lördag 30 november 2013

Flöten för gäddfisket.

Här kommer en liten guide för nybörjaren, marknaden är översvämmat av olika flöten och en guide kommer nog, som ett lämpligt hjälpmedel i denna djungel.
Det finns så mycket man kan göra själv och dessa två korkflöten har jag haft sedan jag var liten och de är gör - det - själv flöten från 60 - talet.

I vår stressiga värld är det nog inte många som gör sina flöten själv, men har du tid och lust, så är det ett bra sätt att spara en massa pengar och jag har detta med på annan plats på bloggen.
Dumpy slider, ett glidande flöte som nog är standardflötet för de flesta gäddfiskare, de finns i flera storlekar och även i en smala cigarformad version.

Används överallt och ett bra tips är att köpa ett par stycken i varje storlek och måla den röda toppen svart på några av dem och du har fina undervattensflöten för din Sunken paternoster - rigg och det svarta syns bra i motljus på ytan, om du använder dem på vanligt vis.
Pike Bobs är runda tjocka flöten, som är fina för fiske i strömmande och turbulenta vatten, jag använder dessa tjockisar vid fiske nära land, som t ex i kanten av en vass eller kanten av strömmande och lugnvatten t ex var strömmen passerar en djupare håla eller ett bakvatten.
Vaned loaded pike pencil, ett förtyngd flöte med en vinge. Detta flöte syns på långt håll under floatlegering och det är även perfekt för att drifta sakta med en liten betesfisk för Gös och Abborre.
Vaned 360 pikefloat, ett flöte med större kropp, som klarar lite större beten. Syns bra på större avstånd och driver sakta ut med din betesfisk.

Som jag nämnde i senaste inlägg, så gillar jag inte förtyngda flöten, då är inte lika känsliga som flöten utan tyngd och man ser inte riktigt vad som händer under flötet på samma sätt, men du väljer! Alla flötesmodeller som är förtyngda, finns oftast i en modell utan tyngd.
För driftfiske, var det ska gå sakta och med mindre betesfiskar som till exempel tröga gäddor eller varför inte Abborrar, så kan man använda sig av denna typ av vaned markerfloats, som egentligen är gjorda för att hitta djup under karpfiske.

Dessa flöten klarar en ganska stor betesfisk, dem små vingarna förflyttar flötet sakta i vinden och rovfisken har god tid på sig att sätta in hugget.
Här ett trolling flöte med sin kurvade topp, det finns flöten som har detta kurvade röret i bottnen, men jag tycker att flötet blir mer stabilt på detta sätt och man ser lite mer av den röda toppen.

Flöten är gjord så att din betesfisk håller sig på det djupet som du har ställt in och inget glider upp förrän din lina slakna.

Om du letar på bloggen, så kommer du att hitta en liten lösning från mig, det är en liten bom, som skapar just denna kurvade låsning av din lina och med den kan du i princip använda vilket flöte som trollingflöte och bäst av allt, du gör den enkelt själv!
Fox har dessa SUB - floats i tre storlekar och de är till för ditt Sunken Paternoster tackel och dem håller hela riggen lodrätt i vattnet.

Linan genom flötet och sen knyter du fast din overtrace och lekandet från denna dras fast i flötets gummi, enkelt och effektivt.
Fox Drifter system, ett driftflöte med segel och det finns extra segel i tre olika färger att köpa till. Med dessa flöten kan du med en flytande braid drifta ut på 100 - 150 meter, utan problem och den stumma braiden gör att du kan sätta krokarna på dessa avstånd.

Jag ser en del fel hos folk som försöker att driftfiska, de har alldeles för stora krokar, det går inte att kroka en gädda på 120 meters avstånd med två stycken trekrokar i storlek 4, så jag kommer senare att beskriva hur detta fiske ska gå till.
Flötmete är så roligt, ena stunden ser du flötet och i nästa sekund sticker det ner eller dras på ytan av gäddan. Vad som är viktigt med flötmete är att ha bra levande betesfisk och ha gärna en blandad storlek på dina beten.

Man kan flötmeta med deadbaits och fiska dem efter metoden Sink and Draw, den metoden har också sina dagar, men fina och bra livebaits brukar vara det bästa betet och dem söker av stora områden åt dig
Lås fast dina betesfiskar med exempelvis John Roberts Baitsavers eller Baitsavers från Fox, så slipper du exempelvis att veva in en tom rigg, som du nyss driftade ut på 150 meters avstånd.

Dessa mjuka gummibitar är bra och dem sitter bra på krokarna, ramlar inte av och den röda färgen attrahera också gädda lite och framför allt ger dem rovfisken, en punkt var den kan sätta in hugget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar