torsdag 30 januari 2014

10 tips för dig på isen.

Jag går inte in på din säkerhet på isen eller vad som håller dig varm, det bör du veta innan du sätter foten på isen. 

Men jag tänkte bara friska upp ert minne och slänga fram 10 tips, som kan vara till nytta och jag märker att ganska många av de frågor jag får, rör sig om just dessa tips som kommer här.
Vid allt fiske i minusgrader, så bör du smörja in dina spöringer med Glycerol. det finns att köpa på apoteket och jag köpte en 300 ml flaska härom dagen för 36 kronor och den håller väldigt länge och dina spöringer fria från isbildning och fastfrusna lino,r som kan få predatorn att backa.
En pärla på huvudlinan ser till att beteshaken inte dras genom alla spöringarna och en pärla i en attraherande färg, lockar bara lite extra och det går snabbare att komma igång med fisket.
Nylonlina är vad som gäller vid ismete, spunnen lina suger till sig lite vatten och det blir stel och ohanterlig, nylon mellan 0,35 - 0,45 mm, är nog vad de flesta ismetare använder och du ska se till att du har en stark och nötningstålig lina.
Använd både live - och deadbaits när du är ute, man vet aldrig vad gäddan föredrar för dagen och mäska gärna lite i hålen med marinerade fiskbitar, som har fått ligga i olja eller flavours under natten innan fisket.
Här en fråga som kommer ständigt till mig. Hur mycket doftmedel ska jag använda? Jag har här på bilden en Syringe och jag fyller upp den med ca 6 ml doftmedel och det använder jag för mina fyra spö och beten, så 1 - 2 ml per betesfisk är mitt svar.

Jag har provat med större mängder, men det har inte gett mera fisk för det, utan jag har kommit fram till att i mitt fiske är 1 - 2 ml det mest optimala.
Många använder blyhagel för att få ner sina beten på rätt djup, en sked ger dig vikt och den lockar till sig predatorn genom sina rörelse och blänk, som den avger oavsett om du fiskar med livebaits eller dedbaits, vattenströmmarna och vinden som tar tag i din lina, ger skeden rörelse och det är väldigt effektivt.
Variera ditt bling - bling under dagen och prova olika Smileblades och Propellra eller kör utan dessa, ibland föredrar vissa predatorer att det inte blänkar, men jag tycker mig se en antydan till att dessa smycken ger mer fisk och framför allt under tröga dagar och vid fiske i djupa vatten.
Ha alltid bra verktyg med dig, en lång tång, om krokarna skulle sitta långt ner och en kraftig avbitartång, om du behöver klippa sönder en krok och en mindre vass avbitartång, om du behöver klippa av en wire.
Använd alltid super vassa och starka krokar i ditt fiske och kolla alltid krokarna efter en landat fisk! Är det bara en av spetsarna som är dålig, så går det att slipa upp den igen med en bra fil eller ett krokbryne, men är det flera eller att krokarna rättades ut lite, så byt ut ditt tackel.
Hål rent i dina hål, det är viktigt, så inte linan fryser fast och du får ner ljus i hålet. Kan man, är det en fördel att skottar runt hålen och få ner mera ljus.

En kniv ser till att du har rena kanter i hålet och en isskopa är ett måste för att få bort issörjan. Du kan göra dig en bra isskopa av ett längre skaft och en större kåsa och då slipper du böja dig, när du rensar hålen från issörja. Jag kommer med flera tips framöver!

3 kommentarer:

  1. Bra tips som vanligt Luis, jag såg ett test där man använde rapsolja i hålet för att undvika att det fryser. Jag kan tyvärr inte hitta det igen, men du använder ju oljebaserade doftmedel i dina fiskar.

    Har du testat att droppa i lite av dessa i hålen för att se om det hjälper mot frysning i hålen?

    Mvh Filip

    SvaraRadera
  2. Hej Filip och tack för dina fråga!

    Jag har inte lagt ex - vis Ming Oil i hålet eller andra bra oljor, det kan bli lite väl bra med doften i bilen sen :-)

    Rapsolja fungerar bra, men det klenar ner linan och revspridaren på rullarna, så jag rensar bara mina håll och rycker lite liv i betesfisken. Sen räcker det inte med en droppe eller två under kalla frostiga dagar. / Luis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska köpa hem något bra och testa så får vi se resultat.

      Mvh Filip

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.