick med betet och man kunde kroka dem flesta av bra storlek.

Dem jag missade, tror det var 3 stycken, de var nog bara mindre gäddor, som jag inte är intresserad i att fånga och de kan gärna hålla sig borta.
Jag försökte att hinna med lite pimpelfiske efter Abborre, men jag lyckades inte fånga en ända Abborre på hela dagen, men denna snipa tog min vertikalpirk och fastnade.

Den hittade inte tillbaka till hålet, utan stod så här i mer än 10 minuter och jag fick efter lite jakt, ta och stoppa ner den i hålet.

Kanske stod det en enorm madame därnere och vaktade och jag skickade det lilla pyret rakt ner i dödens käkar? Kannibalismen råder överallt bland gäddorna och flera andra arter.
Jag hade en superdag på isen med flera fina gäddor, Jan var med en stund med sin kamera och tog lite bilder, men kylan drev honom hem till skogsstugans värme igen, med orden: - Glöm inte en gädda till Ulla!

Ulla fick en 2 kilos gädda, som hann svälja allt och lite till och den fisken gick inte att rädda, ena gällrefsbågen var helt av, så den hamnade så småningom på matbordet omgärdat av potatis och pepparrotssås.
Dagens största gädda blev också dagens sista fisk, den vägde runt 7,5 kilo om jag minns rätt och den tog en Sill precis under iskanten och hugget var därefter, helt sjukt, vilket hugg och sen rakt ner till botten, var den stannade, tuggade och sen gick hon iväg nöjd.

Men hon var bara nöjd i 12 sekunder, för sen kom mitt mothugg och hon kunde dras upp med gällgreppet, föreställningen var över, mina Sillar var slut och jag fick åka hem.

Jag var där en gång under en höstdag, året därpå, med Jens Hermansson och vi hade allt med oss för ett lyckat fiske.

Det fanns livebaits och deadbaits i massor, hinkvis, men vi hade inte ett sniff under hela dagen och det skapade en del frustration hos mig, kan jag säga ... jag var vansinnig!

Jo, jag hade någonting under en drift i den hårda sidovinden, som drog längs med gölen. På ett ställe drogs mitt flöte ner sakta, precis som en stor gädda kan göra det och jag gav den 1 minut och krokade i tomma intet!

Jösse, som var snabb, kastade ut och driften gick i exakt samma bana och flötet sjönk och han gav den lite extra tid och krokade, men det var för lite och rörde sig inte.

Han vevade in en kräfta på hela 27,5 cm, ett ilsket kräldjur som fyllde hela bottnen på spannet och som hotade oss varje gång vi tittade på den, men det är en helt annan historia ... så Sill fungera bra under alla förhållanden ...även till Hummer!

tisdag 21 januari 2014

Se upp med isarna!

Jag läste att Johan Almquist och hans polare hade varit ute på 3 cm kärnis med 2 cm snö i Gnosjötrakten, visst det var två personer ute som kan hjälpa varann och man hade en stege med sig för att komma ut, men ändå!?
Jag tycker nog personligen att detta är att be om problem och kan inte se logiken i detta, det är inte värd det grabbar. Kolla isen noga, var två eller tre personer ute, ha en mobil i en vattentät påse och ha alltid isdubbarna på er, oavsett hur tjock isen är!

Tala om vart ni är eller om ni byter sjö och tala om när ni förväntas komma hem, se upp och ha en livlina med er, det är inte värd livet att fånga en gäddsnipa eller dem första pimpelabborrarna! Tills på söndag lär det hålla i mina trakter och jag ska försöka att komma ut och testa borren mm.

söndag 19 januari 2014

PRO-CURE Super Gel.

Jag använde dessa gels för 4 - 5 år sedan och upptäckte då hur effektiva dessa var för olika fiskar, jag fick Abborre och Regnbåge på dessa doftmedel. 

Lite gel på garnkroken och Abborrarna nappade och lite gel gned på mitt lockblänke och det tog inte lång tid, innan den första sötvattens steelhead var framme och nafsade i räkan.
Nu ska jag på dessa gels igen och har beställ mig lite av nyheterna, men även några flaskor av de gamla beprövade, som jag hade bra fiske med.

Priserna varierar lite, men mellan 4 - 6 US dollar får man pröjsa och det är dem värda, sen får man se vad frakten blir.
Jag hade ganska många flaskor för mitt testfiske på den tiden och det var tre dofter som verkligen stack ut och Pro - cure gel med Herring (Sill) var en dröm för gäddorna ... tills jag satte mina krokar.
Predator super gel var nog bäst för Abborre och Regnbågsöring, men visst föll denna doft en och annan gädda i smaken också.

Dessa gels görs av fiskprodukter som kött mm och doften är lite stinkande, men inte så det inte går att vara i närheten av flaskorna, men Fishy är rätta ordet.

Jag vet att flera av Sverige Gösfiskare använder dessa gels på sina vertikaljiggar och jag ser vad de drar upp ur djupen, det är effektivitet i ett nötskal!
Pro-cure Sardine super gels har varit min bästa gel och den är min absoluta favorit i detta sammanhang, det är fishy, det är oljigt och det är bara så super effektivt, eller vad sägs om första passet med lite på mitt lockblänke och under ett regnbågsfiske, så ...
... kliver denna gädda på räkan eller vad jag nu hade som bete. Tunn lina och klent spö gav en rykande fight på 15 minuter och sen låg ...
... damen på isen, lite överrumplat över den nya parfymen från Amerikanska Pro - cure och jag lovar att hon inte sa som tanterna på TV-reklamen: - Because we`re worht it!
Det har tillkommit lite nyheter bland alla Pro-cures gels och jag ska definitivt testa dem i vinter, nu var isarna kommer att ligga ett tag!
Alla dessa gels kan appliceras på deadbaits, fiskbitar, skedar, drag, wobblare, spinnare, jiggar mm och det sitter fast bra länge och sprider sitt budskap.

Jag ska ha det på mina skedar i vinter under mitt isfiske, ni vet mina skedar som så många numera kopiera och använder. Prova du Pro- cure du med! Check them out on: www.pro-cure.com